Super
Mario Run is de eerste echte
Nintendo-game op een smartphone, een game die al eerder werd uitgegeven voor de iPhone. Nu is het de beurt aan
Android om met de kleine loodgieter over gaten heen te springen en om rijk te worden. Of Nintendo erin slaagt om de mobiele markt te veroveren, lees je in de Super Mario Run review!
Android-eigenaren moesten een tijdje wachten en om eerlijk te zijn, duurde dat wachten best lang. De mobiele Mario game werd namelijk in
december 2016 al uitgebracht voor
iOS-apparaten en het zien van levensgrote Mario tekeningen in Apple stores zorgt er dan nog even voor dat je toch twijfelt om een iOS-apparaat te kopen. Nu is natuurlijk de grote vraag of het wachten op Super Mario Run voor Android het wachten waard is geweest!
Niet zonder slag of stoot
Super Mario Run is te downloaden en te koop in de
Play Store voor € 9,99. Voor een mobiele game is dat een groot bedrag, maar dat moet je er wel voor over hebben als je alle 24 levels meteen wilt kunnen spelen, de eerste drie zijn gratis. Daarnaast kampt de lancering van Super Mario Run met een aantal problemen, zoals de befaamde 804-9170
foutcode die wij ook voor ons kiezen kregen. En het uitvallen van de app op een aantal momenten.
Niet getreurd, want de problemen kunnen altijd nog verholpen worden natuurlijk met een update, maar dat de lancering vlekkeloos is verlopen is helaas niet waar. Terug naar onze vertrouwde loodgieter die ons wel heel erg doet denken aan Ubisoft titels zoals Rayman Jungle Run en Rayman Fiesta Run. In Super Mario Run ren je namelijk automatisch van links naar rechts en hoef je alleen nog maar zelf te springen en munten te verzamelen. Dit is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan.
Uitdagend of juist niet?
Voor elk level krijg je 90 seconden, waarbij je door verschillende typische Mario levels reist. Nu klinkt 90 seconden erg lang, maar in de werkelijkheid kan je soms met maar 1 seconde op de klok nog net finishen. Gelukkig is er meer tijd te verdienen in sommige levels door tegen tijdblokken aan te springen. Per level ben je dus ongeveer tussen de 1 en 2 minuten kwijt, wat uiteraard perfect is om even snel tussendoor ergens te spelen.
Als geoefende Mario speler denk je dus snel door alle levels te vliegen om vervolgens het spel binnen 1 uur uit te spelen, maar ook dit gaat niet op. In de traditionele Mario games kreeg je de mogelijkheid om nog even om te draaien en een muntje, sterretje of blokje te pakken. Wanneer je in Super Mario Run een blokje of muntje voorbijloopt, kan je die niet meer pakken, tenzij je het level opnieuw start. In elk level zitten namelijk vijf paarse muntjes die je uiteraard wilt verzamelen.
Mis je een van die paarse muntjes, dan moet je het level opnieuw starten, en daar zit juist de uitdaging. Je leert binnen de snelste tijden de levels kennen en de locaties van de paars muntjes en heb je ze allemaal weten te bemachtigen? Dan kan je het level opnieuw starten met nieuwe speciale munten met andere kleuren en op andere locaties. Omdat de levels en munten anders zijn ingedeeld moet je continue je strategie bijwerken.
Meer dan alleen Mario
Het verzamelen van munten is voor Mario dus misschien nog belangrijker dan het bevrijden van Princess Peach. Door het verzamelen van de munten en het verslaan van vijanden kan je extra content vrijspelen. Deze content bevindt zich onder andere in de vorm van gebouwen en andere karakters zoals Peach, Luigi, Toad, Toadette en Yoshi, die zich allemaal anders laten besturen. Met deze karakters kan je vervolgens in de extra modus ‘Toad Rally’ tegen andere spelers racen om in zo een kort mogelijke tijd, zoveel mogelijk munten te verzamelen terwijl je de vetste trucs doet.
Aan het einde van ‘Toad Rally’ wordt er vergeleken hoeveel munten je hebt verzameld, gecombineerd met hoeveel Toads er voor je hebben gejuicht voor je vette trucs. De speler met de meeste punten wint uiteraard en krijgt als beloning Toads van de tegenstander die vervolgens naar jouw Mushroom Kingdom komen om hier te wonen. In je Mushroom Kingdom kan je verschillende huizen voor je Toads plaatsen, maar ook versiering zoals standbeelden, blokken, tunnels en bloemen en andere gebouwen die je weer extra’s opleveren zoals de speelbare personages.
Voor de beginners en casual gamer
Super Mario Run beschikt dus over een leuk herhaalbaar spel, extra content waarmee je wat extra uurtjes kan vermaken en een uitdagende toevoeging zodat jij je vrienden of andere spelers kan uitdagen. Of de game gemaakt is voor elke gamer is de vraag. De besturing is vrij simpel: Mario klimt automatisch over obstakels heen en springt ook automatisch over diverse vijanden heen. Toch kan je Mario nog gebruiken door hem te laten springen op vijanden.
Mario springt dus automatisch over kleine obstakels, vijanden en gaten heen, maar wanneer jij gewoon op de touchscreen drukt, springt Mario. Hierbij geldt dat wanneer je het touchscreen langer indrukt, Mario ook hoger springt. Wanneer Mario al in de lucht is en je vervolgens nogmaals op de touchscreen drukt, doet hij een mooie draai waardoor je weer iets langer in de lucht blijft. De besturing is hierdoor vrij eenvoudig wat het instapniveau voor Super Mario Run aanzienlijk verlaagt.
Vermakelijk, maar niet perfect
Ondanks dat er goedkopere alternatieven zijn voor automatische runner games, is Super Mario Run wel een van de leukere games. Eerlijk is eerlijk,
€ 9,99 is aan de dure kant voor een spel op je telefoon, maar Super Mario Run oogt en voelt gewoon als een geoliede tweedimensionale Mario-game die gemaakt is om de casual gamer en de mobiele markt te veroveren. Het spel staat sterk door de herspeelbaarheid en de extra content.
Voor de ervaren Mario gamer kan het nogal frustrerend zijn dat het zo eenvoudig is om te spelen, maar je bent niet voor niks een ervaren gamer. Wanneer de problemen zoals de foutcode en bugs verholpen zijn kan de game nog hoger scoren. Wij zijn benieuwd naar wat onze favoriete loodgieter ons in de toekomst brengt. Hopelijk een co-op mogelijkheid in Super Mario Run, of anders een Super Mario Run builder!
Cijfer: 7.5