Wooting 80HE Review - Koning van de gaming keyboards?

Review
woensdag, 26 maart 2025 om 13:00
wooting 80he 1
Het Nederlandse Wooting maakte furore met de 60HE, een toetsenbord die insloeg als een bom bij competitieve gamers. Met de Wooting 80HE is er nu een grotere versie, maar betekent dat ook een groter succes?
Gaming keyboards bestaan ondertussen al decennialang. Vaak worden ze geadverteerd met een ‘betere performance’, maar eigenlijk zijn het gewoon normale mechanische of membranen toetsenborden met RGB-verlichting. Je kan er niet ineens beter mee gamen.

De markt veranderen met magneten

Toen de Wooting 60HE verscheen, werd er echter ineens een ander verhaal gedeeld op het internet. Het nieuwe toetsenbord zou echt een verschil maken. En dat komt doordat het Nederlandse Wooting met zijn toetsenbord gebruikmaakt van Hall Effect-switches. Wat doen die precies?
In tegenstelling tot mechanische switches hebben Hall Effect-switches geen vaste actuation point - het punt waarop de toets wordt gemarkeerd als aangeslagen. Je kan zelf instellen of die op 0.1 millimeter zit vanaf de bovenkant of pas om 4.0 millimeter helemaal onderaan.
Door de magneten in de switches is het daarnaast ook mogelijk om de afstand van de switch accuraat te bepalen. Dat houdt in dat het mogelijk is om een switch ‘half’ in te drukken, waardoor je kan racen in games met veel meer controle, net zoals dat mogelijk is met een controller.

Toetsenbord in een nieuw jasje

Die mogelijkheden waren er al met de 60HE en de Wooting Two HE (de full-size variant), maar nu is er met de Wooting 80HE een nieuwe grootte toegevoegd aan de line-up. De ‘80%’ grootte neemt afscheid van het numpad en een paar extra toetsen, maar behoudt wel de F-row en de pijltjestoetsen die de 60HE niet heeft.
Het lijkt qua formaat grotendeels op een TKL-toetsenbord, maar het is net iets compacter, wat ons zeer bevalt. Aan de rechterkant is er daardoor net iets meer ruimte voor de muis, wat zorgt voor een ergonomische houding, terwijl we wel toegang hebben tot de pijltjestoetsen.
Bij de aankondiging van de 80HE was er wel kritiek op het design. Wooting koos er namelijk voor om net een andere layout te kiezen dan het 75%-formaat, ééntje die de laatste jaren erg populair is geworden onder liefhebbers van mechanische toetsenborden. De vrees was namelijk dat het toetsenbord daardoor minder toegankelijk is voor modificaties, maar dat blijkt ongegrond te zijn.

Sleutelen aan de Wooting 80HE

De Wooting 60HE was niet alleen populair vanwege de features, maar ook door de mogelijkheden om het toetsenbord naar eigen smaak aan te passen. Ondergetekende heeft een 60HE in huis waar alleen nog maar de PCB over is van het originele toetsenbord, de rest is allemaal aangepast en dat kunnen zelfs beginners eenvoudig doen.
Het nieuwe toetsenbord is ook eenvoudig aan te passen en door de populariteit van Wooting zien andere partijen ook dat er geld is te verdienen met andere opties voor de Wooting 80HE. Zo is er al een third party aftermarket case gelanceerd voor het toetsenbord en dat zal zeker niet de laatste zijn.
Sinds het succes van de 60HE zijn er ook veel verschillende Hall Effect-switches op de markt gebracht. De versie van de Wooting 80HE die wij hebben getest is uitgerust met de Lekker L60 V2 switches van Wooting zelf, maar als je het toetsenbord besteld via Wootings eigen store kan je ook kiezen voor lichtere switches of opties van Gateron, TTC of Geon. We hebben zelf ook de TTC KOM POM en Geon Raw HE uitgetest en kunnen beide opties aanraden als je van een soepele en stabiele switch houdt.
Met de klok mee: Wooting Lekker V2, Geon RAW HE, TTC POM, TTC x Wooting POM, Gateron Jade Max
Met de klok mee: Wooting Lekker V2, Geon RAW HE, TTC POM, TTC x Wooting POM, Gateron Jade Max

Genot voor de vingers en oren

Voor de hardcore fans zijn er dus weer genoeg manieren om het toetsenbord naar eigen smaak aan te passen, maar tegelijkertijd is het ook niet nodig. Wij hebben de Wooting 80HE getest in de uitvoering met een PCR Plastic Ghost case en het resultaat in combinatie met de Lekker V2 switches is een diep en thocky geluid. Het is een genot om lekker te luisteren naar het toetsenbord terwijl we aan het typen zijn.
Dat komt ook mede doordat Wooting de basis van het toetsenbord dik in orde heeft, wat niet altijd gezegd kan worden van gaming keyboards. Meestal horen we de stabilizers, die onder de grote toetsen zitten, ratelen als een rammelaar, maar bij de 80HE zitten ze stabiel en zijn ze voorzien van genoeg lube. Alleen de spatiebalk had van ons betreft net een druppeltje meer kunnen gebruiken.
Qua gevoel typt de Wooting 80HE ook heerlijk. Het toetsenbord is niet alleen geschikt voor gamen, maar ook voor lange typesessies. Er zit net genoeg speling in zodat het aanslaan van toetsen niet tegelijkertijd een aanslag is op je vingers.
Wooting gebruikt voor de 80HE namelijk een gasket-mount, in plaats van een tray-mount. Dat betekent dat de PCB en de plate op hun plek worden gehouden door houdertjes aan de zijkant in een rubberen gasket, in plaats van schroeven in de case zelf.

Geavanceerde software

We hebben al even gehad over de voordelen van Hall Effect-switches, maar met de software van Wooting gaan de mogelijkheden ook nog een stuk verder en is één van de redenen waarom de 60HE destijds werd ontvangen als de heilige graal voor gamers.
Het grootste verschil wordt gemaakt door een feature genaamd Rapid Trigger. Het houdt in dat een toets meteen gereset wordt wanneer je de toets omhoog brengt. Druk je de toets vervolgens meteen weer omlaag, dan krijg je een nieuwe aanslag. Bij een normale mechanische toets moet je hem eerst omhoog brengen voorbij de actuation point om hem weer aan te kunnen slaan. Het resultaat is dat je veel sneller toetsen achter elkaar kan spammen en in snelle games voelt het veel vloeiender dan een standaard mechanisch toetsenbord.
Vlak voor de lancering van de 80HE is Wooting daarnaast ook gekomen met Rappy Snappy. Een feature die je kan instellen, zodat alleen de toets die het verst wordt ingedrukt geactiveerd wordt, maar meteen wisselt naar een ander zodra je één van de toetsen omhoog brengt. Het resultaat is dat je extreem snel kan strafen in shooters en de feature is zelfs zo sterk, dat Valve heeft besloten het te bannen in Counter-Strike 2.
Met de Wooting 80HE zijn er daarnaast nog veel meer andere opties die je hebt via de software, zoals het instellen van complexe macro’s en verschillende functies voor toetsen afhankelijk of je ze ingedrukt houdt of ‘tapt’. En alles kan je instellen per toets, waaronder de actuation point. Ideaal als je bijvoorbeeld een hoge actuation point wil instellen voor WASD, maar de laagste optie voor de Windows-knop of Caps-Lock.

Een kind kan de was doen

Al die opties klinken overweldigend en ingewikkeld, maar dat is het niet. De software voor de Wooting 80HE en de andere toetsenbord van het bedrijf heet Wootility en is niet alleen te downloaden als los programma, maar kan je ook draaien in de browser.
De layout in de software is erg duidelijk en voor de complexe features is er een uitleg wat de feature precies doet. Heb je alles ingesteld naar smaak, dan wordt alles bovendien opgeslagen op het toetsenbord zelf en kan je eenvoudig meerdere profielen (bijvoorbeeld gaming en typen) waar je met een knop tussen kan wisselen. Wootility is wat ons betreft de gouden standaard als het aankomt op software voor gaming accessoires.
Het blijft bovendien niet bij de features die momenteel beschikbaar zijn voor de Wooting 80HE. Het Nederlandse bedrijf blijft nieuwe mogelijkheden ontwikkelen, zodat Rappy Snappy vorig jaar. En dat is niet alleen voor het nieuwste accessoire van het bedrijf.
Rappy Snappy is namelijk ook naar de 60HE en Two HE gegaan, evenals andere en toekomstige features. Het idee is dat spelers een keuze kunnen maken op basis van hun favoriete formaat en niet op basis van de features. Met de 80HE en andere opties van Wooting weet je dus dat je in de toekomst ook nog nieuwe features kan verwachten.

Aantrekkelijk aanbod… met een prijskaartje

Voor die geavanceerde software nu en in de toekomst, inclusief de aandacht voor details, moet je alleen diep in de portemonnee tasten. De Wooting 80HE is namelijk niet goedkoop. De versie die wij hebben getest is de standaard optie met een prijskaartje van 219,99 euro, wat al in het hogere segment zit van gaming toetsenborden (al kan het ook nog een stuk duurder).
Ga je voor de 80HE Module, dan heb je nog een stuk meer opties tot je beschikking. Zo kan je in plaats van een plastic case kiezen voor een zinc case en de eerder benoemde andere switches. Ga je voor de meest premium opties, dan kijk je aan tegen een prijskaartje van ruim 400 euro. Dat ga je wel voelen in de portemonnee.
Sinds het succes van de 60HE heeft Wooting ook veel concurrentie gekregen. Zo zijn er verschillende Chinese fabrikanten die hun eigen Hall Effect-toetsenborden hebben gelanceerd, zoals Drunkdeer en Keychron, voor een (veel) lagere prijs. Ten opzichte van de concurrentie maakt Wooting echter nog steeds het verschil qua software en R&D. Het hoge prijskaartje zorgt in de toekomst weer voor nieuwe features, waar de bedrijven die alles kopiëren niet voor gaan zorgen.

Wooting 80HE Review - Duur, maar de prijs waard

Onderaan de streep is de Wooting 80HE een zeer aantrekkelijk totaalpakket. Het nieuwe formaat is een mooie middenweg tussen de 60HE en Two HE en zal ook de nodige customization opties bieden voor liefhebbers - inclusief de vele HE switches die momenteel beschikbaar zijn op de markt.
Daarnaast is de software nog steeds het beste op de markt, ondanks dat er veel concurrenten bij zijn gekomen sinds de lancering van de 60HE. Je moet daar alleen wel voor betalen, want de Wooting 80HE is niet goedkoop. Wat ons betreft is het de prijs echter meer dan waard.

9,0