Vraag aan een willekeurig persoon wat de beste dungeon crawler ooit gemaakt is en je hebt grote kans dat een van de Diablo delen wordt genoemd. Die serie steekt zo goed in elkaar dat Blizzard zelfs ongegeneerd het derde deel twee jaar na datum opnieuw uitbrengt in de vorm van een ultieme versie. Maar zitten we wel te wachten op deze Ultimate Evil Edition?
Iedereen die Diablo III in de gaten heeft gehouden, weet dat diens release niet geheel vlekkeloos is verlopen. De servers konden de grote spelersdruk niet aan en de ene na de andere bug dook op. Sindsdien zijn er meerdere patches en updates verschenen om al deze gaten te dichten, waardoor er eigenlijk geen beter moment is om als nieuwe speler in te stappen dan nu.
Met verbeterde servers, verholpen bugs en het verdwijnen van het met kritiek beoordeelde Auction House. En vergeet ook zeker de uitbreiding Reaper of Souls en alle andere extra content niet. Eigenlijk is de Diablo III: Reaper of Souls - Ultimate Evil Edition, dus de game zoals Blizzard hem oorspronkelijk voor ogen had.
Het gaat hier alleen wel om een versie die exclusief voor de consoles verschijnt, dus sorry PC-bezitters. Maar het goede nieuws is dan weer dat de serie eindelijk zijn debuut maakt op de PlayStation 4 en Xbox One. En laten we eerlijk zijn, dat kunnen deze consoles best gebruiken in de laatste paar weken van de zomer waarin het al zo stil is.
Je moet alleen geen baanbrekende veranderingen verwachten. Onder die laag met nieuwe functies die de console-versies met zich meebrengen, blijft het dezelfde game als twee jaar geleden. Het spel bevat nog steeds vier grote hoofdstukken, vijf met de uitbreiding erbij, waarin je langs allerlei plekken reist met als doel om de wereld te ontdoen van het demonische kwaad. Dat houdt in dat je een hoop demonen, ondoden en kwade tovenaars moet vermoorden met als beloning die zoete, heerlijke loot.
Die loot verschijnt in verschillende vormen en is een belangrijk onderdeel van het spel. Het is immers de hoofdreden om het spel keer op keer weer in te duiken zelfs als je de eindbaas hebt verslagen. Dat is wat Diablo III zo heerlijk maakt. Steeds weer opnieuw terugkeren en steeds maar sterker worden. Het is dan ook goed om te zien dat de drop-rate van legendarische voorwerpen is verhoogd en dat het maximale level nu 70 is.
Maar dat is niet het enige dat de console-versie toevoegt aan het lootsysteem. Zo is het nu mogelijk om in-game post uit te wisselen tussen vrienden met daarin voorwerpen. En is er voor lokale co-op nog een leuke functie die ervoor zorgt dat loot automatisch naar de speler gaat die daar het meeste aan heeft. Allemaal van die kleine dingetjes die het nét wat fijner maken.
Al met al wordt Diablo dus steeds socialer en dat zie je niet alleen in de loot terug. De grootste toevoeging blijft toch wel de lokale co-op zelf. Die heerlijke lokale co-op. Er gaat toch niets boven een game die je samen met iemand anders op de bank kunt spelen?
De online co-op werkt vanzelfsprekend ook prima, maar vier controllers aansluiten op één console blijft de ultieme coöperatieve ervaring. Geen gezeur met een slechte internetverbinding en het zoeken van een online speelmaatje, maar gewoon gezellig in dezelfde ruimte gamen.
Een verschil in level tussen personages, maakt hier overigens niets uit. Door de Apprentice modus wordt de zwakkere speler omhoog getild naar het level van de andere speler. Op die manier komt iedereen toch voor dezelfde uitdaging te staan.
Een tweede echt noemenswaardig voordeel aan de console-versie, is natuurlijk de directere besturing. Geen muis meer waarbij je een positie moet aanwijzen, maar een thumb-stick dat direct correspondeert met het lopen van jouw personage. En de tweede thumb-stick zorgt ervoor dat het karakter een koprol uitvoert om bijvoorbeeld snel uit benarde situaties te ontsnappen.
Je kunt je voorstellen dat dit voor een veel actievere ervaring zorgt en dat je je veel gemakkelijker over het speelveld beweegt. De overige knoppen corresponderen met skills en aanvallen en de richtingstoetsen kunnen gebruikt worden om door recent opgepakte voorwerpen te bladeren. Nog zo’n nieuwe functie die het net even wat fijner maakt en er in co-op voor zorgt dat het scherm niet zo overbevolkt raakt met inventaris-schermen.
Voor de PlayStation 4 en Xbox One betekent het dat de Diablo III: Reaper of Souls - Ultimate Evil Edition een flinke grafische update heeft gekregen. We bedoelen dan de welbekende 60 frames per seconde en de resolutie van 1080p. Vanwege het grote aantal titels met diezelfde eigenschappen zullen de meesten hier niet meer van opkijken, maar het verschil mag er zeker wezen vergeleken met de eerdere console-versie.
Het spel oogt verschrikkelijk soepel en vloeiend en framerate problemen waren tijdens onze speelsessies nagenoeg niet aanwezig. Het ontbreken van laadtijden tijdens het spelen draagt hier ook enorm aan bij en zorgt ervoor dat het tempo er lekker in blijft.
Het mag duidelijk zijn dat de Diablo III: Reaper of Souls - Ultimate Evil Edition inderdaad de ultieme versie is die zijn naam doet vermoeden. Het spel loopt vlekkeloos op de PlayStation 4 waar wij op spelen en ziet er prachtig uit. De directe besturing, grote lading content en alle kleine nieuwe functies maken het een game waar je honderden uren speeltijd in kunt stoppen.
Maar de grootste reden waarom je deze game in huis zou moeten halen is vanwege de co-op. Online dan wel offline. Vooral als je de trotse bezitter bent van een van de nieuwe consoles waarvoor nog niet zo veel coöperatieve titels te vinden zijn die zo veel diepgang bieden als deze. Kortom, een beter moment om aan boord van de Diablo trein te stappen is er niet.
Cijfer: 8.5