Chrome is misschien wel de meest gebruikte
browser, maar werkt het ook zo goed als dat het moet doen? Uit een test blijkt dat Chrome enorm veel RAM geheugen leeg slurpt vergeleken met
Safari.
Uit een test blijkt dat
Goolge Chrome, de koning is in het overnemen van je RAM. De test werd gedaan in
MacOS Big Sur door Morten Just. Just is niet compleet onafhankelijk, hij heeft namelijk een eigen app Flotato. Flotato zet webpagina's om naar apps die heel weinig RAM gebruiken. Just is dus een expert, maar heeft ook belang bij zijn eigen oplossing in gunstig daglicht plaatsen. In zijn test zijn de metingen die hij heeft gedaan, daarentegen gunstig voor Safari, een browser waar hij zelf geen belang bij heeft.
Uit de uitgebreide test blijkt dat bij normaal gebruik
Google Chrome ongeveer 10 keer zoveel RAM gebruikt dan Safari. Just heeft in een
blogpost uitgelegd wat hij precies heeft gedaan en onder welke omstandigheden en scenario's. Hij begon met een virtuele machine en daarna testte hij het op een
MacBook Pro uit 2019 met 32GB RAM. Uit de eerste test blijkt al dat Chrome RAM inneemt waar je bij staat. Bij willekeurig gebruik in slechts 2 tabbladen gebruikte het namelijk al 1GB RAM terwijl Safari net aan 80MB nodig had.
Intensieve test
Later doet Just een test met een stuk meer tabbladen, namelijk 54. Terwijl hij dit doet schiet het RAM-gebruik van Chrome door het dak. Zo gebruikt het nu ruim 24 keer zoveel vergeleken met Safari. Chrome gebruikt 290MB RAM per tabblad en Safari slechts 12MB. Chrome doet haar best om het verbruik te minimaliseren maar dat lijkt niet heel goed te lukken.
Google probeert al lang iets te doen aan het geheugengebruik van Chrome, dat op zowel Mac als Windows speelt. Safari blijft ondertussen ook verbeteren en zorgt ervoor dat veelbezochte websites 50% sneller laden dan in Chrome. Google heeft dus nog even wat werk te doen voordat Chrome alle browser vervangt.