Racefans die een nieuwe console willen aanschaffen, hebben op dit moment nog weinig keuze. Na het uitstellen van
DriveClub voor de PlayStation 4 is Forza Motorsport 5 op dit moment de enige beschikbare next-gen racegame. Is dit een titel waar je een console voor in huis moet halen, of kun je beter wachten op een andere racer?
Afgelopen jaar sloeg
de Forza-serie even een andere weg in met
Forza Horizon. Realistische circuits en gameplay werden ingewisseld voor een heerlijk festivalsfeertje en wat meer arcade gameplay. Met Forza Motorsport 5 is de serie weer helemaal terug bij zijn
roots. De vertrouwde Forza-formule is weer duidelijk te vinden in deze racer. Voeg hier een nieuwe feature aan toe en je zou in theorie een geweldige racer moeten hebben.
Nieuwe twist in Forza
Een van die nieuwe features van Forza Motorsport 5 is de veelbesproken Drivatar. Niet langer zul je tegen statische AI racen, die nooit fouten maakt of te bang is om maar in de buurt te komen van andere auto's. In Forza 5 race je namelijk alleen tegen echte tegenstanders, maar dan wel offline, dus toch nog AI. Volg je het nog?
In de game wordt jouw racestijl namelijk geanalyseerd. Snijd jij bochten goed aan, haal jij netjes in, alles wordt meegenomen voor jouw Drivatar. Afhankelijk van hoeveel fouten jij maakt (of niet), maakt de game een AI-personage die de naam draagt van jouw gamertag. Andere spelers kunnen die data downloaden, en op die manier tegen een virtuele versie van jou racen.
De Drivatar zorgt voor een hele nieuwe twist in Forza. Niet langer rijden je tegenstanders netjes en zonder fouten op de ideale lijn. Met de nieuwe feature beginnen de andere rijders tot leven te komen. Ze maken nu echt fouten waardoor ze spinnen, hun banden blokkeren of in de vangrail belanden, en als een tegenstander nu zijn auto naast die van jouw zet, dan weet je dat het menens is. Er gebeurt hierdoor zoveel meer op de baan, waardoor het racen een stuk leuker en spannender wordt.
Hier moet wel een kleine kanttekening bij worden gemaakt, omdat niet alles aan de Drivatar even goed werkt. Zo kan het heel frustrerend zijn als in de laatste bocht van de race een tegenstander even zijn voorkant tegen de zijkant van jouw wagen schuurt. Tot ziens podiumplaats. Drivatar heeft een hele positieve invloed op de game, maar de AI is af en toe nog heel onvoorspelbaar, misschien wel een beetje te.
Geweldig rijgedrag
Iets wat weer heel lekker werkt, is het rijden in Forza. De franchise heeft eigenlijk altijd goede games afgeleverd wat betreft het rijgedrag, en Forza 5 is daar geen uitzondering op. In een van de auto's stappen voelt alsof je in een tweede huid glijdt. Binnen no-time weet je waar je moet remmen, sturen en accelereren. Het voelt heel vertrouwd aan en geeft ontzettend veel voldoening als je een serie bochten perfect achter elkaar rijdt.
Dit gevoel wordt versterkt door de nieuwe Xbox One controller. Deze geeft namelijk een heel lichte vorm van force feedback, een manier om te voelen hoeveel grip je auto heeft. Hoe meer je naar de limiet gaat, hoe meer de controller trilt. Daarnaast maakt de controller ook nog eens onderscheidt tussen de linker- en rechterkant van je auto, waardoor je altijd weet of je genoeg hebt geremd of misschien nog wel een tikkie harder kan. Het zorgt ervoor dat Forza 5 qua rijgedrag een van de beste ervaringen levert van de afgelopen jaren op de console.
Beetje weinig content
Qua content zit het wat minder snor in Forza 5. Het valt namelijk op hoe weinig verschillende circuits en auto's in de game zitten. Vergelijk het spel met het onlangs verschenen
Gran Turismo 6, die ruim duizend voertuigen bevat, dan is het aantal van slechts 218 auto's toch best opvallend. Hier zitten zeker een paar hele vette wagens bij, zoals de 2013 Ariel Atom 500 V8 of enkele oude Formule 1 auto's, maar het valt toch op hoe weinig erin zit, in vergelijking met 'de grote concurrent'.
Nog schrikbarender is het aantal tracks dat in de game zit. Er zijn namelijk maar veertien locaties aanwezig in de game, waaronder enkele circuits die in vrijwel elke racegame zitten, zoals Road Atlanta, Sebring en Yas Marina. Iets dat schittert door afwezigheid, is Japan. Er is namelijk geen enkele baan uit het land van de rijzende zon te vinden. Een land met zo'n historie op het gebied van auto's had toch wat meer verdiend.
Indrukwekkende graphics met een voetnoot
Waar Turn 10 heel goed werk heeft afgeleverd, zijn de graphics van Forza 5. De auto's schijnen en glimmen echt, reflecteren de omgeving prachtig en zijn bijna niet van het echt te onderscheiden. Ook verschillende tracks in de game zijn enorm mooi - denk aan het circuit in Praag, op het moment dat je vanaf de hoge heuvel scheurt. De prachtige skyline van de Tsjechische hoofdstad spreidt zich voor je uit, een zicht waar je de eerste keer met open mond naar zult staren.
Ondanks dat de wagens en tracks er goed uitzien in de game, moet er wel gezegd worden dat bepaalde details minder mooi zijn. Zo is het publiek een collectie van vijftien 2D sprites die steeds gekopieerd worden, en zien de rokende banden er erg gedateerd uit. Alsof iemand vlokken watjes onder de auto's laat springen.
Gevarieerde gamemodi
Door het lage aantal circuits en wagens race je vaak op locaties en tegen tegenstanders die je al veel vaker hebt gezien. In de carrière kies je een autoklasse uit waarmee je tien races rijdt. Omdat deze tien wedstrijden vrijwel altijd op dezelfde banen plaatsvinden, valt het spel na een paar uur een beetje in herhaling.
Ontwikkelaar Turn 10 heeft dit geprobeerd te maskeren met verschillende racemodi, waar je in de carrière gebruik van maakt. Denk hierbij aan wedstrijden waarbij je zoveel mogelijk mensen moet inhalen of zo snel mogelijk door poortjes op een circuit moet scheuren. Het moet gezegd worden dat Turn 10 er goed in is geslaagd het gebrek aan circuits en dergelijke op deze manier te verbergen, aangezien deze alternatieve modi erg leuk zijn en een welkome afwisseling bieden. Toch wordt het, als je voor de vijfde keer op een avond een race moet rijden op Spa Francorchamps, pijnlijk duidelijk dat je meer diversiteit in locaties mag verwachten in een game van het kaliber Forza Motorsport.
Iets wat de variatie in de game nog iets verhoogd, zijn de mannen van Top Gear. Deze zijn prominenter dan ooit in de game aanwezig. Zo leidt één van de heren elk nieuw kampioenschap in met een grappige anekdote over de auto's, maar kun je ook racen - ook al is het niet nieuw - op de beroemde Top Gear Testtrack. Leuk voor racefans, nog leuker voor fans van het Britse programma.
Teleurstellende multiplayer
Naast deze verschillende mogelijkheden in de carrière, zijn er ook wat andere modi te vinden in de game. Zo kun je gebruik maken van Split Screen, Time Trial, Free Race en Multiplayer. De eerste drie modi zijn vrij standaard, en voegen niet veel toe wat je niet in de carrière kunt beleven. De multiplayer springt hier vooral tussenuit, maar niet op een positieve manier. Zo zijn de wachttijden voor een race enorm lang - wij mochten verschillende keren meer dan drie minuten wachten voor een race begon - en eenmaal in de race blijkt de multiplayer een hufterig crashfestijn te zijn. Er is namelijk geen enkele straf voor het vol rammen van tegenstander - af en toe lijkt het zelfs de snelste manier naar de finishlijn te zijn - ,waardoor je al snel terug verlangt naar de singleplayer.
Degelijke racegame met z'n gebreken
Alles bij elkaar is Forza een redelijke racegame geworden. Turn 10 heeft met zijn eerste titel voor de nieuwe generatie veel goed gedaan - denk aan een geweldig rijgedrag voor de verschillende auto's en veel gevarieerde modi voor in de carrière -, maar doet ook veel fout. Zo zit er best weinig content in de game en stellen modi zoals de multiplayer teleur. Dit is jammer, aangezien dit als een donkere wolk hangt boven een verder heel vermakelijke racegame.
Cijfer: 7.5