Puppeteer Preview - Originaliteit met een wauw factor

Preview
dinsdag, 06 augustus 2013 om 17:00
xgn google image
Puppeteer is een game waar menig hardcore gamer waarschijnlijk niet van gehoord heeft. Dat is jammer, want net als LittleBIGPlanet kan dit zomaar eens een juweeltje op de PlayStation 3 worden. In ieder geval zal menig zieltje zomaar eens gewonnen kunnen worden. Al kan het een en ander nog aangepast worden.
Puppeteer is een platformgame waarin je in de huid kruipt van Kutaro, een jongen van wie zomaar op een dag zijn hoofd eraf gehaald wordt door Moon Bear King. Aan het noodlot is geen ontkomen: je bent een houten pop, op zoek naar je hoofd in een magische, dynamische wereld.
Waar is mijn hoofd?
Dat Kutaro geen hoofd heeft, vormt de kern van Puppeteer. De beste jongen kan namelijk hoofden verzamelen, zoals een hamburgerhoofd, een vleermuishoofd, een spinnenkop en nog veel meer. In een theaterdecor, kun je in diverse scènes allemaal hoofden vinden. De kunst is om niet geraakt te worden tijdens het platformen, want dan raak je een hoofd kwijt. Zodra je alle hoofden kwijt bent, die je bij je draagt, ben je game over.
Maar de hoofden dienen niet alleen om in leven te blijven. In bepaalde gedeeltes van de game moet er een interactie worden uitgevoerd met de omgeving. Een logo van een vleermuis, vraagt van Kutaro om de vleermuiskop op te zetten en deze te activeren. Een dansje later en er kan zomaar een bonuslevel vrijgespeeld worden. Het is slechts een voorbeeld van de charme en de originaliteit die Puppeteer uitstraalt. Zo origineel als LittleBigPlanet.
Een magische schaar
Aan Kutaro is het de taak om diverse levels te doorlopen en ondertussen te platformen en vijanden te verslaan, alsook eindbazen. Gelukkig heeft hij de beschikking over een magische schaar waarmee hij flink in de rondte knipt. Door het knippen met die gigantische schaar kun je omhoog in levels, maar ook vijanden moeten ermee verslagen worden. Eén ding is zeker: een spelelement dat op zo'n manier tot uiting komt, heb je nog nooit eerder gezien. Nog nooit.
Wauw factor
De originaliteit zit er dan ook goed in. Om nog maar te zwijgen van de grafische pracht. De levels zijn zó mooi gekleurd en gedetailleerd, iets dat elke speler zal zien, omdat Puppeteer ontzettend dynamisch is. Constant zal de omgeving om je heen veranderen en heb je het gevoel alsof je op een kermis rondloopt voor volwassenen. Gekte, pracht, kunst, plezier: alles ineen.
Kritiek
Toch werd na een speelsessie ook duidelijk dat Puppeteer wel wat puntjes ter verbetering heeft. Zo is er een co-op ondersteuning, maar is het woord co-op eigenlijk te groot. Een tweede speler kan enkel als fee of vliegende kat meedoen, wat niets meer inhoudt dan de rechter thumbstick gebruiken samen met de R1- en R2-knoppen. Gaap: ja, dat is behoorlijk saai! Het zou veel beter geweest zijn als een tweede speler net zo leuk mee kon doen als bijvoorbeeld in LittleBIGPlanet, waarin spelers een gelijkwaardige rol hebben. Want nu is er tijdens de co-op van Puppeteer maar plezier voor één.
Zodra je alleen speelt, houdt dat in dat je niet alleen Kutaro bestuurt, maar daarnaast ook de fee of vliegende kat bedient. Die besturing werkt niet optimaal, al zul je snel wennen en is het uiteindelijk wel te doen. Ideaal wordt het daarentegen nooit. Want je bent dan steeds Kutaro aan het bedienen die eigenlijk de hoofdpersoon is, terwijl het rondvliegende beest met de rechter thumb stick ook bewogen moet worden om interacties met omgevingen te laten uitvoeren, wat weer handig is voor Kutaro. Ach, uiteindelijk went alles, dus dit ook. Maar het voelt dus in de eerste instantie onnatuurlijk aan.
Een ander minpunt zijn de tergend lange cutscenes. Het hele idee van een poppenkast of een theaterstuk dat je aan het volgen bent is enorm leuk. Maar dat je ellenlange voice-over stukken aan het beluisteren bent om dit verhaal aan te horen is enorm irritant. De eerste minuten zijn tof, totdat je merkt dat zulke lange stukken in de hele game zitten. Ten eerste is het verhaal niet heel interessant om te volgen, ten tweede halen de lappen voice-over compleet de vaart uit de game. Om nog maar te zwijgen over gigantische flauwe opmerkingen waar slechts een kind om zou kunnen lachen.
Origineel is 'ie zeker
De vraag is sowieso een beetje in hoeverre Puppeteer niet te veel voor jonge gamers is bedoeld. Want na één speelsessie is duidelijk dat het begin van de game totaal niet moeilijk is, erg eenvoudig zelfs. Gemak is op zijn tijd prima, maar een doorgewinterde gamer wil wel een beetje uitdaging hebben en die was tot dusver in Puppeteer ver te zoeken. Als dat nog aangepast wordt in de uiteindelijke versie zou Puppeteer, ondanks grote stukken voice-over en een ietwat gekke besturing, heel wat zieltjes kunnen winnen. Wat dan ook terecht zou zijn, want de stijl en de originaliteit zijn van pure kwaliteit.