Huawei Ascend P7 Preview - Het nieuwe vlaggenschip uit China

Preview
vrijdag, 09 mei 2014 om 18:00
xgn google image
De gehele internationale pers kwam bijeen in Parijs om Huawei's aankondiging van de Ascend P7 bij te wonen. Na een vertraging door de NS was de Nederlandse pers wat aan de late kant, maar gelukkig hadden wij genoeg tijd om de Ascend P7 goed te testen. Zo heeft Huawei een aantal interessante innovaties toegevoegd aan dit vlaggenschip zoals een ingebouwde Phone Manager, een batterij die minder heet wordt en een panoramische selfie.
Op gebied van design heeft de Ascend P7 veel weg van zijn voorganger de P6. Groot verschil is nu echter dat de achterkant gemaakt is van glas, waar dat bij de P6 nog aluminium was. Om precies te zijn bestaat de achterkant uit zeven lagen glas, waardoor onder andere een specifiek design element wordt toegevoegd aan de telefoon. De zijkant van de telefoon is uitgedost met een metalen laag, waardoor het weer valt te vergelijken met de iPhone. Aan de rechterkant van de P7 vind je de volumeknop, de ontgrendelknop en twee rekjes waar je simkaart inpast en in de ander een MicroSD-kaart.
Huawei Ascend P7 zijkant

Eén app om over alles te heersen

Veel mensen maken op hun mobiel gebruik van een Task Manager, welke niet altijd even goed werkt omdat de app niet speciaal is ontwikkeld voor de telefoon die jij gebruikt. Om die reden heeft Huawei een Phone Manager ontwikkeld die helemaal native is voor de telefoon. In deze Phone Manager zijn verschillende functies verzamelt die je kunt gebruiken. De 'do not disturb-functie' met whitelist laat alleen telefoontjes en berichten door van geselecteerde contacten en als je echt van bepaalde mensen niks wilt horen dan kun je ze ook nog toevoegen aan de blacklist. Verder kun je kiezen of bepaalde apps alleen gebruik mogen maken van wifi of mobiele gegevens, dan wel beide. Handig als je bijvoorbeeld wilt dat sommige apps alleen wifi gebruiken.
Uiteraard kun je via de Phone Manager apps killen en ervoor kiezen om bepaalde programma's hiertegen te beschermen, zoals de Task Manager voor veel mensen nu doet. Als laatste is er een grote knop weggelegd voor het maken van een scan van de gehele telefoon om zo te zoeken naar actieve zaken op de telefoon. Deze kun je vervolgens uitschakelen. In de praktijk voelt dit een beetje aan als een virusscan.
De laatste optie in de Phone Manager is weer van toepassing op de batterij. De P7 herbergt overigens een mooie 2500mAh batterij, wat niet heel bijzonder is, maar Huawei heeft wel een aantal innovaties op dat gebied. In de Phone Manager draait het grotendeels om de ultra modus. Als je nog 10% batterij overhebt, dan kun je deze modus opstarten. Hiermee schakelt de telefoon heel veel functies uit om zo de batterij op stand-by nog 24 uur in leven te houden. Een leuke toevoeging voor de momenten waarop je niet de telefoon kunt opladen, maar toch je mobiel in leven wilt houden. Als laatste komt Huawei met een innovatie die de telefoon zeven graden minder warm zou houden, dankzij een speciaal L-design. Tijdens onze hands-on werd de telefoon echter alsnog vrij warm, dus de vraag is ten opzichte welke telefoon of welk apparaat de P7 wordt vergeleken. Een mooi idee, maar de uitvoering lijkt niet helemaal te werken.
Huawei Ascend P7

De specificaties liegen er niet om

Op cameragebied heeft Huawei ook zijn best gedaan om de P7 klaar te stomen voor de strijd tegen de concurrentie. Hiervoor zit er op de achterkant een camera met 13 megapixel die volgens Huawei ook met weinig licht foto's kan maken. Er moet alleen wel een kanttekening worden gemaakt bij het maximum aantal megapixels. Zo worden foto's met 13 megapixel gemaakt in een 4:3 ratio en 10 megapixel foto’s in 16:9 ratio. De meeste mensen maken foto’s in een 16:9 ratio, waardoor de 13 megapixel nu meer een verkooppraatje is. De camera op de voorkant telt overigens een mooie 8 megapixel en heeft de mogelijkheid om panoramafoto's te schieten. Eerst maak je een foto van jezelf in het midden, dan links van je en rechts van je. De P7 plakt ze aan elkaar en voilà, je hebt een panormaselfie, misschien wel een verbetering op het woord van het jaar.
Wanneer je de specificaties van de Ascend P7 erbij pakt en deze naast telefoons als de Samsung Galaxy S5, HTC One M8 en Sony Xperia Z2 legt, dan kan de telefoon aardig meedoen maar dan wel voor een betere prijs. Zo kun je al een Ascend P7 aanschaffen voor de retail prijs van 449 euro. Wat specificaties betreft doet de P7 het gemiddeld met een werkgeheugen van 2GB, intern geheugen van 16GB en een resolutie van 1080 bij 1920 pixels. Enige waar de telefoon een steekje laat vallen is met de 1,8Ghz quad-core processor. Andere telefoons in het hoge segment zitten toch grotendeels op een 2,3Ghz quad-core processor. Behalve dit spatje op de lijst van specificaties doet de P7 dus niet onder voor telefoons die veel hoger geprijsd zijn.
Huawei Ascend P7

Lijkt opgewassen tegen de heftige concurrentie

Met name de prijs van de Huawei Ascend P7 is een belangrijk verkoopargument. De specificaties die de telefoon biedt kunnen daarbij ook het gevecht aan met telefoons uit het hoge segment. Voeg daar nog wat innovaties bij toe die de telefoon enigszins uniek maken en je komt uit op een telefoon die Huawei toch best met trots het vlaggenschip mag noemen. Uiteraard hebben wij de telefoon slechts een korte tijd in onze handen gehad, dus het echte oordeel komt pas in de review.