Verborgen Spotify features - 10 tips om meer uit je muziek te halen

Article
maandag, 06 mei 2019 om 11:46
xgn google image
Spotify is één van de grootste muziek streamingdiensten die er is, maar dat betekent niet dat de dienst altijd makkelijk in het gebruik is. Zo zijn er naast features die alleen beschikbaar zijn in Premium, ook heel wat verborgen Spotify features. Hier zijn 10 nuttige features waar Spotify je niet over vertelt.

Nummers delen met een streepjescode

Het is niet moeilijk om muziek met je vrienden te delen. Spotify biedt er dan ook al meerdere mogelijkheden voor, zoals delen via social media, of links naar een nummer kopiëren. Maar er is nog een mogelijkheid. Elk nummer, elk album, elke artiest en elke afspeellijst heeft namelijk een unieke streepjescode.
Om die streepjescode te zien hoef je alleen maar in het afspeelscherm op de drie puntjes te tikken en er verschijnt een code. Deze kun je opslaan voor later gebruik. Je kunt ze scannen door wanneer je zoekt op je telefoon en op het camera-icoon tikt. Voor zover we weten werkt dit alleen in de app (waarover je hier meer kunt lezen).

Playlists overdragen

Gebruikte je vroeger een andere muziekdienst en ben je geswitcht naar Spotify? Dan is er een goede kans dat je al veel afspeellijsten had. Wat nou als je die wil overnemen, zonder ze handmatig opnieuw te maken? Spotify laat dat niet toe (ook niet met verborgen Spotify features), maar werkt wel met externe apps en websites die je afspeellijsten voor je over kunnen zetten.
Je kunt bijvoorbeeld gebruik maken van tunemymusic.com. Je hoeft alleen maar een afspeellijst van een andere muziekdienst in te voeren en je doellocatie in te stellen als Spotify. Tunemymusic recreëert nu jouw playlist, en jij kunt wat voor jezelf gaan doen. Als je dit doet wordt er wel uitsluitend op titel gezocht, dus controleer je lijsten even en pas ze waar nodig aan, voordat je op pad gaat met je oordopjes in.

Afspelen via Uber

Om eerlijk te zijn weten we niet waarom dit één van de verborgen Spotify features is. Natuurlijk is het geweldig om muziek te luisteren in de auto, maar muziek luisteren in andermans auto via de Uber app is iets dat wij nooit hadden verzonnen. Hoe het ook zij, het kan, ervan uitgaande dat je chauffeur het toestaat en de autoradio het ondersteunt.
Het enige wat je hoeft te doen om je Uber-chauffeur te laten genieten van jouw muziek (of te martelen met vreselijke muziek als je dat liever doet), is je Uber-app te koppelen aan je Spotify account. Onder de verborgen Spotify features is dit zeker een interessante, dat wel. Of je er veel aan hebt zul je zelf moeten ontdekken.

Integratie met Shazam en andere identificatieapps

Spotify heeft ongelooflijk veel muziek, maar daar heb je niks aan als je het niet kunt vinden. Weet je van een nummer dat je gehoord hebt geen artiest én geen titel dan zal het lastig worden om het op Spotify terug te vinden. Je kunt het nummer natuurlijk meteen wanneer je het hoort Shazam-en, maar wist je dat je kunt zorgen dat Spotify dat meteen opslaat?
Als je met Shazam (of SoundHound en bijvoorbeeld Siri) vaak nummers identificeert kan het nuttig zijn om die app te koppelen aan Spotify. Als je dat hebt gedaan slaat Spotify dat nummer namelijk meteen op in een aparte playlist, zodat je het later makkelijk terug kunt vinden zonder te hoeven zoeken in de Spotify database. Het is natuurlijk puur gemakszucht, maar daar zijn verborgen Spotify features uiteindelijk voor, toch?

Nummers instellen als alarm

Je hoort vaker dat je eigenlijk beter geen muziek die je leuk vindt kunt instellen als alarm. Wil je toch een gevaarlijk leven leiden en het risico lopen dat je je favoriete muziek gaat haten, dan is dit één van de verborgen Spotify features voor jou: Je kunt via Spotify je muziek instellen als alarm.
Als je de Google klok app op je telefoon hebt staan (deze is standaard geïnstalleerd op Android toestellen), kun je je ringtone instellen met een nummer of zelfs afspeellijst van Spotify. Daarvoor moet Spotify wel geïnstalleerd zijn op hetzelfde apparaat. Je ziet dan zodra je de beltoon voor alarmen aanpast de optie om een nummer uit Spotify te gebruiken.

Muziek van je computer spelen

Spotify heeft veel, maar niet alles. Ben je een echte connaisseur op het gebied van muziek, of van die éne artiest dan kan het zijn dat je in je persoonlijke collectie een aantal nummers hebt staan die Spotify niet heeft. Wil je dat nummer draaien tijdens een feestje dan is het natuurlijk lastig om te wisselen tussen verschillende muziekspelers.
Gelukkig kan Spotify ook lokale bestanden van je computer afspelen. Daarvoor hoef je alleen maar naar instellingen, en ‘Local Files’ aan te zetten. De standaardinstelling is dat Spotify bestanden uit je muziek- en downloads-mappen haalt, maar je kunt ook handmatig mappen toevoegen via “Add a source”.

Je telefoon als afstandsbediening gebruiken

Stel: je ligt op de bank of op bed, en je gebruikt je pc om muziek te streamen. Vervolgens komt er een nummer voorbij dat je echt nu even niet wil horen. Maar opstaan om naar je computer te lopen en het nummer over te slaan is ook iets waar je geen zin in hebt. Kun jij jezelf hier in herkennen? Dan moet je de Spotify-app op je telefoon zetten.
Als je op meerdere apparaten ingelogd bent vraagt Spotify je welk apparaat je wil gebruiken om je muziek af te spelen. Dat kan vrijwel elk apparaat zijn waarvoor een Spotify app beschikbaar is. Het mooie is dat je nu je muziek via je gekozen apparaat afspeelt, maar dat verder kunt besturen met elk andere ingelogd apparaat. Zo wordt je telefoon dus een afstandsbediening.

Steminvoer

Soms wil je een nummer horen, maar wil je liever niet de hele titel invoeren. Misschien is de titel te lang, misschien is het koud buiten en is iedere seconde dat je je vingers uit je jaszak of handschoen moet halen er één te veel. Redenen genoeg om niet te willen typen. Gelukkig is er een steminvoer mogelijk op de mobiele app.
Het enige dat je hoeft te doen is de zoekknop ingedrukt houden en te vragen om een nummer. Het werkt voor nummers, albums, ariesten, afspeellijsten, genres, noem maar op. Misschien ben je niet op zoek naar iets specifieks. In dat geval kun je gewoon Spotify vragen om wat leuks te spelen.

Afspeellijsten kopiëren of terughalen

Als je een goede afspeellijst vindt van een andere gebruiker kun je daar naar luisteren wanneer je wil, maar die gebruiker kan die lijst ook aanpassen en verpesten wanneer hij of zij dat wil. Om te zorgen dat je de versie van de lijst die jij leuk vindt altijd kunt blijven beluisteren hoef je alleen maar de hele lijst te selecteren en zelf op te slaan in een nieuwe afspeellijst.
Maar wat als je die playlist verwijdert en je krijgt er heimwee naar? Goed nieuws: op de spotify website kun je onder je account instellingen verwijderde afspeellijsten terughalen. Hoe lang je lijsten bewaard blijven is niet duidelijk, dus het gaat uiteindelijk misschien alsnog verloren. Je moet het in de gaten houden, maar het is wel één van de handigste verborgen Spotify features.

Advanced search

Er is heel veel muziek, maar de titels van nummers zijn niet altijd origineel. Dat kan een probleem worden als je maar een deel van een titel weet. Gelukkig kun je in de zoekbalk van Spotify heel wat invoeren dat je zoekopdracht verfijnt. Zo kun je achter het woord ‘want’ de toevoeging ‘AND Queen’ zetten om alleen de nummers met ‘want’ van Queen te zien.
Maar dit gaat nog veel verder. Je kunt bijvoorbeeld in plaats van AND gebruik maken van OR of NOT (het moet in hoofdletters, anders wordt het onderdeel van je zoekterm). En je kunt zelfs filteren op jaar door achter je zoekterm bijvoorbeeld ‘year:1967’ te zetten. Hetzelfde werkt ook voor genre. Zo hoef je nooit die rare periode van je favoriete artiest te luisteren.

Welke verborgen spotify features zijn jouw favoriet?

We hebben wat minder bekende Spotify features voor je genoemd, maar we kunnen ze niet allemaal bespreken. En bovendien is het goed mogelijk dat er nog veel meer verborgen Spotify features zijn waar wij niks van weten. Heb jij nog tips, of slimme trucs? Laat het ons (en vooral elkaar) weten in de reacties!