Windows 10 heeft met de introductie van TruePlay een extra maatregel genomen om het valsspelers lastiger te maken. Door de jaren heen hebben we flink wat cheats voorbij zien komen, maar wat zijn de meest vervelende en memorabele cheats in games? Wij zetten ze voor je op een rijtje!
In een spel als De Sims kan je flink wat tijd bezig zijn met het vergaren van geld om voorwerpen voor jouw personages te kopen. Maar waarom zou je, als je ook gewoon een cheatcode in kan voeren waardoor je miljoenen op je bankrekening krijgt?
Prima om dergelijke streken uit te voeren in een singleplayer spel, maar zodra dergelijke functies ook online werken is dat vragen om problemen. Denk bijvoorbeeld aan de potjes van Age of Empires 2. Iemand zet vinkt snel het vierkantje met ‘enable cheats’ aan en voor je het weet knallen de schietende auto’s je het stenen tijdperk uit. Hilarisch, maar waarschijnlijk niet waar je op zat te wachten.
De mogelijkheid om al je progressie het raam uit te gooien voor een nieuw embleem en een extra class in een spel als Call of Duty, trekt veel spelers aan. Want je kan ermee laten zien dat je er geen moeite mee hebt om van voren af aan te beginnen terwijl anderen blijven hangen met alle wapens vrijgespeeld.
Er zijn helaas ook mensen die wel willen pochen met logo’s en emblemen, maar niet staan te springen om met beginnerwapens te moeten spelen. Dat zijn de personen die bij de release van een spel direct opzoek gaan naar een zogenaamde Prestige Hack.
Deze programmaatjes zorgen ervoor dat iemand direct alles vrijspeelt en het maximale level verkrijgt. De vraag is alleen in hoeverre je dan nog iets hebt om mee te pochen, immers kan iedereen zien dat je er niets van bakt.
De introductie van zogenaamde killcams waarbij je kan zien wie, jou (en ook hoe) van het leven beroofde, opende de deur naar nieuwe frustraties. Want waar je er eerst vanuit moest gaan dat iemand jou simpelweg had opgemerkt, kon je nu zien dat er iets niet helemaal klopte aan de kill van een tegenstander.
Je loopt een muur om en opeens ben je dood. Je bekijkt de killcam en ziet dat iemand zijn wapen al op het muurtje richt voordat jij überhaupt had bedacht die kan op te gaan. ‘HOE DAN?!’, schreeuw je uit terwijl de controller door de kamer vliegt.
Grote kans dat je een wallhacker tegen het lijf bent gelopen die een programma gebruikt om te zien waar iedereen is. Dergelijke programma’s geven ook de mogelijkheid om in bijvoorbeeld Minecraft te zien waar bepaalde grondstoffen zich bevinden, maar dan benadeel je niemand anders.
Op plek twee in deze lijst met cheats in games staat de frustrerende godmode. Zoals de naam al doet vermoeden kan je letterlijk voor god spelen in een spel aangezien niets en niemand je dood kan maken.
Ontzettend nuttig om voorbij een lastig moment in een campaign te komen (denk aan een eindbaas in Dark Souls of DOOM), maar ontiegelijk vervelend als iemand het in een online potje gebruikt. Want ongeacht jouw skills, iemand die onsterfelijk is kan je simpelweg niet dood krijgen.
Er kan maar één de titel van vervelendste cheats in games pakken, in dit geval aimbots. Niets is meer frustrerend dan iemand waarvan elk schot raak is. Een aimbot zorgt er namelijk voor dat je zelf niet meer hoeft te richting of af te drukken.
Juist het steeds beter worden van spellen door te wennen aan de besturing en gevoeligheid van richten , is een aspect waardoor gamen steeds leuker kan worden. Uitermate treurig om dan te zien dat iemand daar geen moer om geeft en een programma voor zich laat spelen. Waarom zou je dan überhaupt videogames spelen?