15 jaar geleden begon het avontuur van Derek Zoolander in de gelijknamige film. Anno 2016 is hij terug voor een nieuw avontuur. Weet Zoolander met dit tweede deel weer te amuseren. De Zoolander 2 review geeft je het antwoord.
In 2001 nam
Ben Stiller het heft in eigen hand, en regisseerde hij Zoolander. Hierin wordt mode-icoon Derek Zoolander – gespeeld door diezelfde Ben Stiller – gehersenspoeld, en krijgt hij de opdracht om de minister-president van Maleisië om te leggen. Het was een knotsgekke komedie vol met merkwaardige karakters.
Terug naar de modewereld
Een kleine sprong in de toekomst, en we belanden in 2016. Zoolander 2
is een feit, en Ben Stiller is opnieuw regisseur van zijn eigen film. En in zekere zin is dat te merken. Zoolander 2 lijkt in veel facetten op zijn oudere broer, en dat is niet altijd een positief gegeven.
Zoolander 2 speelt zich een aantal jaren na de eerste film af. Door de gebeurtenissen uit het origineel zijn Derek Zoolander en Hansel (Owen Wilson) ondergedoken voor de media. Beiden leven ze als een kluizenaar, totdat ze beiden een uitnodiging krijgen om weer mee te lopen in een show.
Voor Derek is dit de uitgelezen kans om zijn zoon weer terug te krijgen. Het tweetal is namelijk uit elkaar gehaald na het overlijden van de vrouw van Derek. Hij bleek niet geschikt te zijn als vader, en jeugdzorg kwam daarom om de hoek kijken.
Totaal niet serieus te nemen
Door weer te werken, hoopt Derek te laten zien dat hij weer bijdraagt aan de maatschappij, zodat hij zijn zoon terug kan krijgen. Echter lopen dingen niet als gepland, en al snel worden Hansel en Derek meegetrokken in een veel groter avontuur.
Het valt meteen al op dat Zoolander 2 op geen enkele manier serieus genomen moet worden. De film steekt de draak met allerlei trends en hypes die vandaag de dag hot zijn, terwijl het zijn karakters neerzet op de meest ridicule manier die voorhanden is. Mensen die het origineel hebben gezien, weten dat maar al te goed.
Een groot deel van de cast kan de werkende hersenscellen op twee handen tellen. Hun karakters tenminste. Zo zijn zowel Derek als Hansel ongelofelijk klunzig en onwetend, wat dikwijls resulteert in onhandige situaties. De humor in Zoolander 2 is ongelofelijk flauw, en de film zit vol met dit soort grappen. Soms komen die goed aan en kun je heerlijk lachen, maar iets te vaak zijn grappen toch niet zo leuk als bedoeld.
Lekker over de top
Dat is het risico dat je houdt als je een film maakt als Zoolander 2. De modewereld is van nature voor buitenstanders vaak al een apart fenomeen, en Zoolander 2 overdrijft daarin nog net ietsje meer. Figuren als Alexanya Atoz (Kirsten Wiig) die volgespoten zit met botox, en daardoor onverstaanbaar is. Het is flauw, het is simpel, maar het werkt.
Het is dan ook jammer dat ze op de achtergrond treedt als oudgediende Jacobim Mugatu (
Will Ferrel) om de hoek komt kijken. Zoolander 2 leent enorm veel materiaal van het origineel, en dat doet dit vervolg weinig goeds. Zoolander 2 probeert meer van hetzelfde te brengen, maar herhaalt hierdoor eigenlijk veel te veel.
Originaliteit mist dikwijls
Dat merk je ook aan de overvloed aan referenties. He, jij zat in onze vorige film. Oh en jij ook! Het voelt een beetje goedkoop en onorigineel aan. Het is jammer om te zien dat Zoolander 2 hierdoor niet aanvoelt als een volwaardig tweede deel.
Zoolander 2 is dus zeker geen perfecte film, maar ondanks dat kun je je zeker vermaken. Ben Stiller als Derek Zoolander is nog altijd even grappig als het origineel, en ook Owen Wilson heeft het nog in zich zitten. Maar ook figuren als Benedict Cumberbatch die een ietwat merkwaardig model speelt, of de ongemakkelijke omgang tussen Derek en zijn veel slimmere zoon. Die grijs komt zeker wel een paar keer op je gezicht te staan, want Zoolander 2 kent zeker zijn goede momenten.
Zoolander 2 Review - Niet zo sterk als het origineel
Het blijft alleen jammer dat Zoolander 2 niet iets origineler uit de verf is gekomen. Het speelt veel leentjebuur met het origineel, waardoor beide films veel gelijkenissen vertonen. Het plot van dit tweede deel is ook niet zo sterk als die van het origineel, waardoor Zoolander 2 het onderspit delft.
We hebben hier niet te maken met een geniale komedie, maar wel eentje waar je zo nu en dan toch even moet grijnzen. Al is het alleen al vanwege de flauwe humor van Derek en Hansel. Wees niet te kritisch en kijk Zoolander 2 zonder verwachtingen, dan vermaak je je opperbest. Heb je het origineel al gezien, dan is het aan te raden om dit tweede deel links te laten liggen. Dereks eerste avontuur blijft namelijk de leukste van de twee.
Cijfer: 5.5