De Sims 3 Review

Review
door Timo
maandag, 01 november 2010 om 16:00
xgn google image
Nadat miljoenen mensen de immens populaire serie De Sims al uren hebben gespeeld en er inmiddels ontelbaar veel uitbreidingspakket zijn verschenen, is het nu tijd voor opnieuw het derde deel in De Sims franchise. Echter duiken we deze keer de Sims-wereld in via onze consoles. Maar is dit wel een geslaagde console versie?
De Sims staat erom bekend dat je er oneindig lang plezier aan kunt beleven, aangezien er geen enkele manier is om het spel als het ware te winnen. We kunnen daarom het spel niet uitspelen zoals bij andere recensies, maar hebben wel urenlang doorgebracht met de virtuele mannetjes en vrouwtjes. Onze Sims hebben catacomben leeggeroofd, vuuraanvallen overleeft, promotie binnen hun baan gekregen en de liefde bedreven. Maar laten we beginnen bij het begin.
Want, zoals het al jaren in De Sims aan toe gaat, begin je met het aanmaken van jouw eigen Sim(s). Je kunt enkel jezelf namaken of natuurlijk een hele virtuele familie stichten. Je kunt maximaal zes leden aan de familie toevoegen en je kunt ze elk hun eigen persoonlijkheid geven. Ten slotte vorm je hun gezicht, kies je bepaalde kleding uit, knip je hun haren zoals je wilt en kies je hun levenswens, favoriete muziekstijl, kleur en gerecht.
Wensen en aardbevingen
Deze levenswens kun je dus zelf bepalen en dit kan van alles zijn, van de directeur worden van een internationaal bedrijf tot filmster. Dit is iets wat je Sim zijn gehele leven probeert na te streven. Maar daarnaast heb je ook nog wensen die veel kleiner zijn en zelf in je Sim opkomen. Zo willen ze bijvoorbeeld een feest geven, in de stad uitgaan of bevriend raken met een andere Sim. Stel je vervult vijf van dit soort wensen, dan heb je een uitdaging voltooid.
Nieuw in De Sims 3 voor de consoles zijn namelijk de 300 verschillende uitdagingen in het spel. Bij elke uitdaging gaat een bepaalt aantal punten gepaard. Weet je jouw eerste kus te scoren bij een andere Sim, voltooi je een uitdaging en verdien je een bepaald aantal punten. Deze punten kun je gebruiken om nieuwe outfits voor je Sim te kopen, nieuwe meubels aan te schaffen of om karmakrachten te kopen. Met deze krachten, goed- of kwaadaardig, kun je als het ware als een god jouw Sim beïnvloeden. Zo kun je bijvoorbeeld alles in het huis op miraculeuze wijze laten repareren, alle behoeften van je Sim bevredigen of juist een vloek op je Sims uitspreken of een aardbeving veroorzaken.
Als god spelen
Zoals je dus begrijpt, kun je als het ware als een god toekijken hoe jouw Sims leven en vervolgens, als je vindt dat het niet goed gaat, kun je door middel van karma je Sim beïnvloeden. Als je een tijdje toekijkt zie je dat elke Sim een bepaalde keuze heeft in hoe hij of zij haar vrije tijd invult. Houdt je Sim meer van computeren dan sporten, dan zal hij eerder achter de PC duiken dan een rondje joggen. Heeft je Sim honger, maar moet hij ook nodig naar de wc, zal het totaal van die Sim zelf afhangen waar hij of zij voor kiest; de wc of het eten. Dit is erg leuk om te zien en voegt in zekere mate een zeer realistisch gevoel te aan het spel.
Wat dit realisme echter weer in de weg zit, is het nadenken van de Sims. Het duurt soms verschrikkelijk lang voordat een Sim doorheeft wat je van hem wilt. Irritant wordt het als je een Sim iets wil doen met een andere Sim, maar die weer bezig is met een andere activiteit. De ene Sim zal dan eerst moeten wachten tot de andere Sim de activiteit afrondt. Wanneer dat gebeurd is, wachten beide Sims nog even, gaan ze goed tegenover elkaar staan en begin ze de interactie. Ook wanneer er iets of iemand in de weg staat van de Sim, beginnen ze dom met hun handen te zwaaien en hebben ze geen flauw benul van wat ze nu moeten doen.
Kwestie van geduld
Maar de Sims zelf zijn niet de enige die geen idee hebben wat ze precies moeten doen. Als je zelf iets wilt opzoeken of uitvoeren, zit je met precies hetzelfde probleem. Onder vrijwel elke knop vind je namelijk een menu, waardoor de verwarring erg groot kan zijn. Omdat de Sims van alles kunnen, zijn er veel dingen waarmee je rekening moet houden en daar zijn de verschillende menu’s gewoon niet handig voor ingedeeld. Op de PC klik je normaal gewoon met je muis de gewenste opties aan, maar met een controller gaat dat allemaal wat lastiger.
Ook het schakelen tussen Sims, het selecteren van een sociale interactie, het kiezen van een televisiezender en vele andere basishandelingen zorgen voor het pauzeren van het spel. Wat er dus voor zorgt dat, terwijl je zelf de onoverzichtelijke menu’s doorzoekt, je Sim ook nog eens niets doet en pas weer verder gaat waarmee die bezig was, als je terug gaat naar de zogeheten Leefmodus. Deze pauzes zie je ook weer terug bij de laadtijden. Die komen namelijk te veel voor in het spel. Het is dus vooral een kwestie van geduld hebben en de tijd nemen met De Sims 3.
Bouwmodus?
Ten slotte ontbreekt er ook een heel onderdeel van de PC-versie, namelijk het vrij kunnen bouwen van een huis. In deze versie koop je namelijk geen stuk grond om daar vervolgens je droomvilla op te bouwen. Nee, je koopt een huis, en alleen dat huis kun je dan slopen of geheel naar eigen wens aanpassen. En dit is toch wel een gemis, aangezien je op de PC alleen al uren bezig kunt zijn met het bouwen van jouw eigen paleis en dat één van de populairste aspecten is van De Sims.

Op het nippertje geslaagd
Al met al is deze De Sims 3 wel een geslaagde console versie, maar slaat de plank op bepaalde punten flink mis. Zo zijn de menu’s niet handig in het spel verwerkt en regelmatig onoverzichtelijk. Je zult daarnaast ook veel geduld moeten hebben tijdens het spelen. Laadtijden zijn te veel aanwezig en zelfs het schakelen tussen de verschillende modi duurt te lang. Wat daar tegenover staat zijn aardig wat nieuwe toevoegingen, waaronder het karmasysteem en het feit dat je oneindig lang met het spel bezig kunt zijn. Het bracht het oude vertrouwde Sims gevoel weer in ons naar boven, maar De Sims 3 op de consoles kan zich niet meten met zijn grote broer op de PC.
Cijfer: 7.5

Populair Nieuws

Laatste Reacties