Ben je een maniak die alles en iedereen overhoop knalt of de vredelievende samaritaan die geen vlieg kwaad doet?
The Outer Worlds geeft je beide opties en alles wat er tussenin zit. The Outer Worlds draait in de kern om het maken van keuzes en dat is precies wat de game zo verslavend maakt.
Als we de laatste tijd in de ban zijn van een game dan is het wel The Outer Worlds. De nieuwe titel van
Obsidian Entertainment smaakt naar meer en doet onze vingers jeuken om door te blijven spelen. Er zijn zoveel keuzes om te maken dat je eigenlijk meerdere playthroughs nodig hebt om alles te zien en te beleven. Wij leggen je precies uit hoe de keuzevrijheid van The Outer Worlds voor verschillende ervaringen kan zorgen en waarom je na één keer spelen slechts de helft gezien hebt.
Meerdere eindes
Laten we beginnen bij het einde zonder spoilers weg te geven natuurlijk. The Outer Worlds heeft er namelijk drie als het aankomt op het overkoepelende avontuur, maar er zijn nog veel meer om te ontdekken. In totaal zijn er namelijk nog eens 20 te vinden als je kijkt naar de verschillende personages die je onderweg tegenkomt.
Dit heeft allemaal te maken met de keuzes die je met jouw personage maakt. Het is afhankelijk van de banden die jij met de verschillende Companions en NPC’s maakt welke eindes je op je beeldscherm ziet verschijnen. Deze kunnen flink uiteenlopen en daarom heb je eigenlijk meerdere speelsessie nodig om te ontdekken hoe het met ieder personage kan aflopen.
De keuze is reuze
We haalden het net al aan, maar het kan niet sterk genoeg benadrukt worden: keuze staat centraal in The Outer Worlds. Niet alleen heeft het gevolgen op het einde dat je voorgeschoteld krijgt, maar tevens heeft het invloed op de missies die je krijgt. Spelers met een vlotte babbel krijgen namelijk meer opties in de keuze voor het verloop van missies.
Wie goed kan onderhandelen heeft namelijk de mogelijkheid om een missie die je van bijvoorbeeld Reed Tobson krijgt een heel ander einde te geven. Hij vraagt je bijvoorbeeld om de stroom die twee kampen delen volledig in zijn kamp te steken. Je kunt ervoor kiezen om zijn bevelen op te volgen, maar je kunt ook naar het andere kamp gaan en daar een deal proberen te sluiten.
Kies je karakter!
Op deze manier kun je missies oprekken of juist heel snel uitspelen. Hierbij is het natuurlijk wel afhankelijk van de mogelijkheden die je jezelf in het begin van de game geeft. Er is namelijk een uitgebreide Character Creation te vinden waarmee je al uren zoet bent.
Het begint allemaal met het toewijzen van je Attributes. Hierbij kun je onder andere instellen hoe sterk, snel en slim je bent. Op basis hiervan verandert de gameplay al flink. Zo kunnen slimmeriken en don juans gemakkelijker een babbeltje maken en hebben de atleten in Halcyon een stapje voor betreffende de fysieke elementen van de game. Denk aan het meeslepen van voorwerpen en hoe snel en sterk je bent.
Skills veranderen de gameplay
Toch ben je dan pas net begonnen, want de Character Creation is veel uitgebreider dan dat. Zo kun je nog je uiterlijk tot in de puntjes aanpassen (wat geen verder effect heeft op de gameplay) en kun je een Aptitude kiezen. Dit is in feite je beroep wat vervolgens een klein voordeel gaat geven in één van je skilltrees. Als laatste zijn er namelijk nog Skills om uit te kiezen (wat wel weer effect heeft op de gameplay).
In het begin krijg je wat Skillpoins om te verdelen en vervolgens krijg je bij ieder level 10 punten om naar keuze te verdelen. Hierbij is het belangrijk om te letten op wat handig is om in te investeren. Wie de Rambo uit wil hangen kan kiezen voor Melee en Ranged, maar Stealth en Dialog zijn ook goede keuzes als je liever je brein gebruikt in plaats van je spieren.
Waar je ook in investeert, het zal allemaal effect hebben op de gameplay. Stealth-gebruikers hebben namelijk een stapje voor als het aankomt op hacken en sloten kraken waarmee je sneller toegang krijgt tot toffere wapens en handige voorwerpen. Aan de andere kant kun je ook voor meer dialoogopties gaan waarmee je minder hoeft te vechten en je toch flink wat XP verdient.
Zoals je al merkt is het kiezen van je skills essentieel voor hoe je de game speelt. Het leuke is dan ook om meerdere keren door de game te spelen om te zien hoe de opties uiteenlopen. Zo kan je met de ene built al in een half uur klaar zijn met de game, terwijl de andere built voor meer dan 30 uur aan gameplay kan zorgen.
Uiteenlopende speelstijlen
Uiteindelijk draait het allemaal om hoe jij The Outer Worlds wil spelen. Ben jij de goedzak of de slimme speler die ieder puntje XP wil verzamelen? Dat laatste kun je namelijk doen door eerst alle missies in een gebied te klaren en vervolgens iedereen overhoop te schieten. Je bent dan wel een psychopaat, maar met die extra punten kun je weer nieuwe Perks en Skills verdienen.
Daartegenover staat wel dat je reputatie met bepaalde facties naar de knoppen zal gaan, maar daar heeft een Lone Wolf natuurlijk geen moeite mee. Wie toch liever met wat vrienden speelt heeft de mogelijkheid om met de Companions op pad te gaan. Deze speel je immers geleidelijk aan vrij en kennen hun eigen verhaallijn om te ervaren.
Daarbij zorgt iedere Companion voor een andere ervaring, want je vrienden praten gewoon mee als je met andere NPC’s praat. Ook dit zorgt voor andere situaties en dus andere speelstijlen. Met zes Companions om uit te kiezen met ieder hun eigen persoonlijkheid zijn er genoeg paden om te bewandelen.
The Outer Worlds smaakt naar meerdere playthroughs
Een wijs man zei ooit dat er meerdere wegen zijn die naar Rome leiden. Daarin had hij zeker gelijk, maar in het geval van The Outer Worlds wil je eigenlijk iedere weg naar Rome ontdekken. Gelukkig kunnen we dat zelf al doen, want de game is nu verkrijgbaar op de
PlayStation 4,
Xbox One en PC. Een Switch-versie staat ook nog op de planning en geeft weer genoeg reden om de game nog een keer te spelen op een hele andere manier.
Wil je meer weten over The Outer Worlds? Check dan snel onze speciale pagina over de game!