Logitech G915 Lightspeed Review - Het kaviaar onder de toetsenborden

Review
zaterdag, 21 september 2019 om 16:34
xgn google image

Mechanische toetsenborden zijn zonder meer de mooiste keyboards die je op dit moment kunt krijgen. De heerlijke klikkende geluiden knallen door je kamer tijdens het tikken en gamen is ook een groot feest. Logitech heeft met de G915 Lightspeed een draadloos en mechanisch toetsenbord uitgebracht waar je spontaan van gaat watertanden en de review vertelt je precies waarom.

Terug naar de basis

Wie een beetje bekend is in de wereld van de gaming accessoires, weet dat fabrikanten zonder problemen de gekste toeters en bellen op hun producten plaatsen onder het motto ‘dit is wat gamers mooi vinden’. Gestoorde vormen, rare knoppen of verlichting in elke kier of opening. Logitech heeft hier in het verleden ook zonder schaamte aan meegedaan, maar met de G915 Lightspeed keyboard weet het bedrijf de klasse terug te brengen naar de wereld van de PC gaming.

Dit vlaggenschip onder de toetsenborden oogt namelijk heel minimalistisch en basic, maar heeft onder de motorkap een aantal erg fijne en praktische eigenschappen verstopt zitten. Mechanische switches, programmeerbare macrotoetsen en bovenal draadloos gebruik, dat is een greep uit de lijst met opties die de G915 ter tafel brengt. De hoogste tijd dus om dit mechanische monster aan de tand te voelen.

Logitech G915 Lightspeed review

Aansluiten zonder kabels

Die ervaring begint natuurlijk in de doos. Samen met het toetsenbord krijg je een dongle meegeleverd om je nieuwe aanwinst mee aan te sluiten, een USB-kabel (helaas micro-USB en geen USB-C aansluiting) voor updates en voor het opladen, wat verplicht leesvoer en dan ben je er wel. Want meer heb je ook niet nodig. Het enige wat je hoeft te doen is de Logitech G Hub-software op je computer installeren en de dongle in de PC pluggen.

Heeft jouw PC Bluetooth-ondersteuning, dan wordt het hele proces nog makkelijker. Met een druk op de knop kun je namelijk schakelen tussen de ‘Lightspeed’-connectie met de meegeleverde dongle of Bluetooth. Even pairen met je nieuwe keyboard en je bent klaar om te gaan. Bij dat instellen valt het overzichtelijke ontwerp van de G915 positief op. De toetsen hebben een rustig ogend lettertype als opdruk en alle toetsen zijn duidelijk terug te vinden.

Logitech G915 Lightspeed review

Een erg luxe uitstraling

Links van de reguliere toetsen vind je namelijk een verticale rij met instelbare macrotoetsen, bovenaan de knoppen om profielen te wisselen en je verbindingen in te stellen en tot slot aan de rechterkant knoppen voor het bedienen van media en een volwaardige numpad. Daarmee heb je werkelijk alle knoppen die je maar kunt wensen voor je en zijn commando’s vaak letterlijk één klik van je verwijderd.

Dat overzichtelijke design wordt gecomplimenteerd door een afwerking van aluminium, wat het geheel een luxe uitstraling geeft. Dat mag natuurlijk ook wel, aangezien de adviesprijs van de Logitech G915 Lightspeed op 250 euro ligt, geen klein bedrag dus. Onder alle toetsen zijn bovendien RGB-lampjes te vinden die middels software ingesteld kunnen worden. Daarbij heb je de keuze uit ontelbaar veel kleuren en enkele gekke patronen. Hou je daar niet zo van, dan kun je natuurlijk ook gewoon een vaste kleur instellen.

Diezelfde toetsen typen en gamen verder heerlijk weg. Ons reviewmodel van de G915 maakt gebruik van een eigen soort switches, onder de noemer GL Clicky. Deze switches geven, ondanks het low-profile uiterlijk, een goede feedback tijdens het gebruik en ze voelen daardoor vrijwel hetzelfde aan als toetsenborden met een hoger profiel. Het vlakke en dunne design van de G915 nekt dus niet de prestaties tijdens het gamen en dat is natuurlijk alleen maar prettig.

Logitech G915 Lightspeed review

Softwarematig sleutelen aan je setup

Aan de buitenkant kan de G915 dus weinig fout doen, al was de toevoeging van een polssteun niet verkeerd geweest als je kijkt naar de prijs die je voor dit mechanische toetsenbord neer moet leggen. Als je toch de hoofdprijs betaalt, wil je natuurlijk wel het complete pretpakket en niet alleen de restjes die overblijven na het feestje. Een tip voor als het bedrijf in de toekomst een groter broertje wil uitbrengen.

Verdere ondersteuning is gelukkig volop aanwezig en met de eerdergenoemde Logitech G Hub-software kan je van alles en nog wat instellen om jouw gamesessies zo makkelijk mogelijk te maken. De meest voor de hand liggende optie is natuurlijk het instellen van de macroknoppen, waarvan er in totaal vijf aanwezig zijn. Binnen de software kun je werkelijk alles koppelen aan zo’n toets, van een losse actie tot een hele reeks met taken. Per profiel kan elke toets een eigen taak aangewezen krijgen en met de drie aanwezige profielen maakt dat een vijftiental instelbare knoppen mogelijk.

Zo kun je bijvoorbeeld per veel gespeelde game je eigen macro-profiel instellen, zonder dat je daarvoor eerst vijf menuutjes door hoeft. Daarnaast is er voor diezelfde gamesessies een speciale gamemodus waarin je bepaalde toetsen ‘uit’ kunt zetten om ze niet per ongeluk te activeren tijdens het gamen. Geen spontane Windows-balken meer in je beeld dus tijdens je potje Counter Strike of Overwatch.

Logitech G915 Lightspeed review

Een accuduur waar je U tegen zegt

Via de software is ook de verlichting te synchroniseren met andere accessoires zoals een muis of PC, waardoor je setup netjes dezelfde kleuren heeft. Zolang de andere accesoires natuurlijk ook van Logitech zijn. Voor wie nog meer vrijheid had verwacht, houdt het hierbij helaas op. Je hebt dus niet de mogelijk om nog meer functies of toetsen te herprogrammeren. In dat geval kun je beter op zoek gaan naar een ander toetsenbord.

Dat de G915 een gamesessie kan overleven is na het bovenstaande wel duidelijk, maar nog een punt is onbesproken gebleven: de accuduur. Volgens Logitech moet je op een volle accu met alle lichteffecten aan zo’n 30 uur kunnen gamen voordat je weer moet bijtanken. Doe je die lampen uit, dan zou je zonder problemen meer dan 100 dagen ermee zoet kunnen zijn.

In de reviewperiode zijn die beweringen lastig te testen, maar in de week dat de G915 heeft gedraaid, was de batterij na een kleine vijftien uur nog voor zo'n 60 procent gevuld. Een heel net resultaat en het geeft aan dat je je op dit front dus geen zorgen hoeft te maken. De G915 Lightspeed heeft meer dan genoeg brandstof om je gamerhartje te ondersteunen.

Logitech G915 Lightspeed review

Logitech G915 Lightspeed Review - Solide totaalpakket

Al met al kan dus wel gesteld worden dat Logitech met de G915 Lightspeed een heel mooi en strak toetsenbord op de markt heeft gebracht. Het stijlvolle en slanke ontwerp staat goed op elk bureau, maar zorgt er niet voor dat de ‘click’ en het gebruik van de eigen ontworpen mechanische switches minder comfortabel wordt. Daarbij is het draadloze gebruik erg prettig en makkelijk qua verbinden.

De verlichting is een mooie spreekwoordelijke kers op de taart, samen met de media- en macroknoppen. Het is jammer om te zien dat er, naast de macrotoetsen, niks is te herprogrammeren op het toetsenbord terwijl de concurrentie dit veelal wel aanbiedt. Ook het ontbreken van een polssteun bij deze verkoopprijs is jammer, want 250 euro is niet niks. Kun je daar mee leven, dan haal je met de G915 zonder twijfel een vlaggenschip in huis dat je nog jaren trouw van dienst zal zijn.

Cijfer: 8.5