Indies onder de loep: Glyph, Hentai vs Evil, Heal: Console Edition

Article
zondag, 20 juni 2021 om 16:00
glyphf1624017344
Op de XGN Redactie spelen we regelmatig indie-games en daar laten we jullie graag van meegenieten. Deze keer kijken we naar een magische tor, Hentai meisjes en volgen we een oude man op zijn zoektocht naar de zin van het leven.

Glyph

Glyph baseert zijn gameplay op de rol-een-bal-over-een parcours-zonder-er-van-af-te-vallen games als Monkeyball en Hamsterball en brengt het genre een enorme stap verder. In Glyph is het niet alleen zaak om simpelweg een bal naar het eindpunt te rollen, je krijgt al snel extra mogelijkheden als sprongen, glides, en een stuiter, alsook ringen om door te vliegen, springveren en meer. Al snel is het geen simpel balanceerspelletje meer, maar een heuse platformer waarbij je al je mogelijkheden moet gebruiken om in steeds complexere omgevingen sleutels te bemachtigen om zodoende stukken van het Hart van Creatie te redden van de corruptie.
Het verhaal kun je verder wel negeren, dit dit is vooral een arcade-game waarbij het vooral draait om het completeren van steeds complexere en gevaarlijke levels. Glyph is ideaal om zo nu en dan even tussendoor te spelen en is daarom uitermate geschikt om onderweg op de Switch te spelen. Met € 19,99 is Glyph niet goedkoop, maar daarvoor krijg je een puike game die er uitstekend uitziet en je flink wat uren bezig zal houden. Glyph is beschikbaar op Switch en komt spoedig uit op Steam. Mocht je nog twijfelen, dan is er een demo van de game beschikbaar.

Hentai vs Evil

Sommige games zijn veelbelovender dan ze uiteindelijk blijken te zijn. Hhentai vs Evil is helaas zo'n game. Ondanks de prikkelende naam stelt de game niet zo heel veel voor, je kan met een van drie dames een third person shooter spelen in één van drie omgevingen (stad, strand met piratendorp of groen bosrijk gebied) met als doel om een in een kooi vastgehouden dame te bevrijden.
De gameplay is op zijn zachtst gezegd matig. Je kan niet heel nauwkeurig richten, vijanden duiken soms plotseling achter je op, beweging is houterig en de vijanden zijn vanaf het begin hetzelfde: mensachtige zombies, ork-achtigen en Reapers, de grootste vijanden die je tegenkomt. Nergens wordt de moeilijkheidsgraad echt opgevoerd. De game vertrouwt daarbij op kwantiteit in plaats van kwaliteit.
De drie open wereld levels zijn best omvangrijk, dus mocht je zin hebben, dan kan je je daar best even in vermaken. Toch voelt de game alsof je een last-lastgen game aan het spelen bent, zowel in graphics als gameplay. Mocht je de game toch willen halen, dan is hij voor 9,99 te koop op PlayStation 4/PlayStation 5 en de Switch.

Heal: Console Edition

Heal houdt het midden tussen een Escape Room game en een puzzelaar. Je speelt de rol van een oude man, die in een serie van 2D ruimtes de uitgang moet zien te ontsluiten. Dit doet hij door puzzels op te lossen, goed te observeren en logisch na te denken. Veel puzzels zullen bekend voorkomen, zoals een serie schijven die zo gedraaid moet worden zodat ze samen een figuur vormen.
Andere puzzels zijn wat verder gezocht, zoals een puzzel waarbij je op diverse plaatsen in de kamer vormen tegenkomt, die samen de oplossing blijken te zijn voor een schaduw-puzzel. Een derde puzzel vergt eigenlijk niet meer dan in het donker naar links en rechts lopen, maar de logica waarom dat werkt is daarbij ver te zoeken. Op dat punt ben je meer een spannende visual novel aan het spelen dan aan het puzzelen.
Sommige puzzels zullen je heel wat hoofdbrekens kosten en soms ook heel wat heen- en weer geloop vergen. Bij dat lopen is het wel wat frustrerend dat de oude baas niet zo snel ter been meer is, je moet wel een beetje vooruit denken om te vermijden dat je de hele tijd van hot naar her schuifelt. Heal: Console Edition is een onderhoudende game voor wie van een puzzel-uitdaging houdt. Heal is voor 5,99 te koop voor Xbox in de MS Store, op de Nintendo Switch en op de PlayStation 4 en 5.