Als je geluk hebt staat de PlayStation 4 van Sony eind deze maand bij jou in de huiskamer. Met wat minder geluk ben je gevallen voor de Xbox One van Microsoft of laat het bezorgen van de PlayStation 4 iets langer op zich wachten. Misschien heb je jouw keuze nog niet gemaakt en twijfel je nog. Beide bedrijven zullen echter proberen jou tot op het laatste moment over te halen, zoals ze dat al jaren doen. Een mooi moment dus voor ons om een duik in de geschiedenis te nemen van de strijd der titanen in de gamewereld: Microsoft vs. Sony.
Vaak worden er in persconferenties of presentaties flinke beledigingen geïmpliceerd naar het andere bedrijf. Beide firma's maken zich hier schuldig aan. Er word dan iets geroepen als ''Waar andere bedrijven.....'' of ''Onze concurrentie daarentegen....'' Ze zeggen nog net niet direct dat het andere bedrijf gewoon een klotebedrijf is, maar wij als slimme gameliefhebbers weten wel beter. Microsoft en Sony zijn keiharde aartsvijanden en deze periode komen ze weer tegenover elkaar te staan in een directe strijd om de harten van gamers met de lanceringen van de PlayStation 4 en Xbox One.
Deze rivaliteit komt natuurlijk niet uit de lucht vallen. Je mag rustig zeggen dat Sony en Microsoft de giganten in de game-industrie zijn, in ieder geval toch de laatste jaren. Nintendo laten we hier even buiten beschouwing, omdat zij zich over het algemeen op een andere doelgroep richt. Wij kijken naar de twee grootmachten, maar daarvoor stellen we eerst een andere vraag: waar komt die rivaliteit tussen Sony en Microsoft eigenlijk vandaan?
Plannen en dromen...
Microsoft was in de jaren 90 een enorm succesvol en invloedrijk bedrijf. Het bedrijf had als doel gesteld dat alle apparatuur in het huishouden afkomstig moest zijn van hun. Sony was in deze tijd echter volop bezig met de ontwikkeling van de eerste PlayStation. Wat velen echter niet weten is dat Sony samen met Nintendo bezig was met het ontwikkelen van een console. Na wat onenigheid over wie de rechten van de games zou hebben, is Nintendo ermee gekapt met als gevolg dat Sony alleen verder ging en de PlayStation werd geboren. Toen de PlayStation uiteindelijk het grootste marktaandeel van Nintendo had overgenomen, en Nintendo er een geduchte concurrent bij had gekregen door het daverende succes van de PlayStation, kwam Microsoft met het idee om ook maar eens iets te proberen in de wereld van consoles.

When two worlds collide...
In 2001 kwam de Xbox op de markt, die direct de strijd aanging met de tweede console van Sony, de PlayStation 2, die in 2000 al was uitgekomen. Even terug in de tijd: in 1998 werd het team van Microsoft opgezadeld met maar één doel: een videogameconsole bouwen die beter zou zijn dan de PlayStation 2. Dit zijn de eerste tekenen van rivaliteit tussen de twee. Sony was op dat moment namelijk bezig om leden van dat Microsoft-team over te halen naar het Japanse bedrijf te komen. Bij het PlayStation-team hadden ze dus al een klein beetje in de gaten dat het Amerikaanse bedrijf wel eens een geduchte concurrent kon worden. En hoe verzwak je de concurrentie? Juist, je haalt de beste mensen weg bij de desbetreffende concurrent.
Microsoft was in de jaren 90 natuurlijk ook bekend van de concurrentie met Apple op het gebied van technologie. Met Steve Jobs weer aan het roer van de firma, begon Microsoft CEO Bill Gates, een beetje te zweten. Hij moest wat doen om Apple voor te blijven met verkoopcijfers en technologie en besloot om zich te mengen in de wereld van consoles om op deze manier Apple voor te blijven. Hier vond zij echter Sony op haar weg, die ook bezig was om te groeien in de consolemarkt en ook de Japanse gigant werd een grote rivaal.
De rivaliteit die we nu kennen tussen Sony en Microsoft is dus gedeeltelijk te wijten van Apple, aangezien Microsoft een voorsprong wilde behouden op Apple op technologisch gebied. Dit resulteerde uiteindelijk in de titanenstrijd met Sony, zoals we die nu kennen. Mircrosoft moest echter concluderen dat het nog lang niet goed genoeg was om de PlayStation 2 te kunnen achterhalen. Verkoopcijfers van de twee bevestigen dit, want Sony verkocht vele malen meer units van de PS2, dan Microsoft deed met de Xbox.
Laconieke houding of slimmigheid?
Na het gevecht tussen de Xbox en de PlayStation 2 kwam er een tweede ronde. Daar was er echt sprake van een meer directe rivaliteit, waarin Sony en Microsoft bewuster met elkaar gingen concurreren. Dit betekende dat niet meer alleen de kwaliteit, maar ook details als prijs en releasedatum een rol begonnen te spelen. Sony had dit echter niet helemaal door en bracht haar nieuwe console, de PlayStation 3, in 2006 uit voor een gigantisch hoge prijs. Microsoft speelde hier slim op in door haar nieuwe console, de Xbox 360, een jaar eerder uit te brengen en voor veel minder geld.
Beide brachten veel nieuwe technologieën in de gamewereld. De Xbox 360 deed dat bijvoorbeeld met HD gaming en de PlayStation 3 kwam met een Blu-ray speler. Toch hadden ze ook veel last van Nintendo met de Wii, die natuurlijk bewegingen kon constateren. De Nintendo Wii was echter gericht op het hele gezin in plaats van de hardcore-gamer, maar toch nam Nintendo een grote hap uit de gewenste verkoopcijfers van Sony en Microsoft. De twee bedrijven dachten een slaatje te kunnen slaan uit de nieuwe technologie die Nintendo introduceerde en kwamen daarom met de PlayStation Move en Kinect als antwoord. Ook hierbij had Microsoft een overwicht over Sony, met onder andere het breken van records als snelst verkopende elektronische apparaat.
Deze opkomst van Microsoft en de laconieke houding van Sony zorgden ervoor dat de markt zo goed als in evenwicht was. Tot en met deze zomer verkochten beide consoles iets meer dan 80 miljoen exemplaren. Microsoft wil Sony definitief voorbij stromen, terwijl Sony haar rol als marktleider, naast Nintendo, weer terug te krijgen.
Next-gen in aantocht
Nu komt er dus een volgende generatie consoles aan en is de strijd echt losgebarsten. Sony lijkt geleerd te hebben van haar fouten in de vorige generatie. Haar console komt namelijk niet alleen iets eerder uit - zeker hier in Nederland -, maar is ook nog eens 100 euro goedkoper. Qua concurrentie van Nintendo zullen beide bedrijven niet zo veel te duchten hebben, want de Wii U verkoopt tegenvallend. Telefoons en tablets lijken echter een probleem te kunnen gaan vormen voor de twee giganten.
Hoe Microsoft en Sony dit gaan aanpakken zullen we de komende maanden merken. Iedere console heeft zijn voor-en nadelen en het is aan de gamer om te bepalen welke console deze generatie gaat winnen en welk bedrijf de rol als marktleider zal overnemen.
Sony en Microsoft staan vanaf 2014 in ieder geval lijnrecht tegenover elkaar in een strijd der titanen. Ze zullen jullie proberen te overtuigen of hebben jullie inmiddels al overtuigd voor het kopen van de PlayStation 4 en Xbox One. De historie is sowieso al rijk en nog lang niet afgelopen. Maak je eigen keuze en kies voor de console die het beste bij jou past. Word het een
PlayStation 4 of een
Xbox One?