Wario Land II Review

Review
zaterdag, 11 augustus 2012 om 18:30
xgn google image
Het is weer tijd om terug te kijken in het verleden. In de zomer krijgen we namelijk nooit iets nieuws en daarom genieten we maar van wat we al hebben. Nintendo laat ons ver terug gaan, naar 1999. Toen verscheen Wario Land II namelijk op de Game Boy Color. Deze titel kunnen we nu opnieuw spelen op de 3DS. Of de game het in het heden ook nog weet te redden lees je in deze recensie.
We kennen Wario allemaal wel. De tegenhanger van Mario in zowat alle opzichten. Waar Mario er steeds weer op uit trekt om prinses Peach te redden blijft Wario lekker thuis om zijn geld te tellen. De dikzak lijdt aan een extreem geval van luiheid en waarschijnlijk kunnen veel gamers zich daarom wel vinden in Wario. Nee, grapje. Wario is zo geobsedeerd door geld dat hij er alles en iedereen voor aan de kant zet. Niets is meer veilig als je aan zijn centjes komt.
Daar komt de grote vijand van Wario ook achter in Wario Land II. Captain Syrup staat echter in haar recht, want de schatten en zakken geld die ze steelt van Wario zijn oorspronkelijk van haar. Wario heeft haar in een vorige game bedrogen en daar betaalt hij nu de prijs voor. Althans, dat is het idee. Wario is het er uiteraard niet mee eens en gaat achter Captain Syrup aan om zijn fortuin terug te krijgen. En jij mag Wario helpen met deze egoïstische taak.
IJzersterke Wario
Wario is voor deze game speciaal omgebouwd. Waar hij in eerdere games nog gewoon een platform(anti)held was, is hij nu uniek. Wario kan namelijk niet doodgaan door tegen een vijand aan te lopen of geplet te worden onder een steen. In plaats daarvan verlies je kostbare muntjes. De game richt zich meer op het puzzelen en verder komen dan het overleven, wat bij Mario het geval is. Soms zul je jezelf opzettelijk plat moeten laten drukken door een zware steen op je te laten vallen, omdat je alleen zo ergens doorheen komt. In plaats van dat het niet doodgaan als een beperking wordt gezien, wordt het gebruikt als een extra puzzelelement. Erg knap verzonnen en totaal anders dan de platformgames van Mario.
Er is flink wat training aan vooraf gegaan voor Wario om onverslaanbaar te worden. Hij is daardoor ook immens sterk en hij ramt zonder problemen dwars door een muur heen. Die kwaliteit zul je veelvuldig moeten gebruiken om verder te komen in de verschillende levels. Het is de enige aanval die Wario in zijn arsenaal heeft. Ook vijanden en eindbazen zul je dus moeten aanpakken door er flink tegenaan te rammen. Dit kan ervoor zorgen dat de game wat repetitief wordt op een gegeven moment. De inventieve puzzels houden dat echter grotendeels in belang en zorgen dat je je lang kunt vermaken met Wario Land II.
Mooi gebouwde levels
De game is ongeveer vijftig levels rijk in verschillende werelden. Zo begin je in het kasteel van Wario, maar zul je later ook buiten komen in bijvoorbeeld een bosachtige omgeving. Wil je het uiterste halen uit de levels dan zul je vooral 'buiten de doos' moeten denken. De omgevingen zitten vol geheime gangen en ruimtes. Soms vind je hier alleen extra muntjes, maar af en toe vind je verborgen schatten of een verborgen uitgang die je naar een ander einde kan leiden. Kijk dus vooral goed rond en ram eens tegen een muur aan als je niet verder komt, voor je het weet begeef je je op onbekend terrein.
Maar op welk terrein je ook komt, het ziet er goed uit. Origineel is Wario Land II de laatste titel van Nintendo die voor de Game Boy is gemaakt. De ontwikkelaar kon dus het uiterste uit de handheld halen. De port naar de Game Boy Color zorgt ervoor dat alles nog een kleurtje heeft ook. Voor het eerst konden we het gele pakje van Wario aanschouwen op een handheld. Natuurlijk moet je wel in gedachten houden dat het een game van dertien jaar geleden betreft en het er niet allemaal zo prachtig uitziet als de games nu. Kun je die verwachtingen in toom houden dan kun je zeker genieten van Wario land II. Dat moet dan wel in maar twee dimensies. Er zijn helaas geen 3D-mogelijkheden toegevoegd voor de 3DS.
Nog even goed als vroeger
Behalve de opsluipende eentonigheid en het ontbreken van speciale functies voor de 3DS zit Wario Land II nog altijd uitstekend in elkaar. Het is een rechtstreekse port van een van de beste Wario games uit de geschiedenis. Wario Land: Super Mario Land 3 doet het echter toch nog een stukje beter, maar met een mooie plaats daaronder kan Wario Land II zeker tevreden zijn. De onverslaanbare Wario zorgde vroeger voor een frisse wind onder de platformers en daar voelen we nu nog een klein briesje van. De game heeft de tijd prima doorstaan en voor vier euro zeker de moeite waard.
Cijfer: 8