De Wilde Stad Review (Blu-ray) - Een avontuur van een kat in Amsterdam

Review
zondag, 09 december 2018 om 16:00
xgn google image
Als je denkt dat er maar weinig natuur in de stad is, dan vergis je je flink. De stad staat bol van de natuur. Mark Verkerk, regisseur van Holland: Natuur in de Delta, laat ons dat haarfijn zien. In deze De Wilde Stad review gaan we op safari in Amsterdam. Onze gids is de kat Abatutu.
Na de razendpopulaire documentaire De Nieuwe Wildernis (regie samen met Ruben Smit, bekend van De Levende Rivier), welke een Gouden Kalf in de wacht sleepte in 2013, en Holland: Natuur in de Delta, die de prijs voor Gouden Film in 2015 kreeg, vertelt Verkerk het verhaal in de Wilde Stad even net wat anders.
Abatutu is niet alleen de gids en verteller in Verkerks verhaal, maar ook de hoofdrolspeler. In deze film is het alsof de cyperse huiskat Abatutu op een ochtend wakker wordt en op pad gaat in de stad zodra zijn eigenaar de deur achter zich dicht trekt. Door de ogen van deze stadskat, inmiddels een ster, beleven we een waar avontuur.

Op pad in onze hoofdstad

Al snel blijkt dat de stad aan alle kanten leeft. Niet alleen de vele menselijke inwoners bevolken de stad, maar overal en nergens zijn ook wilde dieren te vinden. Op de vismarkt is bijvoorbeeld een groep meeuwen die ongeduldig afwacht tot de markt voorbij is om snel op de vis af te duiken. Op weer een andere plek zien we een meerkoet aanrommelen met ijzerdraad en takken om een nest te maken. Dit gebeurt terwijl er al eieren liggen, wat voor komische taferelen zorgt.
Later in De Wilde Stad zien we hoe een rattenfamilie leeft van ons afval, hoe padden een enorme seksende bal worden en leren we de snelheid waarmee een slechtvalk op zijn prooi af duikt. Abatutu verbaast zichzelf tijdens zijn wandeling nogal eens over wat hij ziet en soms is dat voor de kijker hetzelfde.
De Wilde Stad Review

Amsterdam is verrassend divers

Wie heeft er bijvoorbeeld wel eens een duif met de metro zien gaan? Of een vos in Amsterdam zien lopen, laat staan bij een truckerscafé langs zien gaan voor ontbijt? De Wilde Stad schotelt je dit soort beelden voor, terwijl Abatutu op zijn gemakje doorwandelt naar het volgende interessante onderwerp, ondersteunt door de beats van onder andere Spinvis en Thomas Azier.
Amsterdam blijkt behoorlijk divers te zijn in zijn fauna en niet alleen maar duiven, meeuwen en ratten naast onze huisdieren te huisvesten. Exotische dieren zoals halsbandparkieten en Amerikaanse kreeftjes hebben van de stad hun thuis gemaakt. Ze komen allemaal voorbij in de 85 minuten durende documentaire waarin Abatutu het verhaal aan elkaar praat. Deze manier van presenteren is vermakelijk, maar voelt op momenten wel wat geforceerd.
De Wilde Stad Review

Geforceerde documentaire

Is dat erg? Nee. Want Abatutu is een aandoenlijke kat wiens stem (Martijn Fischer) bovendien perfect past bij de avonturier. De kat is daadwerkelijk een filmkat, getraind door Sabine van der Helm. Hoewel je soms bijna de aanwijzingen vanuit Van der Helm kunt zien in de bewegingen van de kat, valt Abatutu nooit echt door de mand. Jammer genoeg geldt dat voor sommige andere dieren wel.
De Amerikaanse kreeftjes worden op een gegeven moment dusdanig in beeld gebracht dat je er niet omheen kan dat dit vooropgezet is. Verder zie je goed dat een hol met ratten niet daadwerkelijk een rattenhol is, maar een soort filmset. Toch is het tof dat ook dit soort beelden naar voren komt in Abatutu’s verhaal. De geforceerde elementen maken daarbij niet zo heel veel uit.
Sterker nog, juist hoe De Wilde Stad neergezet is, dus met zijn verhaal en de manier waarop de dieren in beeld komen, maakt de film geschikt én vermakelijk voor de kleine kijker, op enkele scènes na dan. Zo zien we een succesvolle jacht van een slechtvalk en krijgen we een blik op zijn proviandkast gemaakt van de anti-duivenpinnen op de ABN-AMRO toren.
De Wilde Stad Review

De Wilde Stad Review - Amsterdam heel anders in beeld

Regisseur Verkerk heeft in De Wilde Stad slim gebruik gemaakt van een dier als verteller. Hij weet andere dieren zo op een leuke manier in beeld te brengen, al is het soms wat geforceerd. Het trekt zowel de oudere als de jongere kijker en geeft ze een vermakelijk avontuur van anderhalf uur.
In die tijd leren we veel over de dieren in onze hoofdstad, maar stiekem ook een heleboel over de stad zelf. Het geheel wordt zo nu en dan ondersteund door een soundtrack om van te smullen. Dit is een documentaire die je op een hele andere manier naar de stad laat kijken.
Cijfer: 8.5