Apple Watch - Een eerste indruk

Article
dinsdag, 09 september 2014 om 23:12
xgn google image
Naast twee nieuwe telefoons heeft Apple vandaag tevens zijn eerste wearable onthuld: de Apple Watch. Binnenkort kun je de interactiviteit van jouw telefoon ook beleven op een handzaam scherm. Tijdens de aankondiging zijn een aantal functionaliteiten uitgelegd en die worden in dit artikel besproken.
Horloges zijn voor veel mensen hele normale accessoires die dikwijls dagelijks om de pols van veel mensen pronkt. Sinds kort kun je jouw analoge klokje inruilen voor een zogenoemde smartwatch. Dit apparaatje staat in contact met jouw telefoon en biedt een stukje extra interactie. Je kunt meldingen aflezen en zo nodig een reactie achterlaten.

De komst van Apple op de smartwatch-markt

Google is al goed op weg met Android Wear, en er zijn reeds een aantal grote merken die hun smartwatch hebben aangekondigd, draaiend op de software van Google. Apple kan natuurlijk niet achterblijven en heeft vandaag zijn eigen variant op de smartwatch aangekondigd: Apple Watch.
In eerste instantie heeft het apparaatje van Apple veel weg van reeds aangekondigde smartwatches. Het kleine scherm met touch-bediening is geen nieuw fenomeen meer. Maar als je wat dieper in de details duikt, zie je dat Apple wel degelijk zijn eigen draai geeft aan het concept smartwatch.
Het personaliseren van jouw moderne horloge is bij de Apple Watch geen probleem. Zo zijn er drie verschillende soorten bandjes waaruit je kunt kiezen, wetende een sportband, lederen band of metalen band. Elke soort heeft weer zes verschillende uitvoeringen, waardoor het aantal op achttien komt te liggen. Als laatste zijn er twee verschillende groottes waaruit je kunt kiezen: een scherm met een diameter van 38 milimeter of eentje met een diameter van 42 milimeter.

IJzersterk dankzij saffierglas

Beide schermen zijn licht gebogen en hebben een laag met saffierglas, wat ervoor zorgt dat het horloge nog beter bestand is tegen stoten en krassen. Hoewel het apparaatje dus tegen een stootje kan, heeft het nog wel een iPhone nodig om te werken. De Apple Watch is te gebruiken in combinatie met de iPhone: 5, 5s, 5c, 6 en 6 Plus.
De knoppenindeling is ook iets anders geregeld op de Apple Watch dan bij smartwatches met Android Wear. De Apple Watch heeft namelijk een mulitfunctionele knop die door het bedrijf de 'digital crown' wordt genoemd. De knop ziet er uit als een verstelknop van een traditioneel horloge en kan dus gedraaid worden. In plaats van dat je de wijzers verplaatst, kun je met de digital crown onder andere: in- of uitzoomen in apps, scrollen door pagina's of teruggaan naar het startscherm door de knop in te drukken.
Als je bij het startscherm aankomt, merk je al snel dat deze een andere uitstraling heeft dan op andere apparaten van Apple. Apps zijn weergegeven als een soort bubbels en het startschem is in weze een veld vol met van die bubbels. Je kunt in- en uitzoomen om apps makkelijker te vinden en daarna te selecteren, wat het gebruiksgemak verhoogt.

Enorm veel toeters en bellen

Op het scherm zijn wel altijd twee softwareknoppen aanwezig, die je naast de digital crown kunt gebruiken. Aan de binnenkant van de Apple Watch zitten nog meer toeters en bellen, maar daar kan verder niet op gedrukt worden. Zo zitten er vier sensoren aan de onderkant van de wearable.Die kunnen gebruikt worden om onder andere de hartslag te meten, een algemene functie onder de smartwatches. Wel nieuw scherm dat meet hoe hard er op het scherm gedrukt wordt.
Hoe deze functie in de praktijk handig is, is op het moment van schrijven nog niet bekend. Apple introduceert met zijn watch ook draadloos opladen. Met een speciale lader, die zo op de achterkant van het apparaat klinkt met een magneet, kun je zonder gedoe met draden opladen.
Qua software zijn er een aantal applicaties speciaal voor de Apple Watch omgebouwd. Zo onthoud de Apple Watch veelgebruikte antwoorden naar mensen, en presenteert deze vervolgens overzichtelijk in een rijtje. Als je dan bijvoorbeeld weer een bericht moet beantwoorden, kun je zonder problemen een optie uit de lijst aanklikken. Dat scheelt je weer wat typwerk.

Gestroomlijnde ervaring

Voor de meestgebruikte applicaties is er nog een extra functie ontwikkeld, die ervoor zorgt dat je nog makkelijker bij die toepassingen kunt komen. Als je omhoog slide, verschijnt er een menuutje. In dit menu staan een aantal apps die je vervolgens heel makkelijk kunt aanklikken. Dat scheelt weer zoekwerk in het startmenu. Het zijn geen baanbrekende opties, maar maken het gebruik wel vloeiend en gemakkelijk.

Is de Apple Watch iets voor jou?

De Apple Watch moet begin 2015 uitkomen, al is niet expliciet gemeld dat de wearable rond die tijd ook in Nederland verkrijgbaar is. De prijs, die op 350 dollar ligt, is daarentegen wel openbaar gemaakt. Aangenomen mag worden dat de prijs in Nederland op 350 euro komt te liggen. Wat vind jij van de Apple Watch? Ben jij van plan om de nieuwe gadget van Apple in huis te halen als hij volgend jaar uitkomt? Laat het hieronder weten!