In musea is van alles te vinden, van de oude meesters tot moderne kunst. Een kunstvorm die we minder vaak voorbij zien komen is die uit strips,
animatie en
games. Storyworld in Groningen combineert deze drie werelden in een toffe en unieke collectie! Wij vertellen je alles over dit toffe
museum in hartje Groningen en waarom je er vandaag nog naartoe moet!
Musea zijn misschien niet de eerste plek die je gedachten opkomt als je zoekt naar het ontstaan van strips, animatie of games. In het Forum in hartje Groningen is sinds een jaar een museum waar elke liefhebber van deze kunsten een keer geweest moet zijn. Dit is met recht dé plek waar je als liefhebber van games, strips of animatie een keer moet zijn geweest. Het museum heeft een unieke insteek: het combineert de wereld van games, strips en animatie namelijk in één grote collectie, waarvan je mond openvalt.
Nadat je voor
9 euro een kaartje online reserveert (of voor 15 euro een combiticket koopt met The Art of Aardman -bekend van Shaun het Schaap, Chicken Run en Wallace en Gromit- in het Forum) kun je onbeperkt binnen blijven tot sluiting (18:00u). Daarbij is het museum voor jong en oud geschikt, door de toffe elementen die er geboden worden. Er is niet alleen veel leerzaams te zien over games, strips en animatie, maar ook veel zelf te doen. En als je een museumkaart hebt is de toegang zelfs helemaal gratis! Lees snel verder voor alle details over dit toffe museum!
Een verhaal dat verteld moet worden
Storyworld neemt je daarvoor mee naar de oorsprong van dit alles om je vervolgens mee op reis te nemen door het hele productieproces van strips, animatie en games. Ben je benieuwd hoe de post-apocalyptische wereld in
Horizon Zero Dawn ontstaan is of hoe Simba's boosaardige oom Scar in The Lion King bedacht is? Je leert het in Storyworld!
Elk verhaal begint met een idee en elk karakter begint met een enkele potloodstreep die uiteindelijk uitgroeit in de held of antagonist in je favoriete verhalen. Daar haakt Storyworld aan om je vervolgens mee op reis te nemen door de evolutie van karakters als Shrek, Wallace en Gromit, Batman, Donald Duck, Asterix, Aloy, Super Mario en meer. De reis die je in Story Worlds doormaakt vertelt je over de noodzakelijke elementen, zoals een protagonist, een schurk en de diverse andere karakters.
Daarbij doorloopt het museum het hele proces van concept tot uiteindelijke film, strip of game. Om alles overzichtelijk te houden is het museum ingedeeld in verschillende secties die de drie thema's bespreken. Deze drie secties houden je met gemak een paar uur zoet.
Originele stukken van over de hele wereld
Storyworld zit namelijk propvol met originele stukken van onder andere Disney, Guerilla Games, Hergé, Maarten Toonder (Tom Poes en Olivier B. Bommel), DC-comics, Dreamworks en Ghibli / Michael Dudok de Wit. Deze vertellen het verhaal achter internationale successen als Aladdin, The Red Turtle, Kuifje, Shrek, Horizon: Zero Dawn en nog veel meer in detail. Bij elk werk vind je een korte beschrijvende tekst of een video die je, net als in andere musea, alles vertelt over het stuk. Weet je bijvoorbeeld hoe de magische verhalen van Disney in het begin getekend werden? Storyworld vertelt het je allemaal.
Naast de oorspronkelijke schetsen van Shrek, waarbij de oger nog hoorns had, film cellen die gebruikt zijn tijdens The Lion King en Alfred J. Kwak vind je in Storyworld nog veel meer. Je kunt bijvoorbeeld de originele storyboards van allerlei beroemde films en games zien, waaronder de scène uit Disney's Aladdin waarin Jafar de verborgen tempel opent. Of wat te denken van concept art van de betoverende open wereld uit Guerrilla Games'
Horizon: Zero Dawn, props uit Wallace and Gromit en illustraties uit games als
League of Legends van de Nederlandse ontwikkelaar Two Tribes?
Niet alleen maar kijken
Storyworld is niet als de klassieke musea. In het museum kun je namelijk ook zelf aan de slag. Je kunt onder andere een eigen karakter ontwerpen in de stijl van
Minecraft, jezelf in een comic plaatsen, aan de slag met stop-motion animaties, waarbij je frame voor frame een kort filmpje kunt maken, en en zelfs je eigen game maken! Er is genoeg te doen waardoor het museum interessant is voor jong en oud!
Daarnaast biedt Storyworld je de mogelijkheid om met
Ibb & Obb van ontwikkelaar Codeglue een multiplayer avontuur te spelen en kun je zelfs je eigen stem onder een verhaal inspreken. Dit laatste is momenteel helaas niet beschikbaar vanwege het coronavirus, maar dat mag de pret niet drukken.
Storyworld biedt naast de uitgebreide collectie aan originele werken ook een wisselende collectie van tijdelijke onderwerpen aan. In het museum is er een zogeheten spotlight die momenteel (tot 4 juli) bezet wordt door Hilko Hulsing, bekende animator die het tot aan Hollywood geschopt heeft. Daarna komt er op 10 juli een spotlight voor de komende animatiefilm AINBO: Heldin van de Amazone, waar Nederlandse en Peruaanse studio's aan gewerkt hebben. In die spotlight zie je alles over het maakproces van deze film van artwork tot filmpjes.
Voor maar 9 euro een hele dag ondergedompeld in de wereld van Storyworld
Storyworld biedt met haar uitgebreide collectie absoluut waar voor je geld. De oude meesters worden even ingeruild voor de talloze werken van striptekenaars, animatiestudios en ontwikkelaars van games. Deze blik achter de schermen van de grootste en bekendste werken laat je uren achter elkaar smullen op een interessante en leerzame manier. Dit geldt voor doorgewinterde stripliefhebbers, gamers en fans van animatiefilms, maar ook voor de jongeren onder ons.
Door de afwisseling van de schetsen, storyboards en dergelijke met de interactieve elementen in het museum zorgt Storyworld in Groningen voor een toffe dag uit die je voor maar 9 euro kunt beleven. Kaartjes zijn te reserveren op de
website van het Forum in Groningen. Wat ons betreft is dit een absolute aanrader!