Toy Rush Review

Review
dinsdag, 27 mei 2014 om 12:00
xgn google image
Als Bob de Bouwer een aap was, dan zat hij in Toy Rush. In deze gratis game voor mobiele apparaten neemt een aap je mee in het tower defense-genre, tenminste, als torens op de kermis zouden thuishoren.
Toy Rush is een rommelige game op meerdere niveaus. Ten eerste gebeuren er vijftig dingen tegelijk in beeld, ten tweede heeft alles een andere felle kleur en ten derde is de tutorial niet heel duidelijk. De aap roept wat je moet doen, maar vergeet eerst helder te maken hoe het speelbord werkt of waarom je bepaalde keuzes moet maken.
Iets te veel prikkels tegelijk, en dan heb je nog niet eens de game op volle kracht gespeeld. De makers, Uber Entertainment, hebben er gelukkig voor gezorgd dat je niet al te lang met de tutorial-achtige intro bezig bent. Dat betekent dat je al vrij snel zelf kunt uitpluizen hoe Toy Rush in elkaar zit.

Toy Rush is eigenwijs

Dat is ook wel even nodig. Zelfs in het menu moet je elk scherm even een tijdje laten open staan, puur om te ontcijferen wat nu precies wat is. Heb je dat eenmaal een beetje door, dan is deze game helemaal zo rommelig niet meer. Je navigeert je dan vrij snel door die drukke bedoening heen.
Houd een keer je handy cam te dicht bij een aap en je weet wat er gebeurt. De aap grist hem mee en gaat er gerust uren mee in een boom zitten, zonder dat je hem kunt overhalen je apparaat terug te geven. De game is net zo eigenwijs als die banaaneters. Er wordt je gevraagd of je push notificaties wilt toestaan, maar of je nu ja of nee kiest, je krijgt ze toch. Dat is natuurlijk irritant, dat je op je iPad aan het werken bent en ineens weer een berichtje met geluid verschijnt dat er iets in de game gaande is.
Gameplay Toy Rush

Kikkers en eenhoorns

Omdat er veel te sparen, upgraden enzovoorts is, is er ook veel gaande in Toy Rush. Het is verstandig om je manschappen goed te kennen. Weet wat de specialiteiten zijn van je kikker-met-mitrailleur-arm of je hovercraft-robot-eenhoorn, want elk level staan er weer diverse wapens klaar van de vijand en die hebben op elk personage zo hun eigen uitwerking.
Je mannetjes wandelen op een pad dat is omringd met gevechtsapparatuur. Het duurt even om jezelf de verschillende eigenschappen per personage aan te leren, omdat je al direct veel punten krijgt waarmee je upgrades (kaarten) kunt ‘kopen’. Het is een gratis game, maar uiteraard kun je die upgrades ook met echt geld kopen. Verstandiger voor je portemonnee is het om de upgrades te verkrijgen via de punten die je in de game behaalt.
'Een kikker-met-mitrailleur-arm' en 'een hovercraft-robot-eenhoorn', het staat hierboven echt. Toy Rush bestaat weliswaar uit een mengelmoes van diverse elementen uit oude games, het probeert dat ‘jatwerk’ te verdoezelen door een bizarre animatiestijl met gekke figuren die interessant zijn om te zien en tof zijn om in te zetten.
Toy Rush gameplay

Potje kaarten

De upgrades die je krijgt, zijn niet aan jou om te kiezen. Je koopt een pakje kaarten en weet van te voren niet wat je krijgt, dus het is net zoals het bij elkaar verzamelen van een Panini-stickerboek. Het kost soms een hoop gamegeld (en dat betekent in een game als deze ook geduld) voor je een kaart trekt die je heel graag wilt. De game dwingt je zo wel om items in te zetten die je anders misschien niet had gekozen, wat weer onverwachts goede resultaten kan boeken.
Er zijn namelijk veel mogelijkheden, heel veel. Je krijgt niet alleen nieuwe personages om in te zetten, maar ook kaarten die je op je eigen basis kunt gebruiken om die te versterken, of tegels waardoor de personages wat sneller lopen. Je moet dus een hele strategie uitstippelen om te overwinnen, want je hebt niet alle bronnen voor handen en je moet voorbereid zijn op steeds moeilijker wordende vijanden.

Te veel Toy Rush

Als je tijd en moeite kunt besteden aan Toy Rush, dan is dat aan te raden als je van het tower defense-genre houdt of er meer van wilt begrijpen. Het kost immers niks! Het begin is erg rommelig en je zal nooit helemaal het gevoel hebben de game door en door te kennen omdat er simpelweg zoveel mogelijkheden en verrassingen in voorkomen. Kun je tegen al die indrukken plus de zeer aanwezige animaties en personages, dan is dat best knap.
Wat ons betreft heeft Toy Rush een beetje te veel ‘Toy’ en qua tutorial absoluut te veel ‘Rush’. Plus, je kunt je strategie maar tot zover uitwerken omdat je afhankelijk bent van welke kaarten je trekt. Geen controle hebben is iets wat de meeste gamers slecht aankunnen, en dat de game verder zo naar je schreeuwt met zijn veel te volle schermen, maakt dat er niet beter op.
Cijfer: 6