Externe apparatuur bij games is vrijwel even oud als de games zelf. Desondanks werd het merendeel van deze spullen getypeerd als ‘troep’, totdat een aantal jaar geleden Guitar Hero op de markt verscheen. Hierbij zat een uiterst vernuft stukje randapparatuur, de gitaar, die ook nog eens bijzonder goed werkte en nog altijd werkt (nu zelfs draadloos). Echter gaat deze review niet over Guitar Hero maar over Eye of Judgment, een onlangs uitgebrachte PlayStation 3 game die gebruik maakt van de nieuwe PlayStation Eye camera in combinatie met een speelbord en spelkaarten. Hebben we te maken met een nieuwe game met zogenoemde ‘externe troep’, of is het spel vernieuwend op een positieve manier?
Set-up lijkt makkelijker dan het in werkelijkheid is…
Zoals de naam van de game al aangeeft bevat het spel een ‘Eye’, in dit geval de digitale PlayStation Eye camera. Deze camera plaats je boven op een plastic standaard, dat overigens geheel uit elkaar te halen is. De camera is dus als het ware de ‘judge’ over het speelveld. Alles dat op het speelveld gebeurt, neemt de camera op en zet dit om in spectaculaire beelden, die je vervolgens natuurlijk op je scherm zult zien. Het speelveld is, in tegen stelling tot wat je misschien verwacht, een klein matje. Ideaal dus om te verplaatsen, maar minder handig op een onstabiele ondergrond. Op het speelveld leg je uiteraard je kaarten neer zodat de camera ze kan inscannen. Dit alles klinkt echter makkelijker dan het in werkelijkheid is. Zodra het speelveld er namelijk ligt, zal er een handleiding verschijnen die aangeeft hoe je de lijnen van het veld moet rechttrekken. Dit is van uiterst belang, want als de lijnen niet exact liggen zoals de game aangeeft, zal hij veel van je speelkaarten niet kunnen herkennen. Het zou het makkelijkste zijn als je een plek hebt waar je het spel ten alle tijden kunt neerzetten, zodat je niet telkens de lijnen van het speelveld moet synchroniseren. Afin, als alles eenmaal goed ligt kun je eindelijk aan de slag met de game.
Game modes
De game draait voornamelijk om de zogenoemde ‘Arena gevechten’. Dit is een offline modus waarin je het kunt opnemen tegen een vriend, familielid, andere bekende of natuurlijk de computer. Als je de computer verslaat, zul je nieuwe kaarten en decks vrijspelen, deze kun je echter pas gebruiken zodra je de kaarten ook daadwerkelijk in het ‘echt’ hebt. Je zult ze dus via zogenoemde booster packs moeten aanschaffen, deze packs kun je kopen in de winkel en bevatten een aantal nieuwe kaarten. Naast Arena zijn er natuurlijk nog vele ander mogelijkheden in Eye of Judgment. Zo is er een ‘deck building tool’ mode, waarin je verschillende decks kunt samenstellen. Ook bevat de game een modus genaamd ‘Judgment’, een minigame waarin het voornamelijk om oorlog voeren draait. En als laatste offline modus is er nog de ‘card profile’ mode, waarin je de kaarten die je bezit onder de camera kunt houden en informatie krijgt omtrent de mogelijkheden die de kaart biedt.
Uiteraard bevat Eye of Judgment, hoewel je ook dit misschien niet direct zou verwachten, een online mode. Om te voorkomen dat mensen vals spelen tijdens de online modus, aangezien er natuurlijk geen controle is op wat iemand thuis doet, is er een vernuftig systeem bedacht; de kaarten die je gaat gebruiken worden van te voren ingescand. Hierdoor kun je de kaarten niet meer verwisselen tijdens het spel. En om er zeker van te zijn dat je niet van te voren de goede kaarten hebt uitgezocht, wijst het spel van te voren een deck aan je toe om mee te spelen. Hoewel de je vrij snel uitgekeken zult zijn op de singleplayer campaign, zit er genoeg variatie in de multiplayer en in het spelen tegen vrienden.
Gameplay
Het doel in Eye of Judgment verschilt van hetgeen je misschien gewend bent in normale kaartgames. Het gaat niet zozeer om het aftroggelen van de krachten van tegenspelers, maar meer om vijf van de negen plaatsen op de map in bezit te krijgen. Om dit te bereiken zul je natuurlijk wel tegenstanders moeten verslaan in gevechten. De wezens op je kaarten zijn gewapend met een aantal vastgestelde krachten, waaronder de levenskracht en aanvalskracht. Deze krachten moet je strategisch gebruiken om de winnende hand in een gevecht te krijgen. Tevens kun je magische krachten gebruiken om de wezens te steunen, als je dit juist plant, kun je van de verliezende positie plotseling de winnende positie bemachtigen. Het is lastig uit te leggen in een recensie, maar het valt allemaal erg mee en is voor iedereen redelijk makkelijk te begrijpen. Als je eenmaal door hebt hoe het spel in elkaar zit, komt het aan op strategische plaatsen van kaarten en het uitvoeren van doordachte manoeuvres!
Als je eenmaal toe bent aan het strategisch spelen, gaat de game heel diep, maar dan ook heel erg diep. Het klinkt allemaal erg makkelijk; ‘strategisch plaatsen en doordachte manoeuvres’, maar het tegendeel is waar. Het begin zul je snel onder de knie krijgen, maar hoe beter je wordt hoe beter ook de computer zal worden. En dan zullen al die trucjes en strategieën goed van pas komen, maar welke is de juiste? Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om magische krachten toe te passen, en je tegenspelers te verzwakken. Of je kunt je eigen wezens laten omdraaien of extra krachten toedienen om het je tegenstander moeilijker te maken. Dit lijken twee keuzes die niet ver van elkaar liggen, er zit echter een wereld van verschil tussen beide, die in bepaalde situaties fataal kan zijn.
Conclusie
Eye of Judgement is een geheel nieuw concept, en verrassend goed wel te verstaan. Niet alleen voelt het heel erg goed als jouw zeldzame wezens van een plaatje op een kaart tot leven komen op het beeldscherm, maar ook ziet het er werkelijk prachtig uit. Het feit dat de wezens reageren en meebewegen als jij je aan de kaarten zit, is ook erg leuk uitgewerkt en maakt Eye of Judgment tot een kwalitatief goed spel. Bij kaartspellen als deze draait het echter voornamelijk om de diepgang, en die is er in overvloed. Hardcore kaartspelers kunnen zich, op een nieuw en high-defenition interactief niveau, helemaal uitleven in Eye of Judgment. Mensen die echter weinig met kaartspellen hebben en liever een goede shooter spelen, raad ik aan niet over te gaan tot de aanschaf van Eye of Judgment. De game draait namelijk vooral om het neerleggen van de juiste kaarten op de juiste momenten met de juiste strategieën in je achterhoofd. Je krijgt bij aanschaf echter wel gelijk de nieuwe PlayStation Eye camera. Als je toch van plan was tot de aanschaf van deze camera, is het wellicht verstandig je meer te verdiepen in Eye of Judgment.
Cijfer: 8