PlayStation Vita - De toepassingen

Article
vrijdag, 02 december 2011 om 16:45
xgn google image
Tegenwoordig is gamen niet alleen meer gamen. Gamen op je PC en consoles is niet meer zoals het was. Nu heb je Facebook- en Twitter-integratie bijvoorbeeld. Nu kun je chatten met je vrienden tijdens het gamen. Gamen is dus niet meer enkel gamen. En dat is goed. Zo maak je het voor een breder publiek ook aantrekkelijker. De PlayStation Vita doet daar dan ook aan mee. Het is namelijk niet zomaar een 'handheldje'.
Integendeel zelfs. Het moet je leven worden. Het moet jou 'zijn'. Het moet je maatje, je agenda, je sociale leven maar ook je gaming partner worden. Dat is het plan van Sony. Want ja, je kunt ongelofelijk veel met je Vita naast het gamen doen. Echt van alles. Er zijn veel verschillende toepassingen op de nieuwe handheld van Sony beschikbaar. We gaan ze allemaal even langs.
Sociale netwerken
Al vanaf het begin gelijk beschikbaar: de sociale netwerken. Ja, anno 2011 zijn sociale netwerken helemaal in en het is dan ook logisch dat Sony er voor zorgt dat deze netwerken allemaal op de PlayStation Vita beschikbaar zijn. Dus ook Facebook, het populairste sociale netwerk momenteel. Speciaal voor de PlayStation Vita gemaakt krijg je een heel overzichtelijk interface waar je prima mee overweg kan. Maar de applicatie bevat ook unieke dingen.
Zo kun je je behaalde resultaten delen met je vrienden op Facebook. Net een trofee (meer daarover later in deze special) behaald waar je ontzettend trots op bent? Met één knop heb je het met je vrienden gedeeld en voor je het weet heb je veertien ‘likes’.
Je kunt je behaalde resultaten ook nog eens delen op Twitter. Maar je kan nog meer op Twitter! Zo kun je ter plekke een screenshot maken, zodat je je volgers kunt laten zien dat je bezig bent met een moeilijke wedstrijd of een zwaar gevecht. Naast Twitter is er overigens ook een Foursquare applicatie, maar tot nu toe zijn er geen speciale functies en mogelijkheden voor PS Vita gebruikers bekend.
Geen YouTube en Netflix apllicaties
Wat bij de PlayStation Vita níet beschikbaar is, zijn de YouTube en Netflix applicaties. Het gemis van deze twee functies is echter te verklaren. Zo kun je gewoon via je browser op de Vita naar YouTube surfen en daar de filmpjes bekijken. Maar gemaakte filmpjes tijdens het gamen naar je YouTube uploaden, is vooralsnog niet mogelijk.
Hetzelfde geldt voor het streamen van video’s via Netflix. Misschien ken je de service al. Deze is namelijk al een tijdje beschikbaar op de PlayStation 3, waarmee je TV-series en dergelijke kunt streamen. Het gemis van zo'n service valt echter ook te verklaren: met een 3G-verbinding lijkt het niet handig en makkelijk om zo een serie te bekijken. Maar ja, via WiFi moet het uiteraard wel kunnen. Vooralsnog heeft Sony geen plannen om met Netflix te komen. Het zou een geweldige toevoeging zijn.
Bellen met je vrienden
Je zult wel denken bij deze kop: is het echt mogelijk om te bellen met je vrienden? Nou, nee. Officieel niet. Maar onofficieel wel. Het zit namelijk zo: er is Skype! Jazeker, je kunt gratis bellen met je Skype vrienden. Tijdens het gamen, of tijdens het lunchen. Noem maar op. Het jammere is dat Skype voor de PlayStation Vita vooralsnog geen videochat bevat. Dat is enigszins vreemd, aangezien de PS Vita een camera aan de voorkant heeft. Maar wees niet teleurgesteld: Sony en Skype zullen ongetwijfeld na de launch keihard werken aan een update om dat alsnog mogelijk te maken. Het is waarschijnlijk niet meer mogelijk om deze mogelijkheid in de Vita te implementeren voordat het apparaat gelanceerd wordt.
Zo sociaal mogelijk
Zoals je wellicht al hebt opgemerkt doet Sony ontzettend zijn best om van de PlayStation Vita de meest sociale handheld op de markt te maken. Via LiveArea is dat allemaal mogelijk. Sony komt namelijk ook met haar eigen sociale applicaties. Zo is LiveArea een portaal waar je allemaal dingen kunt doen. De nieuwste downloadbare content bekijken bijvoorbeeld, of je sociale contacten onderhouden.
Wat dacht je van ‘Dichtbij’. Een functie waarmee je kunt kijken welke mensen allemaal bij jou in de buurt zijn. Misschien ken je ze wel. Ja? Nou, toevoegen dan! Of misschien ken je ze juist niet maar wil je ze beter leren kennen – dan is het zeker niet illegaal om ze toe te voegen. Bij de profielen kun je namelijk zien wat voor spellen de mensen spelen, hoeveel trofeeën ze hebben, wat voor statistieken ze hebben, noem maar op. Het kan allemaal. Daarnaast is het ook nog mogelijk om je eigen levels, vrijgespeelde content en andere toffe dingen te delen met je vrienden. Wat tof!
Heb je je vrienden verzameld? Mooi. Heb je er te veel? Dan kun je ook nog met ze allemaal tegelijkertijd praten. Dat kan via de Party functie. Met maximaal zeven andere vrienden kun je dan met elkaar gaan praten. Misschien ontstaat er zo een romance tussen jouw beste vriend en een meisje die elkaar eerst helemaal niet kenden. Je weet het maar nooit. Of je kunt ook gewoon voorstellen om met z’n allen een multiplayer game te spelen.
Trofeeën
Goed, even afgelopen met dat sociale gedoe. Het is tijd voor jezelf. Jij, als individueel. Want ook jij kan gewoon blij zijn in je eentje. Je hebt je vrienden niet altijd nodig. Dat wordt gelukkig ook beloond door Sony door middel van trofeeën (die je uiteraard ook met je vrienden kunt delen, maar goed). Net als bij de PlayStation 3 kun je trofeeën verdienen, in vorm van platinum, gouden, zilveren bronzen trofeeën. De één is moeilijker te behalen dan de ander. Het werkt dan ook bijzonder verslavend, omdat je genoeg voldoening uit het behalen van een trofee krijgt. En ja, je wilt ze allemaal. Je moet ze wel halen. Voel je de wil om ze te halen al?
Multimedia
Naast dat sociale gedoe en dat trofee gedoe heb je ook de optie om allerlei dingen te bekijken of te beluisteren. Zo heeft de PlayStation Vita net als de PlayStation Portable een video- en muziekspeler, een webbrowser en een fotoviewer. Ze spreken allemaal voor zich, uiteraard. Speciale, unieke functies die je niet zou verwachten bij dit apparaat zijn er niet echt. Wel is het mogelijk om bijvoorbeeld je foto’s te delen via Twitter. Verder is het vermeldingswaardig dat de PlayStation Vita beschikt over goede speakers. Dat betekent dat je je apparaatje in de klas kunt plaatsen en vervolgens de muziek aan te zetten. Het resultaat: iedereen geniet van de kwaliteit.
Veel functies dus
De conclusie die je uit dit artikel trekt is waarschijnlijk voorspelbaar: het ziet er allemaal compleet uit. Dat is waar. Het apparaat biedt alles wat je eigenlijk nodig hebt. Het is natuurlijk geen iPhone, maar de iPhone is daarentegen juist geen échte handheld. Dus ja, aan ieder voordeel heb je een voordeel. Het is jammer dat de Skype applicatie nog geen videochat ondersteunt, maar dat wordt vast wel verbeterd. Tot nu toe ziet het er dus compleet uit en dat is zeer goed nieuws voor een handheld als deze.