XGN Biografie: SEGA

Article
door Limpie
maandag, 11 januari 2010 om 19:00
xgn google image
Sinds afgelopen vrijdag ligt Bayonetta in de winkels en kan eindelijk ook Europa van het spel genieten. Vorige week behandelden we al Platinum Games, de ontwikkelaar van het spel. SEGA is de uitgever, maar waar kennen we dit bedrijf nou eigenlijk van?
Tijdens de Tweede Wereldoorlog
De geschiedenis van SEGA gaat verder terug dan de meeste uitgevers van tegenwoordig, want in 1940 is de oprichting geweest van toen nog Standard Games. Marty Bromely, Irving Bromberg, and James Humpert staan aan de start van SEGA. Consoles bestonden alleen nog niet dus alleen slotmachines waren mogelijk.
Het doel van Standard Games was het maken van vermaak voor de Amerikaanse militairen, om zo de mannen ook in hun vrije tijd tegemoet te komen. Dit lukte uiteraard zeer goed. In 1952 werd er gekozen voor een naamsverandering omdat Standard Games meer wilde dan alleen het leveren van de standaard. Gekozen werd voor de naam Service Games, beter bekend als SEGA.
SEGA wilde alleen meer dan alleen aan het Amerikaanse leger leveren en ging kijken naar de mogelijkheden in Japan. Dit bleek een zeer goede keuze te zijn want de machines werden daar massaal ingekocht. Om dit voort te kunnen zetten werd het bedrijf Rosen Enterprise opgezet in Japan in 1954. Dit was, zo bleek later, wel maar voor korte duur.
SEGA Arcades
Samensmelting
In 1965 werd al besloten dat Service Games en Rosen Enterprise samengevoegd moesten worden tot SEGA Enterprise. Het succes van SEGA kende op dat moment geen grenzen en ook de mogelijkheden leken oneindig. Zo kwam SEGA in 1976 met een grote TV genaamd de SEGA-Vision. Uiteraard bleef SEGA wel voornamelijk bezig op het gebied van arcadegames.
De eerste game die je met het gehele lichaam moest besturen werd bedacht door SEGA in de jaren '80. In dit spel zat je zelf op een motor en nam je deel aan verschillende races. Doordat ook deze game een zeer groot succes was begon SEGA te kijken naar de mogelijkheden van thuisvermaak.
De eerste SEGA console
De eerste console die SEGA uitbracht was de SG-100 die in 1983 verscheen, nog voor de eerste Nintendo console. Hier is dus ook de grote concurrentiestrijd van vroeger uit ontstaan. Uiteraard was er op dat moment nog genoeg plaats voor verbetering en zo verscheen er in 1985 de SEGA Master System met voor de oudere gamers onder ons bekende Alex Kidd. Op dat moment stond Alex Kidd bekend als de mascotte van SEGA.
Doordat ook Nintendo ondertussen met een console was gekomen, was de concurtentie goed te merken. Alleen had Nintendo een aantal punten beter voor elkaar. Ondanks dat de NES namelijk ondergeschikt was qua kunnen aan de SEGA Master System, verkocht de NES toch beter in Noord-Amerika.
Alex Kidd
Door naar de volgende console
Om toch van Nintendo te kunnen winnen werd in 1988 al de derde console op de markt gebracht. Dit is de voor de meesten waarschijnlijk bekende SEGA Mega Drive. Op de Mega Drive verscheen in 1991 ook de nieuwe mascotte van SEGA, namelijk Sonic. Deze blauwe egel bracht een hoop succes voor de uitgever.
In 1991 kwam ook Nintendo met een nieuwe console, namelijk de SNES. Tot SEGA's geluk wist deze console alleen niet het grootste marktaandeel te behalen tot 1994. Dat jaar sloeg alles om, en kwam SEGA met een uitbreiding op de Mega Drive, namelijk de 32X. Deze sloeg alleen niet aan omdat iedereen uitkeek naar de Sony PlayStation.
De SEGA Saturn werd een flop
In 1995 bracht SEGA de volgende console op de markt, onder de naam Saturn. Deze console ging de strijd aan met de Nintendo 64 en PlayStation. Helaas voor SEGA wist deze console geen aandacht te trekken en koos de massa voor de concurrentie.
Toch verschenen op de SEGA Saturn een aantal zeer bekende games zoals House of the Dead en Panzer Dragoon. Deze spellen hebben in een later stadium ook voor een grote winst in de gamesindustrie gezorgd.
De laatste console van SEGA
In 1999 kwam SEGA met wederom een nieuwe console, wat later de laatste console van de uitgever bleek te zijn. We hebben het hier natuurlijk over de SEGA Dreamcast. Net als bij de eerdere consoles was ook deze console ver de tijd vooruit in vergelijking met de concurrentie. Zo kon de Dreamcast al online via een 56k verbinding en had de console betere graphics.
De launch van de Dreamcast was de meest succesvolle tot dan toe, maar helaas bleek al snel dat de game verkopen tegenvielen. In 2001 besloot SEGA de stekker uit de console te trekken en de laatste game die uitkwam was NHL 2K2.
SEGA Dreamcast
Wel verder met games
Gelukkig betekende dit niet het einde van SEGA als het draait om games, en zo konden we in de jaren erna gewoon verder genieten van de vele SEGA titels. Dit bleek een slimme zet te zijn want het verlies wat er rond 2002 werd gemaakt, kon in de jaren daarop omgezet worden in winst. De kracht was dat SEGA jarenlange ervaring had, en voor alle consoles en handhelds kon ontwikkelen.
Zo maakt SEGA tegenwoordig games met nog steeds Sonic in de hoofdrol, maar ook regelmatig functioneert SEGA puur als uitgever zoals we gezien hebben bij Bayonetta.
Van veel, naar niets, naar veel
Uiteindelijk mag duidelijk zijn dat SEGA een zeer bewegelijke geschiedenis kent, maar er uiteindelijk toch goed uitgekomen is. Iedereen zal SEGA nog kennen van haar consoles, maar daar heeft het bedrijf een einde achter gezet. Echter blijft SEGA niet stilzitten en kunnen we in de komende jaren nog veel titels verwachten voor de spelcomputers van Sony, Nintendo en Microsoft.