Trainen doormiddel van mini games
Virtua Tennis 3 draait om de vele mini games. Deze mini games kom je tegen in de World Tour mode en zijn ervoor om je speler beter maken. Zo heb je de mini game bowlen. Hierin moet je opslaan en zoveel mogelijk pinnen omver slaan. Als je telkens hard opslaat, zal er opgemerkt worden dat je goed hard kan opslaan en zal het balkje van snelheid vol lopen en uiteindelijk een level hoger komen. Sla je naast hard ook heel gericht, dan zal het balkje controle ook vol lopen waardoor je levels omhoog kan komen. Hoe hoger het level, hoe beter je speler er in is. Het vak waar deze balkjes in verwerkt zitten is verdeeld in 4 groepen, namelijk in serveren, strook, voetwerk en volley. Na elke mini game zal het desbetreffende balkje voller lopen zodat jij later in de game de grote tennissers kan verslaan.



Mini games in overvloed
Je hebt echt ongelofelijk veel mini games. Van bowlen, wat ik zonet al aangaf, tot het maken van een bingo. Eén van de leukere mini games is de laatst genoemde. Boven het net bewegen de getallen 1 tot en met 9 horizontaal naar links. Aan jouw is de taak om 3 getallen te raken om bingo (drie op een rij) te krijgen. Op de wat hogere levels zal er ook een bom tussen de getallen inzitten. Wanneer deze geraakt wordt zullen beide vakken ernaast geraakt worden. Zo kun je of nog gemakkelijker bingo krijgen óf het duurt juist langer, getallen kunnen namelijk gedeselecteerd worden. Bij deze mini game zie je aan de linker kant een kaartje met 9 getallen erop waarop je kunt zien welk getal je moet raken om bingo te krijgen. Dit is een voorbeeld van één mini game. Hoe verder je in de World Tour modus komt hoe meer mini games je vrij speelt.



Vakantie hoort er ook bij
Na elke mini game gaat er ook altijd een stukje van de mentaliteitsbalk af. Deze balk laat zien hoeveel zin je in tennissen hebt. Wanneer het balkje leeg is zul je snel te horen krijgen dat je speler een paar weken thuis wil blijven of even op vakantie wil. In deze periode kun je je speler dus niet trainen, zorg er dan ook voor dat je, wanneer het mentaliteitsbalkje (bijna) leeg is, je het balkje aanvult door sportdrank te drinken. Gun je speler, ook al hoeft het niet, af en toe ook wat rust. Wanneer dit niet gedaan wordt zal je speler een blessure op kunnen lopen. Hierdoor kan je speler soms wel 12 weken aan de kant zitten.
Bij het winnen van wedstrijden horen uiteraard ook beloningen. Dit gebeurt niet in geld maar in kleding. Zo kun je je speler, na al heel wat kleren gekregen te hebben, helemaal aanpassen aan je eigen smaak, verschillende kleuren shirts, andere korte broek of een zweetband aan je linker en/of rechterarm. Ofwel, het kan allemaal. Ook is de speler die je bedient in het begin van de World Tour modus helemaal aan je eigen smaak aan te passen. Je kunt er dus je tweede ik van maken.



Win om te stijgen
Naast de vele mini games die noodzakelijk zijn voor het trainen van je speler moet je ook uiteraard echte wedstrijden gaan spelen. In het begin zit je op plaats 300 van de wereld. Door toernooien te winnen kom je telkens een stapje hoger. Dit is vooral in het begin erg gemakkelijk. Sommige spelers blijven gewoon stokstijf in de linker of rechterhoek staan waardoor je gemakkelijk kan winnen van deze speler. Dit zorgt er dan ook voor dat je erg snel al stijgt op de plaatslijst. Vanaf plaats 200 wordt het al wat moeilijker en zul je echt een tacktiek uit moeten denken om van een speler een wedstrijd te winnen. Naast de toernooien en vele mini games zul je ook af en toe uitgedaagd worden voor een vriendschappelijke wedstrijd. Dit wordt in het begin van je carriëre vooral gedaan door meestal onbekende spelers. Wanneer je plaats tussen 150/200 in handen hebt zul je ook uitgedaagd worden door de 'echte' tennissers zoals Federer en Sharapova.



Missen van een online modus
Naast de lange World Tour modus kun je ook zelf toernooien organiseren. Je geeft hierbij zelf de locatie aan en hoe lang alles moet duren. De vele variërende mini games zijn ook terug te vinden in het hoofdmenu. Hiervoor hoef je dus niet speciaal de World Tour modus voor op te starten. Wat je helaas niet kan terug vinden in het menu is de online modus. Dit zit wel in de Xbox 360 versie van Virtua Tennis 3. Sega zou dit weg hebben gelaten omdat een online potje tennis gewoon niet zou werken. Bij tennis gaat het namelijk om hondersten van secondes, wanneer jezelf of je tegenstander lag heeft (beeld gaat dan stotterend) zou je nooit een potje af kunnen maken omdat of jij de bal telkens mis slaat of je tegenstander slaat telkens mis.



Grafisch, geluid en conclusie
Wat niet mis is, zijn de grafische beelden. Dit is een tennis spel in een echt next-gen jasje. De kleren bewegen prachtig mee met de bewegingen die de speler maakt. Ook de lichtinval in bijvoorbeeld een hal is echt mooi gemaakt. Het geluid is ook goed geregeld. Waar ik me soms wel aan stoorde waren de toeschouwers. Bij elke bal die ik nog maar net raakte schrokken de toeschouwers zich een hoedje. Dit leidde telkens tot een 'ooooooh' geluid en om dit nou elke keer te horen wanneer je net de bal raakt, is overdreven en na een tijdje irritant. Al met al kan Virtua Tennis 3 je best lang boeien met die veel verschillende mini games en de vele toernooien. Jammer is het missen van de online modus maar best begrijpelijk waarom Sega dit niet in de game verwerkt heeft.
Cijfer: 7.5