Leuke hobby maar o zo duur

Article
zondag, 16 juni 2013 om 13:00
xgn google image
De grootste gamebeurs ter wereld, de Electronic Entertainment Expo (E3), zit er een dag op. Dat betekent dat alle informatie nu binnen is. Jij kan bepalen naar welke spelcomputer jouw geld uitgaat. In Groningen wint de PlayStation 4 het nu al van de Xbox One
Op het gebied van spelcomputers zijn er drie grote spelers: Sony, Microsoft en Nintendo. De game-industrie is een ware strijd om geld. Met elke generatie spelcomputers wil iemand winnen en het meeste geld binnen harken. Dus wordt er van alles verkocht: spelcomputers, games en accessoires. Nintendo had jarenlang een monopoliepositie en boekte financiële successen met onder meer de Game Boy, Nintendo Entertainment System (NES), Super Nintendo Entertainment System (SNES). Vanaf 1994 moest dit succes gedeeld worden met Sony die toen de PlayStation lanceerde en in 2001 kwam daar Microsoft bij met de Xbox. Sinds dit jaartal is er een ware concurrentiestrijd.

Betere games, meer mogelijkheden
Elk van de drie doet dan ook hard zijn best om steeds een betere spelcomputer op de markt te brengen met betere games en meer mogelijkheden. Het liefst willen ze ook nog als eerste iets revolutionairs doen. Nintendo deed dit in 2006 met de Wii dankzij de introductie van motion controls. Waar de Xbox 360 (die een jaar eerder uitkwam) de best verkopende spelcomputer leek, werd die snel ingehaald door de Wii. Op een gegeven moment had één op de drie huishoudens de Wii in huis staan. En dus konden Microsoft en Sony niet achterblijven. Microsoft bracht Kinect op de markt: een camera die het lichaam van spelers bestuurt. Ook Sony kwam met zijn eigen bewegingsgevoelige besturing in de vorm van de PS Move en Nunchuck.

Vraag naar PS4 is groter
Nu de E3 achter de rug is, is het de vraag waar gamers hun geld aan uit moeten geven. Wordt het dit keer de Wii U, die al sinds november op de markt is, of toch de PlayStation 4 of Xbox One? Student Sylvano Witte (26) heeft zijn keuze in ieder geval gemaakt en bij de GameMania al een Xbox One besteld. Het apparaat gaat vanaf 21 november over de toonbank voor 499 euro. Daarmee is de spelcomputer honderd euro duurder dan zijn voorganger, de Xbox 360, die in 2005 uitkwam. Voor 500 euro krijg je de spelcomputer zelf (Xbox One), een controller en Kinect. Een HDMI-kabel levert Microsoft niet mee, iets wat Sony en Nintendo wel standaard bij hun spelcomputer leveren.

‘Gamen doe je samen’
Er is veel commotie over Microsoft, stelt Sander Wijnand, winkelverkoper bij Gamemania Groningen. Niet alleen vraagt Microsoft een flink bedrag voor zijn spelcomputer, ook stelt het bedrijf allerlei restricties. “Gamen doe je samen en nu word ik beperkt”, zegt Wijnand. De Xbox One moet elke 24 uur online zijn. De games kun je niet zomaar uitlenen aan je vrienden. Microsoft wil daarvoor geld zien. Wijnand merkt dat veel gamers daarom overstappen van Xbox naar PlayStation: Sony gaat het uitlenen van games niet tegen. Het aantal pre-orders voor de PlayStation 4 staat op 55 tegenover 20 voor de Xbox One.

Privacy
Een paar meter verderop, bij Nedgame Groningen is dezelfde tendens zichtbaar. Daar is de Xbox One nog maar vier keer besteld en de PlayStation 4 al twintig keer. Volgens Paul Burema, verkoper bij de winkel, heeft Sony nu al gewonnen. Iets dat niet enkel te maken heeft met het de kosten, maar ook met schending van privacy. ‘Kinect neemt alles maar op wat je doet, dat is geen fijn idee”, licht Burema toe. Goede games tellen ook mee Hoewel de cijfers er in Groningen er tot dusver niet om liegen, is Witte blij met zijn bestelling. “Ik vind het stoer van Microsoft dat het die stap durft te zetten om geld te vragen bij tweedehands games. Zelfs als dat ten koste gaat van mijn portemonnee.” Voor hem zijn goede games belangrijk en hij vindt dat Microsoft daarmee meer uitgepakt heeft op de E3 dan Sony.

Wii U een familieapparaat
Sony en Microsoft hielden persconferenties op de E3 om nieuwe games aan te kondigen. Nintendo vond dit niet nodig, die hield het bij Nintendo Direct: een vooraf opgenomen show die op internet bekeken kon worden. De Wii U verkoopt niet zo goed als zijn voorganger, de Wii. “Hij is minder revolutionair”, legt Burema uit. “De Wii U is een familie-apparaat.” De spelcomputer is een stuk goedkoper dan de andere twee, maar heeft ook minder opties. Het apparaat heeft geen blu-ray speler zoals de PS4 en Xbox One en heeft technisch minder paardenkracht. Wijnand en Burema verwachten niet dat de Wii U verkopen omhoog zullen gaan door de hoge prijs van de andere twee apparaten. Wijnand: “Voor een paar tientjes extra heb je de PlayStation 4 al.”

Kiezen
Uiteindelijk is het aan jou, de gamer, te kiezen welk apparaat je koopt. Gamen kost geld. Met een spelcomputer alleen ben je er niet. Het is handig om een tweede controller, twee games en andere opties zoals een abonnement om online te gamen aan te schaffen. Een optelsommetje maakt duidelijk dat spelers met een Wii U het voordeligst uit zijn: 517 euro. Een PlayStation 4 met allerlei benodigdheden kost 738 euro en een Xbox One 769 euro. Niet iedereen zal al deze accessoires nodig hebben, het gaat hier om een gemiddelde voorspelling van de kosten:
|