Zo kun je oude LEGO-sets of losse steentjes kopen

Article
woensdag, 17 april 2024 om 22:00
legoworldf1690875232
Als je van LEGO houdt en vooral nieuwe sets koopt, gaat het eigenlijk bijna nooit mis. Maar wat als je een oudere set wil, of erger: een steentje mist? Dit zijn je opties om toch je gewenste bouwwerk neer te zetten.
LEGO heeft een heel strenge kwaliteitscontrole. Het komt ook zelden of nooit voor dat een set niet compleet is, of beschadigd onderdeel bevat. Mocht dat toch gebeuren, dan is het vrij gemakkelijk om via de klantenservice te regelen dat je het onderdeel toch krijgt.
Soms is de zaak alleen iets ingewikkelder. Wat als je beschadigde onderdeel bijvoorbeeld uit een oude set komt? En wat te doen als je een onderdeel graag wil hebben voor een eigen ontwerp? Daar zijn gelukkig ook uitkomsten voor.

LEGO Pick a Brick

Eén manier wordt door LEGO zelf aangeboden op de officiële website. Onder Winkelen > Pick and Build vind je namelijk Pick a Brick. Hier kun je een enorme selectie aan losse steentjes kopen. Ze kosten vaak minder dan een euro per stuk, maar er komen wat kosten bij als je totale order minder waard is dan 12 euro.
De makkelijkste manier om een specifiek steentje te vinden is om achterin het instructieboekje van een set het nummer van dat stukje op te zoeken en dat in te vullen. Je kunt ook zoeken op trefwoord, of de naam van een set invullen. In dat laatste geval krijg je de lijst van alle steentjes die in die set voorkomen en via Pick a Brick te bestellen zijn.

Alles wat je kunt bedenken via Bricklink

Er zijn alleen grenzen aan wat je kunt vinden via Pick a Brick. Unieke stukjes zijn er bijvoorbeeld zelden te vinden. Helemaal als een set wat ouder is en een bijzonder stukje niet voorkomt in nieuwere sets, is het meestal niet te vinden via Pick a Brick. Gelukkig zijn er dan nog steeds mogelijkheden in de tweedehandswereld.
Je zou natuurlijk kunnen kijken op Marktplaats of iets dergelijks, maar het zal niet heel makkelijk zijn om daar bijvoorbeeld losse steentjes te vinden. Dan biedt Bricklink een uitkomst. Elk steentje dat ooit gemaakt is, is daar in theorie te vinden. Het platform is dan ook erg populair onder mensen die hun bouwwerken helemaal zelf bedenken. Een nieuw programma zorgt zelfs dat je de bouwwerken van Bricklink-gebruikers als sets kan kopen.
Je bent wel afhankelijk van wat er op dat moment wordt aangeboden, zoals bij alle tweedehands winkels. Maar je kunt heel gericht zoeken, ook op het nummer van een steentje, zoals bij Pick a Brick. Je krijgt vervolgens allerlei verkopers te zien die het hebben, hoeveel ze ervan hebben en hoeveel het gaat kosten.
Er zijn nog wat details die je in de gaten moet houden, zoals de staat van de steentjes. Sommige verkopers verkopen steentjes in matige staat omdat ze bijvoorbeeld goed gebruikt kunnen worden op plekken waar je ze toch niet ziet. Ook moet je opletten dat wat je bij een verkoper bestelt genoeg is om aan hun minimale bedrag te voldoen: niet iedereen is bereid om moeite te steken in de verzending van twee steentjes.

Oude sets en figuurtjes

Ben je niet op zoek naar losse steentjes, maar naar figuurtjes of sets? Ook dat kan prima bij Bricklink. Het maakt niet uit of de set vijf, tien of twintig jaar oud is. Als het LEGO is, is er een kans dat je het op Bricklink vindt. Er worden zelfs losse dozen en instructieboekjes aangeboden, mocht je die missen en je verzameling graag compleet willen maken.
Uiteraard is er geen foute manier om aan losse LEGO-steentjes of oude sets te komen. Misschien dat jij juist succes hebt bij Marktplaats of Ebay. Maar als je hobbyist bent of wil worden is een kijkje bij Pick a Brick of Bricklink zeker je tijd waard.