Ghost Mania Review

Review
dinsdag, 18 januari 2011 om 18:00
xgn google image
“If there’s something strange in your neighborhood. Who ya gonna call? Ghostbusters!” Maar als je nou zelf een spook bent, wie bel je dan? Ghost Mania! Zorg dan wel dat je ander personeel inhuurt dan de personages uit Ghost Mania, want die luiwammesen vallen tijdens hun werk in slaap. Is de game dan zo slaapverwekkend of worden we juist springlevend van al die spoken?
De helden (op sokken) van Ghost Mania zijn Becky en Tim. Deze twee spoken zijn verantwoordelijk voor het bewaken van de ‘spirits’. Ze zijn echter in slaap gevallen tijdens hun werk en nu zijn al die spirits ontsnapt en ze verschuilen zich over de hele wereld. Jij kiest één van de personages en gaat daarmee snel op pad om alle spirits weer te vangen. En hoe kun je dit beter doen dan blokken op elkaar te laten vallen?
Het verhaal stelt misschien niet al te veel voor, maar het zit er ook alleen maar bij zodat Becky en Tim elkaar belachelijk kunnen maken in de geestige dialogen. Geen van beide wil natuurlijk de schuld op zich nemen en met scherpe opmerkingen proberen ze te verbloemen dat ze diep in de penarie zitten. In meer dan 70 levels mag jij vervolgens de spirits proberen te bevrijden. Dit doe je op vijf verschillende locaties verspreid over de hele wereld. De locaties veranderen niets aan de gameplay, maar zijn gewoon een reden om een andere achtergrond te gebruiken.
Ghost Mania Screenshot 163465 Ghost Mania Screenshot 163471 Ghost Mania Screenshot 163468
Blokken stapelen
In Ghost Mania is het de bedoeling om blokken van dezelfde kleur bij elkaar te stapelen. Je stuurt twee blokken tegelijk naar de onderkant van het scherm waar ze automatisch toegevoegd worden aan een groter blok. Dit blok verdwijnt echter niet bij een bepaald aantal kleine blokjes. In enkele van de kleine blokjes zit een spirit. Voeg je een blokje met een spirit bij een groter blok van die kleur dan verdwijnt het hele blok. Uiteraard verdien je meer punten als een blok uit meerdere kleine blokjes bestaat.
In de Arcade modus, waar je het verhaal speelt, ben je klaar met een level zodra je een bepaald aantal punten haalt. Hoe verder je komt op een locatie hoe meer punten je moet halen om het level te voltooien. Je zult wel goed na moeten denken en een beetje logisch beredeneren voor je blokken laat vallen, want voor je het weet is het scherm vol en kun je opnieuw beginnen.
Frustrerend
Dit gebeurt trouwens vaker dan nodig is. De game zorgt er op satanische wijze voor dat het blokje met de spirit in de kleur die jij nodig hebt gewoonweg niet komt. Zo kun je een gigantisch blok bouwen uit wel honderd kleine blokjes, maar ga je nog af omdat er geen blokje met een spirit voorbij komt. Het is niet zo dat dit een enkele keer gebeurt. Sommige levels zul je vijf keer over moeten doen omdat de game je niet van de juiste blokken voorziet.
Dit zorgt voor heel wat frustratie en je zult daar dan ook snel genoeg van hebben. Ghost Mania is namelijk niet het moeilijkste puzzelspel dat er op de markt is en als je dan toch af blijft gaan is dat niet bevorderlijk voor het speelplezier.
Ghost Mania Screenshot 163469 Ghost Mania Screenshot 163472 Ghost Mania Screenshot 163464
Andere modi
Heb je er even genoeg van dan kun je de Arcade modus op de zijlijn zetten en doorgaan met een van de andere modi. Zo is er de Oneindige modus waarbij je niet na een bepaald puntenaantal stopt om met een nieuw level te beginnen, maar gewoon doorgaat tot je af bent. In deze modus komt de essentie van de puzzelgame veel beter tot zijn recht. Er zitten geen grenzen meer aan, het is gewoon jij en de game. Je kunt doorgaan tot het eind en daar doe je het eigenlijk ook voor.
De andere modus is de Puzzel modus. In deze modus moet je in zo weinig mogelijk stappen alle blokjes verwijderen. Dit wordt steeds moeilijker en op het eind zul je echt twee keer op je bol moeten krabben voor je weet wat je moet doen. Het lijkt erop dat alles is voorgeprogrammeerd en er maar één manier is om deze levels te voltooien. Een beetje plaats voor creatief denkwerk zit er dus niet in in deze modus.
Multiplayer
Ook als je vrienden op bezoek hebt, zou je Ghost Mania kunnen opstarten. Er zijn naast de normale modi ook nog eens drie modi voor twee spelers. In de Battle modus komen de blokken die jij wegspeelt bij je tegenstander erbij. In de Uithoudingsmodus gaat het er om dat je het langer uithoudt dan jouw tegenstander terwijl het scherm langzaam vol raakt. En als laatste is er de Ghost modus waarin het de bedoeling is om de eerste te zijn die alle spirits bevrijdt.
De multiplayer zorgt voor een extra uitdaging en door de snelle puzzelactie houd je het nog een reële tijd uit met Ghost Mania. Ook de afwisseling tussen de verschillende modi doet de replaywaarde zeker goed. Voor de 500 Wii Points die je voor Ghost Mania betaalt, krijg je dus genoeg uren aan speelplezier terug. Alleen de puzzelmodus zul je niet snel herspelen, maar voor je al die levels voltooid hebt, ben je ook al een stuk ouder.
Ghost Mania Screenshot 163467 Ghost Mania Screenshot 163473 Ghost Mania Screenshot 163470
Snoezige spoken
De grafische kant van de game is ook prima in orde. Ghost Mania ziet er uit als een griezelboek voor peuters. Het zijn dan wel spoken op ‘enge’ locaties, maar ze zien er zo vrolijk en kleurrijk uit dat alle griezeligheid meteen verdwijnt. Het ziet er soms wel erg simpel uit, maar eenvoud is de ziel der bevalligheid en dus zeker geen slecht punt.
Ook het geluid helpt mee aan de vriendelijke uitstraling die de kleine spookjes hebben. De muziek dringt zich niet te veel op en heeft ongeveer hetzelfde ritme als waarin je het spel speelt zodat je jezelf volledig kunt concentreren op de puzzels zelf. Alleen het geluid dat volgt wanneer je een blok laat verdwijnen is best wel irritant. Vooral wanneer je lekker bezig bent, wordt het al snel vervelend.
Geestige WiiWare game
Al met al is Ghost Mania een vermakelijke game geworden waar je jezelf zeker een aantal uur in kunt verliezen. Het ziet er allemaal heel leuk uit en de muziek past ook goed bij de game. Het is alleen frustrerend dat je vaker af zult gaan omdat je niet de juiste blokken krijgt. Er is genoeg te doen in alle verschillende modi, dus het wordt niet snel saai. We staan echter ook niet te springen omdat de game het soms een beetje te simpel houdt. Toch kun je Becky en Tim wel eens opbellen als je een leuke puzzelgame wilt spelen.
Cijfer: 6.5