Kaartspel: Koehandel Master Review

Review
zondag, 07 november 2010 om 16:30
xgn google image
Kaartspellen kennen we allemaal wel. Iedereen heeft ook wel eens gehoord van veilingen. Maar wist je dat je ook met een kaartspel vee kunt verhandelen? Dit is namelijk precies wat het kaartspel Koehandel te bieden heeft!
Koehandel is een vrolijk ogend kaartspel met vele beestenkoppen. De inhoud van het doosje bestaat uit de volgende kaarten om precies te zijn: 40 dierkaarten met rode rug, 10 stamboekkaarten, 4 ratkaarten met rode rug en 66 geldkaarten met groene rug. Dit is een iets uitgebreidere versie dus dan het eerdere Koehandel dat verscheen met het voordeel dat je nu met liefst zes mensen kunt spelen.
Koehandel Master
Type: kaartspel
Aantal spelers: 2-6
Leeftijd: vanaf 10 jaar
Duur: ca. 60 minuten
Uitgever: Ravensburger
Uitbreiding: n.v.t.
Huidige adviesprijs: €12
Doel van het spel
Hoewel je Koehandel ook kan doen met minimaal twee personen moet vermeld worden dat voor de recensie het kaartspel met drie personen is getest. Het spelverloop voor twee personen is anders dan zodra je met meer dan twee spelers gaat spelen. Het doel van het spel is om zoveel mogelijke dierkwartetten in handen te krijgen. Dit doe je door voortdurend te bieden, te bluffen en te kopen. De ratkaarten zijn alles behalve gunstig, dus als je die nog eens bij een ander in de maag weet te splitsen, verhoog je bovendien je kansen. Hiermee wordt direct duidelijk dat Koehandel niet zo eenvoudig is als het lijkt, een lichtelijk vleugje strategie heb je wel nodig om te winnen.
De voorbereiding
Voordat er begonnen kan worden met spelen, dienen allen kaarten geschud te worden en krijgt iedere speler een startkapitaal van totaal 100 euro. Dit heb je nodig om straks je beesten van te kopen. De dieren die aanwezig zijn in het spel zijn honden, geiten, paarden, schapen, ezels, katten, koeien, varkens, kippen, ganzen en ratten. Elke diersoort heeft een bepaalde waarde, zo is een kip amper wat waard en een paard juist heel veel. Het handigste is dus om de beste kaarten in handen te krijgen, en uiteraard wel een kwartet.
Veiling
Wie aan de beurt is, kan kiezen voor een veiling of koehandel. Als je een veilig start, moet je de bovenste kaart van de stapel omdraaien. De andere spelers (dus niet jij als veilingmeester zelf) moeten nu op deze kaart bieden. Elke keer dat een speler biedt, moet het bedrag dat daarvoor genoemd is met minstens tien vermeerderd worden. Als in een ronde niet meer geboden wordt, roept de veilingmeester dan bijvoorbeeld: '60 eenmaal, 60 tweemaal en 60 driemaal - verkocht!'. Een hamertje om de deal rond te maken, zou niet misplaatst zijn geweest.
Als de koop rond is, krijgt de hoogste bieder de kaart en moet de kaart open op tafel neerleggen zodat iedereen dit de rest van het spel kan zien. Het geldbedrag wordt aan de veilingmeester betaald. Toch is het niet zo dat de koop automatisch gaat naar de spelers die geboden hebben. Ook al heeft één het meest geboden, jij als veilingmeester bent als laatste aanzet. Daarmee heb je altijd het voordeel te bepalen of je zelf de kaart houdt. Uiteraard geldt wel dat je het geld hebt, want dat moet dan naar de laatste bieder. Hier wordt direct een leuk element van het spel zichtbaar. Want als jij in een ronde waarin geboden wordt, heel graag de kaart wilt hebben en bang bent dat de veilingmeester de kaart houdt, zul je dus hoog moeten inzetten. Maar wat is genoeg? Daar kom je nooit achter, en dat maakt het spel spannend.
Overigens hoeft er niet per se geboden te worden. Als er geen enkel bod volgt, mag de veilingmeester zich het dier kosteloos toe-eigenen. Toch is dit meer iets uit de regels dat je niet zo snel zult tegenkomen tijdens het spelen. Eigenlijk wordt er altijd wel geboden.
Koehandel
De tweede optie die een veilingmeester kan doen als die aan de beurt is, dus in plaats van veilen, is de koehandel. De bedoeling van het spel is immers om zoveel mogelijk dierkwartetten te krijgen. Dus zodra je ziet dat een van de andere spelers een of meerdere dieren bezit die jij graag wilt hebben, kun je hierover onderhandelen. Hier komt het blufelement om de hoek. Want je moet een bod gaan doen door een of meerdere kaarten gesloten op tafel te leggen. Je beschikt ook over nulkaarten, dus die mag je er ook tussen doen.
De uitgedaagde speler kan nu het bod accepteren wat inhoudt dat hij het dier daarmee dus verkoopt. Maar hij kan ook een tegenbod doen wat inhoudt dat hij ook gesloten kaarten op tafel legt. Vervolgens worden de geldkaarten uitgewisseld en dit geld van de andere speler houd je. De vraag is nu uiteraard wie het hoogste geboden had, want die krijgt het dier. Dit gedeelte van het spel is redelijk hilarisch, want met heel wat geluk kun je hier dieren verkrijgen, maar even hard kwijtraken, als ook je geld. Strategie en geluk zijn dan ook de kernwoorden van de koehandel.
Gegarandeerd succes op een avond
Veiling en koehandel zijn dus de twee opties waaruit een speler per beurt steeds kan kiezen. Maar op een gegeven moment is de stapel kaarten op, dan vindt het gedeelte plaats waarin verplicht iedereen moet koehandelen. Alleen stamboekkaarten worden niet verhandeld, maar blijven bij de speler die hem bij de veiling bemachtigt heeft. Zonder stamboekkaart is je kwartet wel compleet, maar minder waard. Alle kaarten zijn goed voor punten, dus degene die aan het einde de meeste punten heeft, heeft gewonnen. En de rattenkaarten kun je maar beter vermijden, want zodra je die hebt, sluit je één dierkwartet al uit, dus dat is niet gunstig. Hoe dan ook, Koehandel is divers en door de interactie gegarandeerd een succes op een avond.
Pluspunten:
+ grappig
+ goedkoop en goede handleiding
+ met zes personen te spelen
Minpunten:
- je moet soms geluk hebben
Cijfer: 7