Ten opzichte van de vorige generaties heeft de
PlayStation 5 een gigantische upgrade gehad qua
SSD. Maar er is altijd ruimte voor verbetering. Dit zijn de voordelen van een nieuwe SSD in je PS5.
Met de lancering van de huidige generatie consoles zijn ook eindelijk
PlayStation en
Xbox overgegaan op
Solid State Drives. Een vorm van opslag waar veel PC-gamers al jarenlang gebruik van maken en waarmee laadtijden drastisch gereduceerd kunnen worden. Soms tot wel meer dan de helft ten opzichte van een ‘ouderwetse’ HDD.
De stap van een
PlayStation 4 en PlayStation 5 is daardoor een gigantische sprong en zorgt bovendien voor meer voordelen dan alleen snellere laadtijden. De directe transities naar een andere dimensie in bijvoorbeeld
Ratchet & Clank: Rift Apart zijn bijvoorbeeld alleen mogelijk dankzij SSD en Direct Storage.
Nog snellere laadtijden
Hoewel de laadtijden op de PlayStation 5 nu al extreem veel sneller zijn ten opzichte van de vorige generatie, betekent het niet dat de mogelijkheden daar ophouden. Het is namelijk mogelijk om een nieuwe SSD in de PS5 te plaatsen en te profiteren van nóg snellere laadtijden. Dat betekent minder wachten en meer speelplezier.
De originele SSD in de PS5 heeft namelijk een read speed van 5500MB/s, maar met een nieuwe Gen 4 SSD kan je veel hogere snelheden behalen. Neem bijvoorbeeld de
Kingston Fury Renegade SSD, die een read speed heeft van 7300MB/s.
De Kingston Fury Renegade SSD zorgt daarmee in de praktijk voor razendsnelle laadtijden op de console, of het nu gaat om transities in de game zelf of als je de eerste keer de wereld betreedt via het hoofdmenu. Met een game als
Deathloop, dat een grote open wereld heeft met allerlei NPC’s die patrouilleren, kan je al aan de slag in slechts zeven seconden. En vanaf het PS5-scherm naar in-game voor de PlayStation-exclusive
Marvel’s Spider-Man hoef je slechts 34 seconden te wachten. Een verbetering van ruim 3 seconden ten opzichte van de originele SSD.
Op het eerste gezicht klinkt het niet veel, maar over één speelsessie telt het al snel bij elkaar op. Ben je een paar uurtjes aan het gamen, dan heb je al snel een paar minuten extra gameplay.
De snelheid van een nieuwe SSD als de Kingston Fury Renegade wordt ook wel bewezen als je je games wil overzetten van de oude SSD naar de nieuwe. De bestanden vliegen over met 1GB per seconde. Een game van 66GB, zoals de PS5-topper
Astro Bot, is overgezet in slechts iets meer dan een minuut. Je huidige games overzetten naar een nieuwe SSD is dus ook geen enkel probleem.
Meer ruimte, minder kopzorgen
Je hele game-collectie overzetten naar een nieuwe SSD is overigens ook niet eens nodig. De PlayStation 5 kent namelijk niet één, maar twee slots voor interne opslag. Dat betekent dat je de originele SSD er gewoon in kan houden en een tweede SSD kan toevoegen voor extra (en dus snellere) opslag.
Dat is tegenwoordig met de grootte van games ook geen overbodige luxe. De originele PlayStation 5 en PS5 Slim hebben een SSD erin zitten van 1TB, maar met effectief slechts 825GB aan ruimte. De rest is nodig voor het besturingssysteem en andere essentiële onderdelen om de console te laten draaien.
Helemaal als je meerdere games door elkaar speelt is een extra SSD bijna essentieel, zodat je niet constant games hoeft te downloaden en verwijderen afhankelijk van je stemming. Installeer je bijvoorbeeld Call of Duty Warzone 2, dan ben je al meer dan 150GB aan ruimte kwijt. Tel daar ook
Call of Duty Black Ops 6 bij op en je dagelijkse portie schieten neemt al 230GB aan ruimte in beslag.
Installeren is een eitje
Het klinkt misschien vrij intimiderend om intern een nieuwe SSD aan je console toe te voegen, maar gelukkig is het niets om je zorgen over te maken. Sony heeft er namelijk voor gezorgd dat iedereen
met gemak de SSD kan vervangen.
Haal eerst de onderste cover van de PS5 af, door met beleid de ‘tabs’ in twee hoeken los te trekken en het onderdeel weg te schuiven. Vervolgens kan je met een schroevendraaier de schroef die de expansion cover - een wit plaatje - op zijn plaats houdt verwijderen.
Haal daarna ook de kleinere schroef eronder eruit, klik de nieuwe SSD erin en bevestig het met dezelfde schroef. Plaats als laatste de expansion cover weer terug, evenals de grote witte cover en je bent klaar met het installeren.
Let wel op dat je een SSD installeert met een speciale heatsink, zodat de SSD niet oververhit. Gelukkig kan je opties halen die geleverd worden met zo’n heatsink, zoals de eerder genoemde Kingston Fury Renegade SSD.
Wanneer je je PS5 voor het eerst opstart na de installatie, moet je ook eerst nog de SSD formatteren. Daarvoor hoef je simpelweg een eenvoudig proces te doorlopen die je automatisch te zien krijgt bij het opstarten. Een kind kan de was doen.
Dit artikel is in samenwerking met Kingston Fury.