Reisfoto's maken - Hoe leg je de mooiste kiekjes vast?

Article
zondag, 05 mei 2019 om 17:17
xgn google image
Het is alweer bijna tijd om op vakantie te gaan. Reis je de hele wereld over? Of blijf je liever dicht bij huis en ga je in een hutje in Putten zitten? Wat zeker is is dat je veel reisfoto’s zal maken. Lees hier een aantal tips voor het maken van de beste reisfoto's.

5. Neem altijd een camera mee

Het maakt niet uit waar je heen gaat. Al is het maar om je hond uit te laten bij je strandhuisje. Een tip voor het maken van de beste reisfoto’s is het altijd meenemen van je camera. Tegenwoordig kan je bijna geen excuus meer hebben voor het niet meenemen van een camera, want bijna iedereen heeft wel een smartphone tegenwoordig.
Je weet maar nooit wat je tegen zal komen tijdens je wandeling over de duinen of tijdens je rit door de Jungle. Nu hoef je niet altijd je spiegelreflexcamera mee te nemen, aangezien de meeste smartphones ook prima kiekjes maken. Daar gaan de volgende tips ook over.

4. Verander van perspectief

Een van onze tips om de beste reisfoto’s te maken is het veranderen van perspectief. Waarschijnlijk wordt niemand blij van een Instagram Feed met alleen maar recht toe, recht aan-foto’s. Varieer hier eens een keer mee door je camera iets schuin te houden of zelfs ondersteboven.
Er zijn een aantal manieren om te spelen met perspectief. Misschien de bekendste hiervan is het ‘kikkerperspectief’, waar je foto’s maakt van zo dicht mogelijk bij de grond. Vooral grote objecten of gebouwen krijgen hier een extra soort kracht van. Als het aankomt op fotografie is niets te gek. Wees dan ook niet bang om er op los te experimenteren.

3. Let op compositie

Een zeer goede tip voor het maken van reisfoto’s is door te letten op compositie. Dit kun je het beste doen door ‘de regel van derden’ toe te passen. Deze regel wordt in de fotografie vaak toegepast om een beeld sprekender, mooier of interessanter te maken. Mocht je jouw reisfoto’s willen opleuken, dan is dit een zeer goede tip.
Wanneer je op het scherm van je camera kijkt zie je wat er op jouw foto komt te staan. Met ‘de regel van derden’ verdeel je dit vlak over 9 vlakken die allemaal even groot zijn. Door jouw onderwerp niet in het midden, maar op één van de snijvlakken van dit scherm te zetten maak je de foto gelijk interessanter om naar te kijken. Zo laat je de achtergrond ook meer naar voren komen, waardoor onderwerp en achtergrond één geheel worden.

2. Gebruik een bewerkingsprogramma

Deze tip voor het maken van reisfoto’s is vooral bedoeld voor degene die hun smartphones gebruiken. Tijdens je vakantie heb je vast geen zin om een lange tijd achter je computer te zitten om jouw gemaakte foto’s mooier te maken. Het is dan een goed idee om van tevoren een aantal apps te downloaden, waarmee je foto’s kunt bewerken. Nu is het natuurlijk ook belangrijk dat de instellingen van jouw camera goed zijn afgesteld, maar een bewerkingsprogramma legt de laatste hand aan jouw mooie kiekjes.
Twee van de beste bewerkingsprogramma’s voor op jouw smartphone zijn toch wel VSCO en Adobe Photoshop Express. Deze zijn in zowel de Apple Store als in de Google Play Store te downloaden. Hier kun je onder andere filters op je foto’s plaatsen, maar ook spelen met belichting en vignette-effecten.

1. Gebruik geen automatische stand

De beste tip die we je kunnen geven voor het maken van reisfoto’s is het links laten liggen van de automatische stand. Het is zeer verleidelijk om je camera of smartphone te pakken en gelijk te beginnen met foto’s maken, maar over het algemeen pakt dit niet het beste uit. Op vrijwel alle camera’s en ook op veel smartphones kun je namelijk verschillende factoren zelf instellen om je foto’s net dat beetje extra te geven.
De drie belangrijkste factoren die je kunt instellen zijn de ISO, Sluitertijd en Diafragma. Met de sluitertijd bepaal je bijvoorbeeld of onderwerpen bewogen of stil komen te staan op je foto. Wil je een bewegend beeld vastleggen als een gigantische waterval? Dan is het slim om je sluitertijd langer open te laten staan.
Het diafragma gebruiken we voor het vastleggen van een scherpte-diepte verschil. Hoe kleiner je diafragma-getal (Aangegeven met F) hoe groter het verschil tussen de achtergrond en voorgrond zal zijn. Dit is vooral handig bij portretfotografie. Mocht je de achtergrond en voorgrond even scherp willen dan moet je het F-getal zo hoog mogelijk zetten.
Als laatste is daar de ISO. Met dit getal verander je de hoeveelheid lichtinval op jouw lens. Het is slim om altijd bij een laag getal als 100 of 200 te beginnen. Je kunt dit altijd opschroeven, maar aangezien de beeldsensor van een camera vooral goed presteert onder lage lichtgevoeligheden is het slim om laag te beginnen.

Tips om goede reisfoto's te maken

Met deze tips wordt reisfoto's maken een eitje voor iedereen. Neem altijd een camera mee, speel met je beeld en zorg dat je een goede afwerking behoudt voor je foto's. Veel plezier op je vakantie en hou die camera in de aanslag!