Een goede spelcomputer gaat hand in hand met de juiste controller. Alleen met een fijne controller in de hand, breng jij uren, dagen, zo niet nachten door met je console. Ondergetekende is groot liefhebber van de Xbox One en ging aan de slag met de nieuwe controller van Microsoft: de Xbox One Elite Series 2.
Het begin is even schrikken: 180 euro. Dat is de prijs die je moet betalen voor de nieuwe Xbox One controller. Daar kun je zoveel andere dingen van kopen. Een paar goede flessen whisky, een vliegticket en wat al niet meer? Bedenk je alleen één ding: je kan nooit te veel geld uitgeven aan één van je beste vrienden.
En als jij überhaupt kijkt naar deze controller of informatie rondom deze controller, betekent dat waarschijnlijk dat jij flink veel uurtjes doorbrengt met je Xbox One. De prijs is dus niet zo erg. De vraag is alleen wel: wat krijg je daarvoor terug?
Zodra je de doos opent is dit wat je krijgt:
Met dit bouwpakket kun je knutselen. Dat klinkt wat flauw, maar zo is het niet bedoeld. Jij kan de controller zo perfectioneren, zoals jij wilt. Zeg je bijvoorbeeld: ik speel veel Mortal Kombat (of een andere vechtgame), ik wil die vierpuntstoets vervangen voor een D-pad die helemaal rondloopt? Het kan!
Wil je thumb sticks vervangen voor meer grip? Ook dat kan. De controller werkt met een mooi magnetisch systeem. Het is echt een kwestie van erop en eraf halen en play. Een kind kan de was doen. Het is serieus verbazingwekkend hoe goed en vriendelijk alles werkt.
We hebben de controller nog niet lang genoeg in handen gehad om hem meteen te slijten, dus de vraag is hoe goed de grip daadwerkelijk is. Dit is natuurlijk een tweede controller uit de lijn en de bedoeling is of moet zijn dat deze beter is dan de vorige. Feedback vanuit de community was dat de grips loslieten. Microsoft heeft laten weten dat dat nu niet meer mag gebeuren.
Wat wel een mogelijk nadeel kan zijn voor sommigen is dat de controller een stukje zwaarder in de hand ligt dan de oorspronkelijke controller. Niet zo gek als je nagaat welke toeters en bellen er nu op zitten. Het is een kwestie van even wennen, vervelend wordt het namelijk nooit. En de nadelen lijken opgeheven te worden door de voordelen.
Een ander nadeel is bijvoorbeeld dat er geen batterijen in deze controller kunnen, maar nadat de ingebouwde accu opgeladen is, kan deze weer tientallen uren mee. Met de batterijduur zit het dus wel goed. Verder valt er van alles naar wens te finetunen. Zoals eerder gezegd worden er, net als bij de vorige, pedalen meegeleverd die je simpel aan de achterkant van de controller kunt klikken.
Simpel valt dit in te stellen en dan heb je dus opeens extra opties tijdens het gamen. Als je dit niet gewend bent, is het even wennen. Immers had je die opties eerst ook niet, maar uiteindelijk zul je merken dat je niet meer zonder wilt. Hoe je alles in wilt stellen is een kwestie van de tijd er voor nemen, maar het is geheel naar eigen wens. Dus vraag je af wat voor games je speelt en wat voor preset je daarbij het liefste gebruikt.
Tot slot moet meegegeven worden dat het design niet onaantrekkelijk is. De controller is mooi zwart met hier en daar een metalen behuizing. De handvatten geven wat meer houvast en het geheel zorgt ervoor dat je kijkt naar een controller die vrij chique overkomt.
Of jij voor dit alles 180 euro overhebt, is een vraag die je jezelf moet stellen. Natuurlijk heb je het niet per se nodig. Het is een luxe. Een normale Xbox One controller volstaat. Feit is wel dat deze Xbox Elite Series 2 controller simpelweg meer te bieden heeft en het daarmee het dichtst in de buurt komt van jouw meest persoonlijke controller. En zoals we zeiden: de Xbox is je beste vriend. Je kan nooit genoeg geld uitgeven aan vriendschap.
Cijfer: 9