Alienware 14 - Doet wat 'ie moet doen Review

Review
woensdag, 23 oktober 2013 om 12:30
xgn google image
Alienware, misschien wel een begrip in de gamewereld. Niet zo groot als Microsoft, Sony of Nintendo, maar zeker een gerespecteerde naam. Het bedrijf, dat nu in de handen ligt van Dell, staat garant voor brute bakbeesten, krachtige laptops die niet bang zijn om te laten zien wat ze kunnen. Als monstertrucks moeten ze over de grootste joekels van games kunnen walsen, alsof het simpele flash-spelletjes zijn. Met de Alienware 14 voegt het bedrijf dit jaar weer een machine toe aan haar line-up. Kan deze grote jongen de goede naam hoog houden?
Vanaf het moment dat je de Alienware uit zijn verpakking haalt, grijpt de machine je figuurlijk bij de strot. De klassieke Alienware-ogen staren je aan vanaf een – niet helemaal rechthoekig - aluminium vlak, en met een gewicht van 2,77 kilo is deze laptop, zeker gezien zijn formaat van 335x258x42 millimeter, een echt bakbeest.
Goddelijke toetsen
De laptop ziet er strak uit, het ziet eruit alsof het zeker van zijn zaak is, en jou eens wil laten zien wat echt gamen is. Sla je de machine open, dan slaat de uitstraling van de laptop echter helemaal om. Van het koude, harde aluminium aan de buitenkant, is de binnenkant gemaakt van een zacht, rubber-achtig materiaal. Het voelt alsof je harde elastiekjes indrukt wanneer je de laptop gebruikt, en het moet gezegd worden: dat voelt heerlijk! Er zijn weinig laptops die zo lekker voelen en waarbij het indrukken van de toetsen zoveel voldoening geeft. Echt een genot om in te drukken die knoppen.
Hier moet wel een kleine kanttekening bij worden gemaakt. De touchpad-knoppen, hoewel van hetzelfde materiaal gemaakt, heeft niet die voldoening gevende feedback die de normale toetsen hebben. De knoppen, onder de touchpad geplaatst, geven te laat respons. Het voelt onnatuurlijk aan, alsof je in de lucht loopt te graaien.
Feest der aanpasbaarheid
Zoals met meerdere Alienware-laptops het geval is, kun je ook deze laptop helemaal laten oplaaien in jouw favoriete kleuren. Door het hele design zijn verschillende lijnen te zien die kleur geven op het moment dat jij de laptop aan slingert. Denk aan twee dikke lijnen op de voorkant, het logo, de Alienware-letters onder het scherm en natuurlijk de background van het toetsenbord zelf. Een leuke gimmick, maar wat erg handig is aan deze laptop is het oplichten van de touchpad. Het muisscherm is namelijk een van de tien zones die op kan lichten op de Alienware 14. Het zorgt ervoor dat je altijd precies weet waar het glijgedeelte precies zit, zodat je, zelfs als het donker is, altijd zeker bent van een precieze besturing.
In totaal zijn er dus tien zones op de laptop die kunnen worden aangepast. De Alienware komt met negentien verschillende kleuren voor elk deel, dus de mogelijkheden zijn – niet letterlijk – eindeloos. Het is geen nieuwe feature die deze Alienware 14 met zich meedraagt, maar wel erg tof om te gebruiken.
Blazen als een toeter
Opvallend aan de Alienware 14 is het kleine aantal aan poorten dat er op de laptop zit. De grote jongen komt met drie USB-poorten – twee links en één rechts, drie ingangen voor een jack-kabel, HDMI-aansluiting, een mini DisplayPort, aansluiting voor een LAN-kabel en een kaartlezer, maar deze zitten allemaal op de zijkanten. Aan de voorkant is helemaal niets aanwezig en aan de achterkant slechts een ingang voor de adapter. De koeling bevindt zich aan de andere kant op de achterzijde, en spant ongeveer zeven centimeter. Daarnaast is de halve onderkant – niet overdreven – volgestopt met gaten waar de laptop zich mee kan afkoelen. Je zou zeggen dat met zoveel verkoelingsmogelijkheden, je zeker van je zaak bent op dit gebied. Hier heeft Alienware echter een fout gemaakt, want de Alienware 14 schreeuwt als een malloot naar lucht als je ook maar iets gebruikt wat grafische kracht nodig heeft. Je waant je soms op Schiphol als je met deze laptop probeert te gamen. Ondergetekende probeerde Rome: Total War II uit op de Alienware, maar zelfs met koptelefoon hoor je meer iets dat lijkt op een opstijgende jet dan stervende Romeinen.
En daarmee is het bruggetje naar het volgende minpunt snel gemaakt. Want wat gebeurt er als een laptop niet genoeg kan koelen? Juist, dan wordt hij warm. Erg warm. Nu moet er niet teveel overdreven worden, het is niet genoeg om een eitje te bakken. Het is echter wel warm genoeg om het lichtelijk onplezierig te maken om de laptop op je schoot te hebben.
We hadden het net al even over het geluid van de ingebouwde speakers en dat deze wordt overschaduwd door de verstopte Boeing 737 in de laptop, maar hoe goed is de kwaliteit als de laptop niet als een gek blaast? Die is kortgezegd goed te noemen. Het is niet van uitmuntende kwaliteit, maar het doet wat het moet doen. Kijk je een filmpje, een serie of luister je wat muziek terwijl je werkt, dan kun je rekenen op het geluid uit de laptop. Het kan hard en klinkt niet verkeerd; niets te klagen dus.
Trekt niet de beste games
De Alienware 14 geniet van een Intel Core i7-4700MQ processor, 16GB DDR3 RAM en een NVIDIA GeForce GT 750M. Dit trio weet een groot aantal games zonder problemen weer te geven op het scherm – Grand Theft Auto IV werkt bijvoorbeeld perfect op de laptop, maar toch werkt niet alles even goed op deze grote jongen. Het zo net genoemde Rome: Total War II draait wel op de Alienware, maar ondervindt af en toe grafische problemen. Staan er veel mannetjes op het scherm, dan stijgt niet alleen de spreekwoordelijke Boeing op, maar gaat het scherm ook stotteren. Het is niet genoeg om het spel onspeelbaar te maken, maar het moet wel genoemd worden.
Het beeld ziet er echter wel subliem uit. Deze brute laptop mag dan een scherm hebben van slechts 14-inch, het zet de beelden wel haarscherp op het netvlies. De Alienware 14 heeft een resolutie van 1920x1080, wat goed te zien is. Of je nu een filmpje of serie kijkt of een spel speelt, niemand kan deze jongen ervan beschuldigen geen mooie beelden af te leveren.
Altijd een adapter bij je
Ga je met de Alienware 14 op pad, dan is het geen overbodig luxe om een adapter bij je te hebben. Deze grote bruut vreet energie als Terror Jaap Big Macs vreet bij de McDonalds. Laat je de laptop staan, stel je deze in op een lage helderheid en doe je (vrijwel) niets, dan haal je met geluk vier uur op een volle accu. Speel je echter een spel op hoge helderheid, dan moet je niet raar opkijken als je Alienware er na anderhalf uur mee ophoudt. Niet echt een heel grote accu, en zoals gezegd is het meenemen van een adapter geen overbodige luxe.
Doe wat ‘ie moet doen
Kijkend naar de minpunten kun je stellen dat de Alienware 14 veel dingen verkeerd doet. Het blaast als een toeter, hij is erg warm, vreet energie en draait de nieuwste spellen niet helemaal vlekkeloos. Toch is het geen slechte laptop, verre van zelfs. De beelden die de jongen tevoorschijn tovert zijn om je vingers bij af te likken, het geluid is goed, het design is subliem en de knoppen voelen geweldig aan. Daarnaast draait deze jongen ook nog eens elk spel, iets wat niet elke gaminglaptop kan zeggen. Lukt het jou om door de minpuntjes van de Alienware 14 heen te kijken? Dan haal je een ontzettend stoere, hardwerkende laptop in huis die jou niet in de steek zal laten.
De Alienware 14 is te koop voor 1099 euro, maar kan met upgrades oplopen tot 2049 euro.
Cijfer: 7