Soms is een collaboratie tussen twee merken behoorlijk vergezocht en tegelijkertijd zo logisch als wat. Dat is zeker van toepassing op de samenwerking tussen Samsung en SEGA’s blauwe mascotte.
Op het eerste gezicht hebben geheugenkaartjes en een blauwe rollende stekelvarken misschien niet zo heel veel met elkaar te maken. Natuurlijk, de spellen met Sonic in de hoofdrol worden opgeslagen op geheugen zoals een MicroSD kaart, maar daar blijft het wel bij.
Maar wie die blauwe haarbal rond ziet stuiteren over het scherm, denkt maar aan één ding: snelheid. 'Gotta go fast' is niet voor niets Sonic’s lijfspreuk. Kijk, dan snappen we de samenhang ineens een heel stuk beter. De Samsung Sonic MicroSD kaartjes zijn immers geheugenkaarten van klassen Class 10, Class A2, UHS Class 3 en Video Speed Class 30. Wat al die klassen betekenen? Vooral dat de kaartjes bijzonder rap zijn.
De Sonic MicroSD kaartjes zijn vrijwel vergelijkbaar met Samsung’s eigen EVO Plus kaartjes, met een ander logo en kleurstelling, en licht afwijkende gegarandeerde lees- en schrijfsnelheden.
Klassen, klassen, klassen
Om MicroSD kaartjes te kunnen vergelijken en te kunnen beoordelen of een kaartje voldoet aan de (snelheids)behoefte, zijn er diverse standaarden voor minimaal gegarandeerde snelheden opgesteld.
In eerste instantie werd een standaard ontwikkeld die werd uitgedrukt in C2, C4, C6 en C10. Dit kwam overeen met de minimaal gegarandeerde schrijfsnelheid van 2 MB/s tot 10 MB/s. Al snel bleek die schaal niet voldoende te zijn, omdat hogere snelheden haalbaar zijn.
Daarom werd een UHS (Ultra High Speed) klasse bedacht. Deze standaard biedt intern hogere bussnelheden en is daarmee bij uitstek geschikt voor videobewerkingsoperaties, zeker als gebruikgemaakt wordt van 4K beeldmateriaal.
Daarna werd nog een derde standaard gedefinieerd, specifiek bedoeld voor video-opname, en deze wordt aangeduid met V10, V30, V60 of V90 en bepaalt de overeenkomende schrijfsnelheid van 10 MB/s tot zelfs 90 MB/s.
De Samsung Sonic kaartjes garanderen dus minimale schrijf snelheden van 30 MB/s. Overigens geven de specificaties van Samsung nog veel hogere waarden: 180 MB/s voor lezen en 130 MB/s voor schrijf acties. Op de Nederlandse consumentenmarkt zal je geen snellere SD kaartjes vinden dan de V30 kaartjes zoals Samsung die aanbiedt.
Nog even alles op een rijtje
We vatten alle specificaties van de Samsung Sonic MicroSD kaartjes nog even kort samen.
Merk
Samsung
Type
MicroSDXC
Grootte
128 GB, 256GB, 512 GB, 1TB
Snelheidsklassen
Class 10, Class A2, UHS Class 3, Video Speed Class 30
Sequentieel lezen
180MB/s
Sequentieel schrijven
130MB/s
En in de praktijk?
Om het maximale uit je geheugenkaartje te halen is het ook nodig dat je apparatuur die snelheid ook kan benutten. Zo hebben veel PCs en laptops een standaard MicroSD overdrachtssnelheid die beduidend lager ligt. Op diverse PC’s kregen we de schrijfsnelheid niet hoger dan zo’n 30 MB/s, maar dan wel met een heel stabiele doorvoersnelheid, zonder dips in performance.
Ter vergelijking hebben we ook een oude (klasse C10) geheugenkaart getest en die leverde een schrijfperformance van zo’n 7 MB/s, met tussentijds flinke inzakkingen in doorvoersnelheid. De Sonic MicroSD zat duidelijk aan het maximum van de verbinding en niet van het kaartje, wat bij het reguliere kaartje wel het geval is.
MicroSD kaartjes worden tegenwoordig massaal gebruikt in portable consoles, telefoons en tablets. De Nintendo Switch en Steam Deck zijn bijvoorbeeld eenvoudig uit te breiden met extra geheugen in de vorm van een MicroSD kaartje, wat rechtstreeks in het device geplaatst kan worden.
Gezien de steeds groter wordende omvang van moderne games, is de doorvoersnelheid van deze kaartjes van steeds groter belang. Het laden van games op deze devices is wat lastiger te meten en in harde cijfers uit te drukken. Toch merken we dat het opslaan, laden en verplaatsen van games sneller gaat dan met een oudere SD kaart.
Samsung Sonic MicroSD Review - Mooi logo, wel duurder
Aan de buitenkant zie je niet heel veel bijzonders aan de Samsung Sonic MicroSD kaartjes. Elk kaartje heeft zijn eigen kleur en één van de karakters uit de populaire gamesserie. De kaartjes voldoen aan wat we verwachtten: ze zijn heel rap. Rapper dan nu effectief gebruikt kan worden zelfs. De kaartjes lopen in de praktijk aan tegen de maximale snelheden van de systemen waar ze op aangesloten worden. Dat betekent wel dat de kaartjes zelf in ieder geval niet de bottleneck zijn in het systeem waarin ze gebruikt worden.
Kijken we naar de prijs van de MicroSD kaartjes van deze snelheden, dan zien we voor de grootste variant (1TB) geheugenkaartjes prijzen variërend van 75 euro tot ruim 100 euro. De Sonic MicroSD is daarmee licht duurder dan de eigen EVO Plus van Samsung, maar daarvoor krijg je wel een mooi logo op je MicroSD kaart.
Samsung Sonic the Hedgehog™ PRO Plus - microSD Card - 128GB
V30 geheugenkaartjes zijn snel de standaard geworden van de MicroSD kaartjes. Voor de prijs hoef je ze niet te laten liggen en met de rappe doorvoersnelheden die ze bieden kan je ook vooruit met grotere games. Wil je de blits maken met een geheugenkaartje met Sonic erop, dan is het de (kleine) meerprijs wellicht waard. Wie puur voor de praktische snelheid gaat, kan ook prima kiezen voor de net wat goedkopere, maar net zo snelle, Evo Plus.