Zo kun je zien of je LEGO wel of niet echt is

Article
dinsdag, 04 juni 2024 om 22:00
lego steentjes
Als iets maar succesvol genoeg is, is een imitatie nooit ver weg, ook niet bij LEGO. In het ideale geval zijn die herkenbaar genoeg dat je ze kunt vermijden als je dat wil. Vraag je je toch af of een stukje LEGO wel echt is, dan kun je er op deze manier achter komen.

Check kleur, gewicht en compatibiliteit

Soms kun je vrij makkelijk zien dat een steentje geen echte LEGO is. De kleur kan bijvoorbeeld net afwijken, of de dikte of samenstelling van het plastic is anders. Als je een steentje naast elke vergelijkbare LEGO-kleur legt en hij wijkt af, dan is de kans groot dat het steentje van een imitator is. Ook als je het idee hebt dat het steentje te licht is of juist te zwaar kan het ook zijn dat het geen LEGO is.
De manier waarop een steentje gemaakt wordt kan ook voor andere afwijkingen zorgen. Mogelijk heeft een steentje niet dezelfde glans als LEGO. Misschien heb je het idee dat het plastic teveel meegeeft als je het tussen je vingers houdt of (voorzichtig) probeert te buigen. Dat kan ook een aanwijzing zijn dat je niet met originele LEGO te maken hebt.
Je kunt ook proberen om een steentje vast te maken aan een steentje waarvan je zeker weet dat het LEGO is. De kwaliteitscontrole van LEGO is zeer streng, dus als je twijfelgeval niet past, of iets te los blijft zitten, is het waarschijnlijk ook niet echt. LEGO past trouwens ook op Duplo, dus als een steentje goed lijkt te passen op andere LEGO, maar de test niet doorstaat met Duplo, is het ook goed mogelijk dat het niet echt is.

Kijk naar alle noppen

Als je geen echte LEGO bij de hand hebt, kun je ook veel informatie halen uit een potentieel namaak steentje zonder vergelijkingsmateriaal. Bekijk bijvoorbeeld alle noppen op het steentje (dat zijn de opstaande cirkeltjes aan de bovenkant van het steentje). Bij een echt LEGO-steentje staat het woord LEGO op elke nop. Als het op een nop ontbreekt, verkeerd is gespeld of er niet netjes op staat, is de LEGO waarschijnlijk nep.
Je moet er wel op letten dat echte LEGO vaak ook op één nop een imperfectie heeft. Dat is de plek waar het plastic de mal is ingespoten. Je kunt die plek herkennen aan een klein ruw stukje of een wittige stip. Dat is dus een imperfectie die geen aanwijzing is dat je steentje nep is.
lego 708088 1280

Zoek een nummer op de onderkant

Een echt LEGO-steentje heeft ook een nummer. Daarmee bedoelen we niet de nummers die achterin een instructieboekje staan, maar een code van vier of vijf cijfers die op het steentje zelf staat. Meestal vind je die code op de onderkant van het steentje. Hij kan alleen wel vrij klein zijn, dus misschien kun je hem niet vinden, of heb je een vergrootglas nodig.
Als je het eenmaal gevonden hebt, kun je het invullen op bijvoorbeeld Bricklink of Brickset. Die design code zou namelijk overeen moeten komen met een bepaald soort steentje. De code 3031 hoort bijvoorbeeld bij een plaatje van 4 bij 4 noppen. Als jij de code 3031 op een heel ander steentje hebt gevonden, is het mogelijk dat dat steentje niet echt is. Ook als je op jouw steentje geen code kan vinden, kun je twijfelen aan de echtheid. 
Een kleine kanttekening daarbij is dat een element soms zo klein is dat je geen code kan vinden. Wij hebben bijvoorbeeld geen design code kunnen vinden op een lightsaber handvat waarvan we weten dat het echt is. Het LEGO-logo dat op elk steentje staat was hier ook moeilijk te vinden, maar het hield zich schuil in het gat waar het staafje van het lightsaber in moet komen.
legoworldf1690875232

Is het erg om imitatie LEGO te gebruiken?

Het is op zich geen probleem om steentjes te gebruiken die geen echte LEGO zijn. Helemaal als je ze niet mengt met echte LEGO is het in feite gewoon een ander, maar vergelijkbaar speelgoed. Er zijn alleen bouwers die geen imitatie willen gebruiken, dus als je steentjes koopt of verkoopt is het handig om te weten welke echt zijn.
Het kan ook zijn dat een imitatiesteentje wel slecht is als je het in combinatie met echte LEGO gebruikt. LEGO heeft alle steentjes namelijk zo ontworpen dat er geen onredelijke druk of spanning op een steentje komt te staan wanneer je je aan de gebruikelijke bouwtechnieken houdt. Als een imitatiesteentje niet niet past, kan dat zorgen voor druk en spanning die je echte LEGO na verloop van tijd beschadigt.

Populair Nieuws