Strategiegames zijn er in alle soorten in maten. Het zijn meestal spellen waarin je door middel van een zelf opgebouwd leger grote groepen vijanden moet verslaan. Fortix 2 op de PC pakt het echter anders aan en gebruikt een oud maar interessant concept. Of het voor jou ook interessant is, lees je in deze recensie.
Fortix 2 is het beste te vergelijken als een omgekeerde tower-defense game met een camerastandpunt waarbij je van bovenaf neerkijkt op een level. Een uitleg hierover is handig.
Makkelijk om op te pakken, moeilijk om te beheersen
De game kent enkel een verhaalmodus waarbij ieder level bestaat uit een speelveld dat is omringd door een vierkante lijn. Op deze lijn kun je jouw personage laten lopen. Wanneer je je buiten deze lijn begeeft, dan kun je beginnen met het veroveren van territoria binnen het vierkant. Dit doe je door het gelopen pad te verbinden met de lijn waarop je je op dat moment bevindt. Het uiteindelijke doel is om de vlaggen op het speelveld te veroveren, maar die worden doorgaans verdedigd door vele obstakels waar je niet makkelijk bij zal kunnen komen. Een simpel concept, maar wel eentje dat gepaard gaat met verrassend veel uitdaging. De obstakels die je gaandeweg tegenkomt, worden namelijk steeds moeilijker om te overwinnen. Het is daarom ook maar goed dat je in je eigen territorium een stuk veiliger bent voor het meeste kwaad om je heen.
Fortix 2 is naast Fortix trouwens niet de eerste game die dit concept gebruikt. Vroeger was er namelijk al een Arcadekast met de game Qix, waarin je tevens territoria moest zien te veroveren terwijl je vijandig gespuis moest zien te ontwijken. De audio uit die game bezorgde bijna permanente gehoorbeschadiging, dus het is een opluchting dat ontwikkelaar Nemesys Games heeft besloten die audio niet te hebben overgenomen in Fortix 2.

Draken en forten
Waar je in de eerste levels nog moet uitkijken voor rondvliegende kogels van turrets, krijg je later ook te maken met rondvliegende draken die vuur kunnen spuwen. Wat kun je hier dan tegen doen? De draken kun je in principe ontwijken, maar ze zijn te verslaan door het gebied over te nemen waar ze in vliegen. Weet je er dus één te omsingelen, dan is deze te doden. Wanneer je om een inactieve turret heen loopt, dan kun je die overnemen zodat je er een bondgenoot bij hebt tijdens de moeilijkere momenten. Je moet goed getimede kleine stukken territoria overnemen zodat je steeds dichter bij een turret of vlag kunt komen. Alleen zo kun je progressie boeken. Een simpele lijn trekken van de ene naar de andere kant van het vierkant, is simpel gezegd zelfmoord. Maar doodgaan betekent niet het einde. Je hebt namelijk meerdere levens tot je beschikking, afhankelijk van de moeilijkheidsgraad waar je op speelt. Geen overbodige luxe, kunnen we je mededelen.
Meerdere manieren om te spelen
Je kunt een level enkel uitspelen als je de rode vlag of vlaggen hebt veroverd. Elke keer stukje bij beetje veroveren betekent wel dat je langer de tijd nodig hebt en dus inlevert op je highscore. Kleine overgenomen territoria leveren logischerwijs minder punten op dan de grotere varianten. Mocht je de heldenschoenen toch proberen aan te trekken en een groot stuk land weet te veroveren, dan word je beloond met een bonus op je score. Het geluid dat zich ontpopt wanneer dit gebeurt zorgt voor een hoop voldoening. Je kunt ervoor kiezen om de highscore links te laten liggen en alleen voor de objectieven te gaan, maar dan ontneem je de game wel ietwat van de uitdaging.

Uitdagend maar vrij repetitief
Mocht je wat meer uitdaging zoeken, kun je je hart ophalen met vier moeilijkheidsgraden, die ieder bepalen hoe snel projectielen op je af zullen komen, hoeveel levens je hebt en hoe lang je over een level mag doen. Omdat de levels op de hogere moeilijkheidsgraden steeds uitdagender worden, werkt dat motiverend om de game opnieuw uit te spelen voor een grotere uitdaging.
Dat terzijde, heeft Fortix 2 maar vijfendertig levels die ieder in slechts een paar minuten tijd zijn uit te spelen. De game is dus wel aardig aan de korte kant, want binnen een paar avonden enthousiast landen veroveren, krijg je de aftiteling al voor je. Ook gebruikt de game bij ieder level helaas dezelfde missiestructuur. Degenen die dus variatie willen, kunnen Fortix 2 beter links laten liggen.
Audiovisueel simpel maar effectief
Ook al is Fortix 2 noemenswaardig wat betreft de vrij unieke spelelementen die wij hierboven benoemden, toch zal de game geen prijzen winnen op het gebied van audio en video. De game is namelijk gegoten in een vrij standaard cartoonesk jasje. Ook de audio is niet per se noemenswaardig, aangezien dezelfde muziek steeds opnieuw door je speakers zal blijven galmen, ongeacht in welk level je je bevindt. Maar om eerlijk te zijn hebben wij het niet als storend ervaren. Na enige tijd begin je je er namelijk aan te wennen en kun je je volledig richten op het spelen zelf.
Een smakelijk tussendoortje
Fortix 2 gebruikt een interessant concept dat voor een korte tijdsperiode prima vermaak zal bieden. De game is daarom ook erg geschikt als smakelijk tussendoortje. De aanwezigheid van verschillende moeilijkheidsgraden betekent dat de game geschikt is voor een breed publiek. Dit betekent dat zowel de beginnende als de doorgewinterde strategist met Fortix 2 voldoening zal kunnen vinden. Het gebrek aan variatie is een gemis, maar het aantrekkelijke prijskaartje van 6,99 euro maakt een hoop goed.
Cijfer: 7