Sinds een paar jaar is
The Lord of the Rings als
LEGO-thema weer helemaal terug. Tenminste, als je één grote set per jaar wil zien als “helemaal terug”. LEGO lijkt geen uitgebreidere lijn te willen maken, maar laat een groot aantal fans daarmee in de kou staan.
De LEGO-sets van Rivendell en Barad-dûr die in de afgelopen twee jaar zijn verschenen, zijn voor veel The Lord of the Rings-fans een mooie toevoeging aan de collectie. Met hun duizenden steentjes en talloze minifiguurtjes zijn het ook prachtige gedetailleerde modellen van deze locaties uit de films. Als we geruchten mogen geloven
krijgt The Shire volgend jaar een vergelijkbare behandeling.
Dat zal ongetwijfeld weer een mooie set zijn en ook als het gerucht niet klopt, lijkt het aannemelijk dat LEGO nog wel een paar Lord of the Rings-sets op deze schaal kan maken. Dat zou alleen wel betekenen dat er wat weinig variatie is in de sets die gemaakt worden. De twee grote sets kosten beide bijna 500 euro en verder zijn er alleen
Brickheadz.
Wat is er mis met de gemiddelde portemonnee?
Wie dus een The Lord of the Rings-set in huis wil halen, moet of heel diep in de buidel tasten, of van Brickheadz houden. Daar tussen zit letterlijk niets: geen speelsets, geen volwassen sets op een wat kleinere schaal, maar echt helemaal niets. Wie dus van The Lord of the Rings houdt, maar niet een paar honderd euro opzij kan leggen, heeft pech.
Maar waarom moet dat zo zijn? Geen speelsets kunnen we nog wel begrijpen, gezien de enorme populariteit van The Lord of the Rings onder volwassenen. Maar veel andere thema’s hebben ook voor volwassenen betaalbare sets.
Als we bijvoorbeeld naar Star Wars kijken, zijn er sets voor volwassenen die niet meer dan 100 euro hoeven te kosten. Veel diorama’s en helmen blijven er ver onder. Op die schaal moeten er ook mogelijkheden zijn met The Lord of the Rings.
Niet alleen maar grote locaties
Het klopt wel dat veel van de meest iconische locaties uit The Lord of the Rings vragen om imposante bouwwerken. Een Barad-dûr van een paar tientjes zou weinig indruk maken. Maar het is ook weer niet zo dat alles in The Lord of the Rings zich afspeelt in of rond zo’n grote toren of stad.
Locaties als Weathertop en Amon Hen zouden bijvoorbeeld met veel minder steentjes gemaakt kunnen worden. Als je een beetje spiekt bij LEGO Star Wars-diorama’s als Dagobah en Endor, moet er ook wel iets te doen zijn met bijvoorbeeld de Dead Marshes of of de eerse Ringwraith-scène met de vier Hobbits in het bos. Misschien dat een Rohirrim-helm een leuk idee is voor een set?
Het is volkomen terecht dat The Lord of the Rings veel grote sets oplevert en het lijkt ook een succes voor LEGO. Maar juist door dat succes zou je denken dat er ook ruimte moet zijn voor kleinere sets. De fan met de wat kleinere portemonee staat namelijk behoorlijk in de kou.