De strijd tussen online game stores lijkt losgebarsten. De
Epic Games Store krijgt er steeds meer exclusieve games bij zoals Borderlands 3 en The Division 2 en game-ontwikkelaars keren in grote aantallen hun rug toe naar
Steam. Hier zijn de vijf redenen waarom.
In tegenstelling tot de ontwikkelaars lijken gamers zelf niet bepaald warm te lopen voor deze verandering. Op fora als
Reddit uiten zij massaal hun ontevredenheid over het feit dat er veel belangrijke functies zoals het offline spelen van games en klantenrecensies ontbreken in de
Epic Games Store. Daarnaast vinden ze de store klantonvriendelijk.
Door al deze negativiteit ga je je natuurlijk afvragen waarom ontwikkelaars toch kiezen voor de Epic Game Store. Zij hebben hier echt wel een paar goede redenen voor en die ga je nu lezen.
Ontwikkelaars krijgen een hoger winstaandeel bij de verkoop van hun games
Voor game-ontwikkelaars is winst ontzettend belangrijk. In een moderne game zit veel tijd en geld en game-ontwikkelaars staan erom bekend zware werkomstandigheden te hebben. Denk maar aan het verhaal van de ontwikkeling van Red Dead Redemption 2 een tijdje geleden. Ontwikkelaars beweerden dat ze in 2018 meerdere keren 100 uur in een week hebben gewerkt. Dit is natuurlijk een extreem voorbeeld, maar het laat wel zien hoe belangrijk het is dat game-ontwikkelaars goed beloond horen te worden voor hun harde werk.
Om deze reden is de
Epic Games Store zeer aantrekkelijk voor ontwikkelaars. Epic geeft namelijk 88% van de winst weg aan de game-ontwikkelaars. Bij Steam is dit 65 tot 70% en dus een aanzienlijk stuk minder.
Ontwikkelaars kunnen hun eigen game pagina's beheren
Op de Epic Games Store hebben ontwikkelaars de volledige controle over de pagina’s van hun games en de nieuwsfeed. Ook zullen er op de game pagina’s en in de zoekresultaten geen advertenties te zien zijn van andere games. Iets wat op Steam wel het geval is. Als ontwikkelaar van bijvoorbeeld een game als Rayman wil je natuurlijk geen advertenties van allerlei andere concurrerende platform games op je game pagina. Je wilt dat de pagina voor 100% in het teken te staan van jouw game.
Dit is natuurlijk een slimme zet van Epic. Een game pagina is belangrijk voor het overhalen van klanten aangezien het gamers een beeld moet geven van wat jouw game precies inhoud. Hoe meer vrijheid ontwikkelaars hebben wat betreft hun games, hoe blijer ze worden.
De Epic Games Store heeft (nog) geen klantenrecensies
Het is al een tijdje een groot probleem op Steam. Games die massaal worden overladen met negatieve recensies vanwege een opmerking, beslissing of politieke voorkeur van een ontwikkelaar. Dit is natuurlijk hartstikke oneerlijk aangezien een heel team van ontwikkelaars op deze manier de dupe wordt van de acties van misschien wel één persoon.
Een voorbeeld hiervan is de game Firewatch. In 2017 werd deze game overspoeld met negatieve recensies nadat een ontwikkelaar ervoor heeft gezorgd dat een video waarin YouTuber Pewdiepie de game speelt offline werd gehaald. De reden hiervoor was dat Pewdiepie tijdens het spelen van de game een racistische term gebruikte.
Om deze zogenaamde ‘review bombs’ te weren heeft Epic Games besloten om geen klantenrecensies in de game store weer te geven. Doordat deze beslissing met veel kritiek werd ontvangen werkt Epic Games nu aan een nieuw recensie-systeem die ontwikkelaars de keuze geeft of zij recensies over hun games toestaan of niet.
De Epic Games Store geeft veel aandacht aan de games die zij aanbieden
Als kleine game-ontwikkelaar is het lastig om je game aan de man te brengen. Zonder een samenwerking met een grote uitgever als Ubisoft of EA krijgt je game bijna geen naamsbekendheid en moet er geld in de promotie worden gestopt. Geld dat er vaak niet is omdat al het geld aan de game zelf wordt uitgegeven. Daarom is het erg belangrijk dat de game goed te vinden is in de store waarop hij aangeboden wordt. Steam heeft zo’n ongelofelijk groot aantal games dat kleine games gemakkelijk verdwijnen in de eindeloze pagina’s.
De Epic Games Store is voor dit soort ontwikkelaars een goede oplossing. Omdat de store nog redelijk nieuw is en er nog niet zo veel games op staan, worden de games groot afgebeeld op de homepage. Daarnaast is Epic Games erg selectief bij het kiezen van de games die aangeboden worden. Het bedrijf heeft gezegd dat de games op de store een hoge kwaliteit moeten hebben. Als jij als kleine ontwikkelaar jouw game in de Epic Games Store weet te krijgen, weten gamers dat de game aan bepaalde eisen voldoet en zullen ze de game eerder een kans geven.
Het ‘Support-a-Creator’ systeem zorgt voor meer media-aandacht
Twitch en YouTube zijn van groot belang voor een game. Als een bekende YouTuber of streamer een bepaalde game speelt kunnen de verkoopcijfers plotseling met een grote piek omhoog schieten. Dat zag je bijvoorbeeld bij games als Five Nights at Freddy’s gebeuren.
Omdat deze platformen zo belangrijk zijn voor de verkoop van games heeft Epic Games voor haar eigen populaire game
Fortnite het ‘Support-a-Creator’ systeem bedacht. Via dit systeem kunnen
content creators een link delen van de games die zij spelen. Wanneer kijkers deze games via deze links kopen krijgen de content creators 5% van het aankoopbedrag.
Dit systeem moedigt content creators dus aan om games via de Epic Games Store te spelen en te streamen. Nu Epic Games heeft aangekondigd dit systeem ook voor andere ontwikkelaars open te stellen is dit een goede reden voor ontwikkelaars om hun games op de Epic Games Store te zetten. Zeker nu Epic Games ook heeft gezegd de 5% die aan de creators wordt gegeven voor andere bedrijven te vergoeden.
Dit zijn dus de 5 redenen waarom ontwikkelaars kiezen voor de Epic Game Store
Ook al is de Epic Games Store volgens sommige gamers misschien niet de beste online game store, hebben ontwikkelaars er duidelijk veel profijt van. Hopelijk heeft deze special hier meer begrip voor gebracht.
Wil je weten welke games je allemaal in de Epic Games Store kunt spelen? Check dan ons artikel over de
Top 5 beste Epic Games Store games! Wist je dat Metro Exodus een jaar lang exclusief naar de Epic Games Store komt? Kijk
hier voor meer informatie.