Column: Hopelijk gooit de LEGO Horizon-game de poort wijd open

Article
woensdag, 12 juni 2024 om 9:00
lego horizon adventures
Het was een wat opmerkelijk gerucht, maar het blijkt honderd procent waar: er komt een LEGO-game van Horizon. Het is natuurlijk niet voor het eerst dat er een LEGO-game verschijnt van een bekende franchise. Maar toch is deze game iets nieuws dat mogelijk wat deuren open gooit.
Iedereen is inmiddels waarschijnlijk wel bekend met de LEGO-game gebaseerd op een grote franchise. LEGO Star Wars, Indiana Jones, Harry Potter, Marvel, DC, we kunnen nog wel even doorgaan. Dit is niet hoe LEGO-games zijn begonnen, maar het is wel wat ze ruim tien jaar bijna exclusief geweest zijn.
Het was een logische zet: licensed games gebaseerd op films waren al heel lang een ding in de industrie. Dus als je als speelgoedfabrikant een filmlicentie hebt en een bereidwillige game-studio kan vinden, is het idee om het verhaal van een film opnieuw te vertellen met een LEGO-twist een logische stap. Op een gegeven moment krijg je ook dat fans van dit soort games benieuwd worden wat de volgende franchise wordt.

Een game… van een game?

Maar als je voorheen een gokje moest wagen over de volgende LEGO-game, kwam je eigenlijk altijd uit op een film of tv-serie, misschien een stripboek. Spelers van LEGO-games hadden waarschijnlijk ook wel wat game-franchises in gedachten waarvan een LEGO-versie grappig zou zijn om te zien, maar dat leek geen goede suggestie. Waarom zou je het verhaal van een game opnieuw vertellen in een andere game?
Toch lijkt dat ongeveer het doel van LEGO Horizon Adventures. De trailer laat heel andere gameplay zien dan de Horizon-games en ook wat mechanics die absoluut geen plek zouden hebben in die wereld. Je verwacht misschien een spin-off die op geen enkele manier canon is, maar de PlayStation Blog doet vermoeden dat dit een komische hervertelling is van Horizon Zero Dawn.

Een gat in de markt?

Het lijkt overbodig, een hervertelling in hetzelfde medium. Een LEGO Indiana Jones maakt spelers misschien enthousiast voor de films. Omgekeerd maakt een game-verfilming kijkers warm voor de games. Dat effect krijg je niet als een game hetzelfde verhaal vertelt als een andere game… toch?
Misschien dus wel, wat het gat in de markt is het jonge publiek. Horizon Zero Dawn heeft een prachtige wereld, vette machines en een best interessant verhaal. Kinderen kunnen daaar best blij van worden, maar de game is voor 16 jaar en ouder. Je kunt besluiten om je je daar niet helemaal aan te houden, maar Horizon heeft genoeg geweld en volwassen thema’s om de game inderdaad maar niet voor te schotelen aan echt jonge kinderen.
Maar daar komt ineens LEGO Horizon Adventures, een kindvriendelijke game die waarschijnlijk een stuk simpeler is en bovendien in co-op gespeeld kan worden. Is jouw kind of jongere broertje of zusje benieuwd naar die Horizon-game die jij speelt? Gefeliciteerd, je hebt nu iets dat je ze kunt laten spelen en waarmee je ook samen aan de slag kunt.

Volgen er meer game franchises?

Het zal moeten blijken of LEGO Horizon Adventures een succes is. Maar als het de game goed vergaat qua verkopen en waardering, zijn we natuurlijk ook benieuwd of er andere franchises volgen. Misschien is God of War van LEGO wel extreem grappig (de stem van Christopher Judge uit een LEGO-figuurtje is eigenlijk al reden genoeg om het te doen). Maar we hoeven het ook niet bij PlayStation te laten.
LEGO heeft al meerdere gaming licenties. Mario, Animal Crossing, Minecraft, Sonic en sinds kort Zelda. Een aantal van deze games zit niet bepaald verlegen om een kindvriendelijke hervertelling. Maar een eenvoudigere game, of een grappigere game, kan toch een waardevolle toevoeging zijn aan de franchise.
Het idee dat een LEGO-game gebaseerd kon zijn op een andere game leek lange tijd bijna onzinnig. Maar achteraf is dat een domme gedachte. Een luchtige versie van een game die geschikt is voor kinderen (of die je als volwassenen gewoon leuk vindt om eens te zien) is nooit verkeerd of overbodig. Als LEGO Horizon Adventures de poort open weet te gooien voor anderen, kan dat hele leuke dingen opleveren.