Nintendo werkt op op dit moment aan de
Nintendo 3DS, maar wie denkt dat dit Nintendo's eerste 3D experiment is heeft het mis. In 1995 kwam Nintendo al met de Virtual Boy. Lees snel verder om erachter te komen wat voor een ding dit nu eigenlijk was.
Een nieuwe techniek
Nadat Nintendo in 1991 de Super Nintendo had uitgebracht voelde Nintendo de hete adem van concurrenten in haar nek. Sony wilde namelijk Nintendo overnemen, maar dit mislukte en besloot met een eigen console te gaan komen. Omdat Nintendo wist dat Sony een hoop kracht in huis had voelde de consolegigant dat zij met iets moest komen dat nog nooit eerder was vertoond.
3D effecten werden op dat moment al regelmatig in plaatjes gebruikt, waarbij je een mooie bril met een groen en rood glas op moest zetten. De manier waarop dit werd weergegeven was een simpele maar toch effectieve manier. Doordat je namelijk met het ene oog een deel niet zag, wat je met het andere oog wel zag, kon je je hersenen voor de gek houden. De bril had je nodig om groene beelden door het groene glaasje niet te zien en de rode beelden dus door het rode glaasje niet te zien.
Het was dan ook niet heel moeilijk om dit om te zetten in twee schermpjes die voor beide ogen worden geplaatst. Als je dan op beide schermpjes iets anders weergeeft creëer je dus hetzelfde effect. In de jaren negentig had daar alleen nog niemand aan gedacht, op één medewerker van Nintendo na.
De bedenker van de Gameboy
Gunpei Yokoi, de bedenker van onder andere de Gameboy, kwam namelijk met het ontwerp van de Virtual Boy en Nintendo zag hier zeker wel iets in. Alleen werkte de consolegigant op dat moment ook aan de Nintendo 64. Het idee van de Virtual Boy was het presenteren van een 3D beeld in de ruimte voor je, alleen was op het moment dat Nintendo de Virtual Boy uitbracht nog niet zo ver.
Toch drukte Nintendo de Virtual Boy er door en verscheen de nieuwe console in 1995. Dit was omdat Nintendo door wilde gaan met de ontwikkeling van de Nintendo 64 omdat de Virtual Boy onder de categorie handheld viel. De keuze om de Virtual Boy zo snel uit te brengen was alleen absoluut een verkeerde keuze want uiteindelijk wist de Virtual Boy de retail niet te overtuigen.
Er bestaan wereldwijd dan ook maar 800.000 exemplaren, waardoor tegenwoordig de Virtual Boy een echte collectors items is die iedere Nintendo fan wil hebben. Je betaalt op dit moment dan ook rond de 180 euro op de verschillende veilingsites.
Toch nog 22 games
Ondanks dat de Virtual Boy nooit in Europa is uitgebracht, werden er toch nog 23 games ontwikkeld waarvan er 22 zijn uitgebracht. Het gaat hier om de volgende games:
- 3D Tetris
- Galactic Pinball
- Golf
- T&E Soft
- Jack Bros.
- Insmouse no Yakata
- Mario Clash
- Mario's Tennis
- Nester's Funky Bowling
- Panic Bomber
- Red Alarm
- SD Gundam Dimension War
- Space Invaders Virtual Collection
- Space Squash
- Teleroboxer
- V-Tetris
- Vertical Force
- Virtual Bowling
- Virtual Boy Wario Land
- Virtual Fishing
- Virtual Lab
- Virtual League Baseball
- Waterworld
Een bril en een controller
De Virtual Boy was niet alleen qua techniek bijzonder, maar ook als het gaat om uiterlijk. Het was namelijk niet een controller met een schermpje erin zoals we op dat moment hadden gezien bij de Gameboy, maar het was een bril waarop je een controller aansloot. Het was dus niet echt een mode item waarmee je gezien wilde worden in de trein. Niet alleen zag het er namelijk niet uit, maar ook zag je niet wat er om je heen gebeurde. Niet voor niets wordt de Nintendo 3DS straks een 3D handheld zonder brilletje.
Het uiterlijk was alleen niet de grootste tegenspraak voor gamers, want dit was het beeld dat werd gecreëerd. Je zag een vaag rood beeld waarin de kwaliteit van de graphics echt niet goed was. Op dat moment werd er door Nintendo ook al gewerkt aan een gameboy die kleuren kon weergeven en dat was veel aantrekkelijker op dat moment, dan het rode beeld dat de Virtual Boy had. Tevens waren er verhalen van mensen die echt hoofdpijn kregen van de Virtual Boy. Nog een reden dus om de console niet te kopen.
Een leuke eerste poging
Uiteindelijk was de Virtual Boy dus een leuke eerste poging om 3D naar games te brengen die helaas mislukte. Waarschijnlijk had Nintendo er veel beter aan gedaan toch te wachten tot de technologie echt goed was uitgewerkt. Gelukkig heeft Nintendo de techniek weer opgepakt en komt met iets dat vele malen beter is dan de Virtual Boy. Mocht dus ooit iemand roepen dat Nintendo na-aapt met 3D technologie in games, dan weet je nu dat Nintendo eigenlijk de eerste was die 3D heeft toegepast in gamen.