PlayStation Vita Preview

Preview
vrijdag, 02 december 2011 om 18:00
xgn google image
Sony's nieuwste handheld gooit hoge ogen. De PlayStation Vita, de opvolger van de PlayStation Portable, zal namelijk bekend staan om de sterke hardware die het apparaat hanteert. Volgens Sony zou de PlayStation Vita bijna net zo sterk worden als de PlayStation 3. Een ambitieus streven, eentje die voor een hoop interessante mogelijkheden kan zorgen. Maar daden zeggen meer dan woorden, toch? Wij vinden van wel. Daarom kon een eerste ontmoeting met de Vita niet uitblijven. Of de Vita na onze speelsessie een verpletterende indruk achterliet, kun je hier lezen.
Na de aankondiging van de Vita hebben we een tijdje moeten wachten voordat we zelf met het apparaat aan de slag konden gaan. Maar het gezegde luidt dat geduld een schone zaak is. Onze eerste ontmoeting met Sony's nieuwe handheld was even aftasten en niet extreem lang, maar gelukkig lang genoeg om een goede eerste indruk te kunnen krijgen. Zo mochten we aan de slag met de game Ruin, een dungeon crawler die je het beste kunt vergelijken met games als Diablo III en Torchlight. Een op het eerste gezicht erg simpel ogende game, aangezien je met slechts een paar knoppen genoeg dood en verderf kunt zaaien, terwijl je allemaal schatten oppikt. Maar dit systeem hanteert bijna iedere dungeon crawler, dus dit nemen we maar voor lief.
Ruin, een moeilijke dungeon crawler
Wat overblijft is een toegankelijke game die makkelijk te leren is, maar moeilijk om te overmeesteren. De besturing is namelijk erg herkenbaar voor PlayStation Portable bezitters en ook als je de controller van een PlayStation 3 gewend bent voelt de lay-out aan als een feest der herkenning. De vijanden in Ruin zullen je echter in een paar klappen genadeloos hard naar de hel slaan. Geen idee of we op de 'Hard' moeilijkheidsgraad aan het spelen waren. Maar pfoe, wat ging onze strijder vaak dood. Laten we het er maar op houden dat het een kwestie van gewenning is.
Als je lekker thuis op de bank in alle rust aan Ruin begint, dan zul je de game ongetwijfeld wat sneller eigen kunnen maken. Allemaal leuk en aardig dat we Ruin gebruiken als impressie die laat zien wat de Vita allemaal aankan, maar we hebben het hier natuurlijk over het apparaat zelf.
Een volwaardige mobiele spelcomputer
Omdat de PlayStation Vita ongeveer dezelfde hardware-kracht hanteert als de PlayStation 3, is het bijzonder aangenaam om een volwaardige mobiele spelcomputer in handen te hebben. De Vita gaat gepaard met een OLED-beeldscherm en is aanzienlijk groter ten opzichte van de PlayStation Portable. Allemaal voor de ultieme mobiele spelervaring. De grootte zorgt er tevens voor dat het apparaat veel lekkerder in de hand ligt.
De PlayStation Portable was naar onze mening op momenten iets te klein. Het apparaat was erg fijn om mee te gamen, maar toch zorgde de afmeting voor een groot verschil tussen gamen op een console en gamen op een handheld. Sony lijkt hier naar geluisterd te hebben en heeft de Vita groter gemaakt dan zijn voorganger. Het gevolg is dat de handheld aanzienlijk lekkerder in de hand ligt, erg belangrijk voor als er langere speelsessies op de planning staan. Pas alleen wel op dat je een broek draagt met grote broekzakken, want anders moet je andere oplossingen zoeken om de Vita mee te nemen.
Ook is de Vita lichter dan de PSP. Dit zal ongetwijfeld komen omdat Sony's nieuwe handheld geen UMD-ingang heeft, waar je de game in zou moeten stoppen. Nee, de veel te grote UMD-disks maken in de Vita plaats voor kleine micro-SD chips, die niet groter zijn dan de helft van jouw duim. Die wegen niks en dat merk je duidelijk terug in het gewicht van de Vita zelf. Een subtiele oplossing.
Sony's doel is om dezelfde spelervaring die je op de PlayStation 3 krijgt, ook te kunnen laten beleven in de auto, trein of het vliegtuig. We kunnen er daarom ook maar niet uitgepraat over raken dat je straks je progressie in een bepaalde game op de PlayStation 3 kunt opslaan en simpelweg verder kunt spelen op de Vita. We zijn benieuwd hoe het in de praktijk gaat uitpakken, want onze nieuwsgierigheid hiernaar is enorm groot.
Verschillende besturingsmogelijkheden
Om iedere gamer op zijn wenken te kunnen bedienen, biedt de Vita verschillende besturingsmogelijkheden. Zo is een game perfect speelbaar met de verschillende knoppen die op het apparaat zitten. Wie echter een frisse wind in de besturing zoekt, kan ook te werk gaan met het touchpad dat achter op de Vita verstopt zit. Daarnaast is het vijf inch grote OLED-beeldscherm een touchscreen, dus er is voor ieder wat wils. Wij zullen uiteindelijk het liefst het nodige knoppenwerk willen blijven gebruiken. Lekker traditioneel, fijn!
De normale besturing in de Vita zorgde ook voor een heerlijke spelervaring, eentje die niet gepaard ging met vertraagde reacties in de game. Er gaat immers niets boven een soepele gameplay zonder 'lag' of andere oneffenheden die vraagtekens oproepen. Dus ook traditionele gamers die niet zo op al die touch-functionaliteiten zitten te wachten, kunnen uitkijken naar de Vita.
Het verlangen naar meer Vita
Na de speelsessie verlangden we naar meer. Meer Vita welteverstaan. Vele slapeloze nachten die daarop volgden en een rode stift die 22 februari 2012 dik gemarkeerd heeft op de kalender. Dan komt Sony's nieuwe mobiele magnum opus namelijk uit. Ons verlangen is een erg goed teken, aangezien de mobiele game-industrie nog genoeg ruimte overlaat. De grafische pracht die Ruin ons toonde, zegt eigenlijk genoeg over de potentie die de Vita heeft. De limieten van spelcomputers en handhelds worden met der jaren steeds meer opgezocht en als launchtitels er al noemenswaardig uitzien, dan kun je je voorstellen dat we heel nieuwsgierig zijn over wat voor moois de Vita ons in de toekomst gaat brengen.
Met een uitgebreide lijst aan verschillende soorten titels bij release, wil Sony duidelijk de massa het naar de zin maken. Denk aan Uncharted: The Golden Abyss, die er grafisch en concepttechnisch gezien erg veelbelovend uitziet. Maar ook nieuwe unieke en veelbelovende games als Little Deviants, wat wel wat weg heeft van LittleBigPlanet die in een later stadium ook zijn opwachting op de Vita zal maken, en Escape Plan, waarin je een dik en dun mannetje op originele en inventieve wijze uit een gevangenis moet laten ontsnappen, maken het erg verleidelijk om de Vita bij de lancering op te pikken.
De 3DS liet op dit gebied destijds erg veel steken vallen, door maar een karige line-up te introduceren toen de handheld uitkwam. Een ontzettend groot gemis en dat heeft Nintendo destijds gemerkt in de verkopen. Niet voor niets is het apparaat binnen recordhoogte in prijs gezakt. Het ziet ernaar uit dat Sony dit probleem gaat voorkomen met een ijzersterke launch line-up voor de Vita.
De vraag luidt alleen in hoeverre de extra besturingen daadwerkelijk toegevoegde waarde gaan bieden. Zullen ze niet in de weg staan bij de gewenste besturing, die jij als speler graag wilt hanteren in een game? Ben je niks verplicht? Gamers houden van keuze, dat moge duidelijk zijn. Maar die keuze moet dan ook blijven bestaan. Het zou namelijk een gemis zijn als er bepaalde games uitkomen die de focus leggen op één enkele vorm van besturing.
Wordt de Vita Sony's mobiele zwanenzang?
Mocht Sony wijs omgaan met de mogelijkheden om je te laten kiezen hoe jij wilt spelen, dan twijfelen we er niet aan dat de PlayStation Vita de lat aanzienlijk hoger zal gaan leggen in de mobiele game-industrie. Wordt de Vita Sony's mobiele zwanenzang, waar we al een lange tijd ongeduldig op zitten te wachten? Het is nog te vroeg om een definitief oordeel te vellen, maar deze handheld heeft met onze eerste ontmoeting duidelijk een hoge interesse gewekt. Concurrentie? Nee hoor. Wat de Vita wil bereiken en al heeft laten zien, daar zijn op dit moment geen tegenstanders voor die ook maar in de buurt komen!