Als er iets is dat de laatste jaren in populariteit is gestegen, dan is het wel
multiplayer online battle arena, ofwel MOBA. Het genre werd gelanceerd door games als
League of Legends en
DOTA 2 en al snel volgden andere ontwikkelaars het voorbeeld. De volgende studio die een poging waagt is Techland met Dead Island: Epidemic.
Als wij aan de
Dead Island serie denken, dan denken wij aan brute
first-person zombieslacht-actie. Als je dat denkt te krijgen met Epidemic, dan heb je het helemaal mis. Dit avontuur pakt namelijk heel anders uit en is een MOBA-game.
MOBA en Dead Island, hè wat? Ja, het is inderdaad een combinatie waar je niet zo één, twee, drie op komt. Maar laten we eerlijk zijn, de eerste Dead Island klonk ook raar in de oren als een zombiegame die
hack-and-slash mixt met het
role-playing genre. En dat bleek een enorm succes te zijn. Techland heeft dus wel vaker geluk met zijn creatieve ideeën, maar gaat dat ook op voor Dead Island: Epidemic?
MOBA zoals we dat nog nooit hebben gezien
Het is nog te vroeg om daar een definitief antwoord op te geven, maar wat we al wel met zekerheid kunnen zeggen is dat Epidemic zeker creatief bedacht is. Het is anders. Het is uniek. Het is iets dat we nog niet eerder hebben gezien. We noemen het wel de hele tijd MOBA, maar eigenlijk is dat ook weer niet de juiste benaming. Het is meer een coöperatieve top-down shooter met MOBA-elementen. En met zombies natuurlijk.
Het spel speelt zich af op een tropisch eiland, een buureiland van Banoi uit het eerste deel om precies te zijn, waar een zombie-uitbraak heerst. In het midden van alle terreur bevinden zich vijf personages: Bryce, Amber, Berg, Isys en die ouwe rakker Sinamoi die blijkbaar ook niet kapot te krijgen is. Als speler kun je uit de eerste vier personages kiezen en deze ook levelen zoals het een RPG betaamt. Sinamoi is meer de helpende hand die tips geeft en missiedoelen voorleest. Het doel is om te overleven en de mensen van Techland hebben (tot nu toe) drie modi gevonden waar dat thema mooi in naar voren komt.
Voor elk wat wils
Allereerst is er het zogenaamde Scout Mission. Hierin moet je heel simpel gezegd het einde van een level bereiken samen met drie andere spelers. De tegenstand bestaat echter niet uit vijandige spelers, zoals gebruikelijk is voor MOBA, maar juist uit computer gestuurde zombies. Voor zover wij kunnen zien, verschilt de Horde modus hier niet veel van op een aantal sterkere eindbazen na. De Scavenger modus is echter wel anders en tevens dé plek waar de hardcore MOBA-spelers in terug te vinden zijn. Hierin speel je met meerdere teams in een gebied vol met kleine basissen. Het doel is om zo veel mogelijk basissen te veroveren en de grondstoffen die je daar vindt terug te brengen naar de hoofdbasis van jouw team. En dat is me toch leuk!
Over de eerste twee modi waren wij vrij snel uitgekeken omdat het veelal hetzelfde is, maar Scavenger is oprecht een leuk speltype. De focus ligt namelijk niet op het vermoorden van vijandige spelers, maar echt op het verzamelen van zoveel mogelijk grondstoffen. Sterker nog, het aantal kills wordt niet eens bijgehouden. En om het nog interessanter te maken lopen er overal zombies rond op de kaart die het niet bepaald makkelijker maken. Helemaal wanneer er een grote eindbaas ten tonele komt, want wat doe je dan? Ga je rustig door met elkaar afschieten of werk je samen om deze grotere dreiging eerst weg te vagen. Of ben jij juist iemand die van deze situaties gebruik maakt en de kampen van de tegenstanders leegrooft. Het kan allemaal en dat maakt het zo leuk.
Toch een beetje MOBA
Wat ook heel fijn werkt, is de besturing. Je hoef niet langer op een gebied te klikken met de muis om jouw personage te verplaatsen, want nu doe je dat met de WASD-knoppen. Dat klopt ja. Geen eindeloos geklooi meer met de muis, maar gewoon een hands-on besturing en dat is heel fijn voor de verandering. Het maakt de gevechten veel intenser, omdat je nu sneller kunt reageren en makkelijker over het scherm kunt bewegen. Aanvallen doe je nu met de linker en rechter muisknoppen en om je nog bewegelijker te maken kun je met de spatiebalk een koprol maken. Het is zo te merken dat het tempo er bij ieder gevecht lekker in zit.
Bij de inrichting van ieder personage valt ook wat meer te doen dan bij de gemiddelde MOBA. Door levels uit te spelen verdien je ervaringspunten en onderdelen. De punten zorgen ervoor dat het desbetreffende personage allerlei bonussen vrijspeelt en de onderdelen kunnen gebruikt worden om wapens te maken. Je begint slechts met een roeispaan en een shotgun voor ieder karakter en als je dus betere wapens wilt dan zul je die zelf moeten maken. Later zul je ook nog extra dingen vrijspelen, zoals draagbare afweergeschutten wat nog meer ruimte opent voor tactiek.
Goede richting
Al met al zijn wij heel erg te spreken over Dead Island: Epidemic. Het voelt heel nieuw en verfrissend aan en het is iets dat we nog niet eerder hebben gezien. Er is natuurlijk nog een hoop werk voor de boeg, want een paar extra personages en mappen zou de game bijvoorbeeld niet misstaan, maar dat heb je altijd met dit soort games. Het blijven work-in-progress projecten waar steeds weer iets aan toe wordt gevoegd. Het is in ieder geval te zien dat Techland iets unieks en eigen aan het MOBA genre wil toevoegen en zo te zien zijn ze goed op weg.