Monster Hunter Wilds is een stuk beginnersvriendelijker gemaakt. Toch heeft Capcom veel features verstopt. Zo hebben wij deze features pas na tientallen uren in de game ontdekt.
Iedereen die Monster Hunter speelt en uitspeelt, komt er gaandeweg achter dat “de échte game” eigenlijk pas begint nadat je zowel Low als High Rank hebt voltooid. Ineens heb je tijd voor sidequests, begin je armor sets te verzamelen voor builds, en neem je de tijd om outfits te maken voordat je goed voorbereid aan de uitbreiding begint, een jaar later.
Toch is elke Monster Hunter uniek in hoe consistent obscure systemen zijn verwerkt—mechanieken die beginnende spelers vaak pas na 100+ uur echt begrijpen. Onze Monster Hunter Wilds-'specialist' Douwe heeft inmiddels al 300+ uur in de game gestoken en verzamelde een mooie lijst met tips voor beginnende en ervaren monsterjagers die méér uit hun game willen halen.
Het endgame van Monster Hunter houdt je niet aan de hand vast, waardoor het zomaar kan gebeuren dat je een belangrijk stuk van de game compleet over het hoofd ziet. De Armor- en Powercharm zijn daar een goed voorbeeld van: twee items die respectievelijk je Attack en Defense permanent verhogen (soort van). De Powercharm geeft je +6 Attack, en de Armorcharm +12 Defense. Dat is pakweg 2% extra schade (en verdediging), door simpelweg een item mee te nemen op elke jacht!
Om deze twee items te verkrijgen moet je minimaal Hunter Rank 16 zijn en toegang hebben tot Suja, Peaks of Accord. Daar ontmoet je de NPC Rex, die je uiteindelijk twee optionele quests geeft: ‘Secure Wounded Hollow’ gevolgd door ‘As Gatekeepers’. Na het voltooien van beide missies ontvang je de Powercharm en Armorcharm in je Item Box. Voeg ze toe aan je opgeslagen loadout en ruil twee inventory slots in voor een kleine maar waardevolle power boost. Kom daar maar eens achter… tussen dertien pagina’s aan items!
Niet alle gear in Monster Hunter Wilds krijg je door simpelweg monsters te verslaan. Met de nieuwe Title Update 1 kun je bijvoorbeeld armor vrijspelen door in de officiële (nieuwe) Arena te vechten. Of neem Alma’s bril: via een kleine questline waarin je haar bril moet terugvinden, krijg je toegang tot een hele reeks nieuwe brillen. Dat zijn de duidelijkere unlocks — maar er zijn ook outfits die je zó kunt missen.
Tijdens het spelen verzamel je allerlei items in de wereld die op het eerste gezicht nutteloos lijken. In de screenshot hierboven herken je ze aan het blauwe icoontje (links). Handel ze in bij NPC’s, of makkelijker nog: bij Nata in je kamp. Deze items fungeren als een soort valuta waarmee je zeldzame materialen kunt kopen die je nauwelijks via normale gameplay kunt verzamelen. Denk aan Azuz Tanned Leather, Sinister Cloth en Sild Cotton. Sommige van deze materialen zijn bovendien essentieel voor specifieke builds — bijvoorbeeld ter voorbereiding tussen hunts of voor efficiënte farming loadouts. Zowel qua fashion als functionaliteit zijn ze verrassend interessant!
Wat Monster Hunter Wilds zo tof maakt, is dat de tijd die je in base camps en de nieuwe Gathering Hub doorbrengt, écht zinvol is. Alle buffs – inclusief de food buff – blijven actief zolang je in het kamp bent. Je kunt dus tussen de missies in allerlei voordelen stacken zonder dat ze verlopen. Na 100 uur hebben ook wij hier een routine in gevonden, maar het bleek al snel dat je hiermee ook veel tijd en materialen verspilt. Gelukkig is er een oplossing!
Er zijn skills die je tijd tussen de hunts aanzienlijk efficiënter maken. Tool Specialist 5/5 zorgt dat je mantles 50% sneller beschikbaar zijn. Mushroomancer 3/3 laat je paddenstoelen eten in plaats van potions, wat grondstoffen bespaart zonder dat je buffs mist. Speed Eating 3/3 maakt het eetproces sneller, en Free Meal 3/3 geeft je 45% kans dat je consumables niet verbruikt worden. En de belangrijkste: Item Prolonger 3/3, waarmee je buffs 50% langer blijven hangen — ideaal om in het kamp te gebruiken vóór een hunt. Vergeet alleen niet om je vechtloadout aan te trekken voordat je vertrekt!
Maar ook tijdens het farmen in de open wereld geldt: bereid je slim voor. Maak een specifieke “farming” loadout waarin je de focus legt op efficiënt verzamelen. Gebruik bijvoorbeeld Botanist 4/4 om meer materialen per geplukt item te krijgen, Geologist 3/3 voor extra grondstoffen bij mijnen of botten verzamelen, Entomologist 1/1 om insecten heel te houden zodat je ze kunt looten en Outdoorsman 1/1 voor je vis-, kook- en eierdiefskills. Voeg daar opnieuw Tool Specialist 5/5 aan toe zodat je je Ghillie Mantle elke 2,5 minuut kunt gebruiken. Voor vertrek? Maak een maaltijd en voeg de zeldzame 'Truffle du Conga' als derde ingrediënt toe: hiermee verzamel je nóg meer items per node. Deze loadout, plus de juiste food buff, kan je loot verdrievoudigen — of zelfs verviervoudigen!
Het duurde even voordat we precies doorhadden hoe Investigations deze keer werken. Je hebt het vast gemerkt: op de kaart zie je een overzicht van actieve monsters. Zodra je er één selecteert, kun je een Quest creëren en een Field Survey starten, of deze opslaan als Investigation. Hier kwamen wij pas laat achter.
De monsters die spawnen zijn vaak willekeurig — net als de beloningen. Denk aan dubbele loot of een tijdelijke boost bij het verzamelen van materialen, op te halen via Nata. Sla dus de waardevolle Investigations op, en verwijder de irrelevante zodra je geen nieuwe meer kunt aannemen. Extra tip: je kunt een Investigation opslaan én de bijbehorende Field Survey alsnog spelen — zo kun je dezelfde missie wel vier keer doen. Na 100+ uur slaan wij bijvoorbeeld alleen nog de “Hunt it for a temporary gathering boost” bonus varianten op zodat we óók meer materialen verzamelen op de achtergrond.
Een kleine tip waar wij pas laat achter kwamen, is dat je allerlei goede spullen kunt kopen zodra het Support Ship is aangekomen in Windward Plains Base-Camp. Mocht je interesse hebben om meerdere wapens te gaan spelen en uitproberen, dan is onze tip om altijd de wapens te kopen die daar in de aanbieding zijn. Je kunt namelijk geen duplicaten kopen en het helpt je enorm om – samen met Gemma de smid – wapens te upgraden zonder dat je Low Rank hoeft te grinden voor materialen waar je eigenlijk niet meer naar om hoeft te kijken.
Spot je wapens in de selectie? Koop ze! Zodra Santiago geen wapens meer in de aanbieding heeft, worden deze slots vervangen door bruikbare items. Het loont op de lange termijn om zo snel mogelijk alle wapens te kopen, zelfs als je ze niet gebruikt.
Je trouwe Palico is absoluut van toegevoegde waarde in Monster Hunter Wilds, maar niet zoals je misschien denkt. Voor de gemiddelde speler doet een Palico hooguit vijf tot tien procent van alle schade – en dat is met de beste wapens die je voor je Palico kunt krijgen.
Nog even los van de tip om na het uitspelen van de game zo snel mogelijk alle Palico-sidequests te doen. Maar als je écht alles uit je Palico wilt halen, dan raden wij aan om nog een paar keer te kijken naar de ‘Felyne Barina Needle’. In contrast met het “beste” wapen op het moment verliest je Palico de helft van zijn of haar schade, maar kan het monster tot wel twee keer worden verlamd. Dat zijn twee momenten van 8–12 seconden waarin jij niet alleen even kunt ademhalen, maar ook je beste aanvallen op het monster kunt loslaten. De totale schade van je Palico gaat van 5% naar 2,5%, maar maakt het gevecht een stuk makkelijker voor jou.
Met andere woorden: Palico-schade is niet zo indrukwekkend. Wat hen zo sterk maakt, is hoe ze jou bijstaan in het gevecht. En paralysis wordt onderdeel van hun kit. Mocht jij zelf een Paralysis Artian-wapen hebben bijvoorbeeld, dan is het eigenlijk niet de moeite waard om je Palico óók paralysis te geven. Geef je Palico dan liever de ‘Felyne Nerscylla Wedge’ met de Sleep-status. Ons advies is dan ook om je Palico’s alleen op schade te laten focussen als je in duo’s speelt, en jij en de andere speler los van elkaar paralysis- en sleep-wapens meenemen. Andersom is namelijk beter: jij en de andere speler met volle focus op schade, en één Palico met paralysis en de ander met sleep.
Vrij vroeg in de game kom je in aanraking met Pop-up Camps. Deze toevoeging aan de game helpt enorm met het verplaatsen over de wereld. Maar deze kampen zijn niet altijd veilig voor de destructieve gewoontes van de monsters in de buurt!
Het is daarom interessant om tijdens een farm-run – bijvoorbeeld – alle hoeken van de map te verkennen. Er is namelijk een verschil tussen de veiligheid van de kampen. Dit zal je vast al zijn opgevallen als je kamp platligt dankzij een trots monster dat denkt de wereld een stukje veiliger te hebben gemaakt.
Zorg ervoor dat je alle “safe” (veilige) locaties gebruikt en daar je kamp bouwt. Deze kampen kunnen namelijk niet kapot. Dit is met nadruk handig voor multiplayer, zodat andere spelers beter toegang hebben tot de beste locaties. Sommige zijn écht heel goed verstopt, en dat is precies waarom ze veilig zijn. Nu moet jij ze nog vinden - haha!
Als dit niet de discussie is waar de meeste spelers op vastlopen, dan weten wij het ook niet meer. Het antwoord is echter vrij simpel – met de juiste build! Raw is gemiddeld beter; element alleen voor monsters die zwak zijn voor dat element! Onder Raw verstaan we óók statuswapens, zoals Sleep, Paralysis, Poison en Blast. Onder Element verstaan we Water, Fire, Thunder, Ice en Dragon.
Hoe werkt dit? Monsters kunnen zwak zijn tegen elementen of statuseffecten, soms ook op specifieke lichaamsdelen. Zodra een monster twee of – nog beter – drie sterren heeft als zwakte voor een bepaald element, dan weet jij genoeg. Zo is Odogaron zwak tegen ijs, maar nog zwakker tegen water zolang je op z’n hoofd focust. Maar vijanden zoals Arkveld kunnen juist heel goed tegen elementaire wapens, waardoor Raw-wapens sterker worden.
Om een heel lastig verhaal kort te houden: om een inschatting te maken van hoe goed element op je wapen is, deel je de waarde van het element door 10 en tel je dat op bij de attack rating van je wapen. Raw is universeel goed; element is voor gespecialiseerde hunts waarbij je weet wat je doet en tegen wie.
Dus een Longsword met 220 attack en 300 fire heeft een berekening van 220 + 30 (300/10) = 250. De waarde van ‘fire’ hangt dan weer af van het monster en waar je het moet raken. Een Bone-variant van dit wapen met 230 attack en geen element is dan minder goed – in dit voorbeeld.
Zowel in World, Rise als Wilds is element dus een specialisatiewapen voor specifieke vijanden. Het loont niet om de game uit te spelen met elementwapens “voor het element”. De beste focus ligt op Raw-wapens, aangezien die redelijk universeel goed zijn. Laat elemental wapens dus even links liggen tot je in de endgame komt, en verdiep je dan goed in elemental builds – die zijn weer anders dan Raw-builds.
Het verschil echter tussen Raw en Element tegen een monster dat zwak is voor dat element? Dan komt Raw nauwelijks in de buurt.
Een van de grote toevoegingen in Wilds is de mogelijkheid om twee wapens mee te nemen – en mensen lijken hier echt op te slapen. Het is een prima optie om hetzelfde wapen met enkele variaties mee te nemen, maar hoe vaak maak je hier nou gebruik van? Zou je niet een volledige build kunnen maken waarbij je geen Earplugs hoeft mee te nemen, of ergens 15% affinity vandaan moet toveren om je build af te ronden? Maak je zelden gebruik van je tweede wapen? Neem een Hunting Horn mee!
Neem de Gramklang (Gore-hoorn) als voorbeeld. Deze hoorn geeft zowel Earplugs (L) als 15% affinity (3,75 tot 6% extra schade). Onderweg speel je de noten, bij aankomst speel je het liedje volledig, en je vervangt de liedjes alleen tussen arena’s. Na het spelen ga je direct terug naar je main wapen (waar je build voor gemaakt is). Perfect!
Er is een hoorn voor bijna elk scenario. Gramklang is universeel goed, maar er zijn hoorns voor elke situatie – vaak de hoorns die niet worden gekozen door Hunting Horn-mains. Extra recovery speed en Attack (L) buffs? Neem Queen Chordmaker mee. Zoek je naar specifieke defensieve skills voor je groep? Bekijk het overzicht zelf eens en ga puzzelen wat bij jouw vechtstijl past.
En ben je een Hunting Horn-speler? Alle liedjes en effecten worden gedeeld tussen de hoorns. Neem altijd een support-hoorn mee naast je offensieve hoorn! Die extra buffs maken absoluut uit.
Om dit artikel af te ronden: een tip die veteranen allang kennen, maar voor velen pas laat duidelijk wordt. Alle buffs in de game tellen bij elkaar op, met uitzondering van een paar items die variaties van elkaar zijn. Mushrooms delen een cooldown met hun normale varianten en een Might Seed (2 min) deelt een cooldown met Might Pills (20 sec). Alle andere buffs staan los en zijn onafhankelijk van elkaar.
Als je linksbovenin de afbeelding hierboven kijkt, zie je bijvoorbeeld hoeveel buffs je kunt opstapelen. Might Seed, Demondrug en Demon Powder geven opgeteld 25 extra Attack. Dat is pakweg 10% extra schade, puur door items te gebruiken.
Heb je een hoorn met extra recovery speed? Skills met 3/3 recovery speed én Immunizer als consumable? Zelfs als een monster 95% van jouw totale HP in één klap verwijdert, heb jij binnen 1 seconde de helft van je HP alweer terug. Effectief een 50% schade-reductie: één hoorn, één drankje, drie skills in je gear.
<br>
Alles stapelt op elkaar. Vergelijkbare trucjes zie je op YouTube om een defense rating van meer dan 1000 te krijgen (normaal ligt deze tussen de 400–500), waardoor zelfs aanvallen die je normaal in één keer zouden doden, dat niet meer doen.
Wij hopen dat deze 10 inzichten jouw Monster Hunter Wilds-ervaring hebben verrijkt – al is het er maar één. Heel veel plezier met de game en geniet van Title Update 1!