Het lijkt de laatste tijd wel strategiegames te regenen hier op de redactie. Ditmaal kregen we STORM: Frontline Nation in de bus, een game die turn-based strategie wegleidt van ingewikkelde economische functies en de focus legt op oorlogsvoering. Een goede zet of kunnen we al spreken van een actiegame?
Vorige week zagen we
Pride of Nations verschijnen, een turn-based strategiegame die zoveel diepgang kende dat zelfs de meest bekwame strateeg erin kon verdwalen. Deze week bespreken we STORM: Frontline Nation, een game die uitgebreide economische toepassingen min of meer achterwege laat en de focus legt op moderne oorlogsvoering en alle tactieken die daarbij komen kijken. Uitgever Just A Game heeft al wel enkele strategiegames uitgebracht maar wist nog geen topper te brengen. Zal STORM: Frontline Nation hier verandering in brengen?
Realiteit
De kaart van Frontline Nation beperkt zich tot Europa, Noord-Afrika en West-Azië. In het begin kun je kiezen uit grootmachten als Engeland, Frankrijk of Rusland die telkens andere doelen hebben. Deze kleine opdrachten kennen genoeg variatie en zo zul je gebieden moeten veroveren, spionnen op pad moeten sturen of bepaalde troepen moeten ontwikkelen. Het hoofddoel blijft telkens wel hetzelfde; alle andere naties verpletteren. De kleine missies die je steeds krijgt zijn niet vastgelegd en zijn volledig afhankelijk van de acties die je tegenstanders ondernemen. Er goed voor de herspeelbaarheid dus.
De campaign gaat van start in 2012 en het lijkt erop dat ontwikkelaar Colossai Studio heel wat aandacht heeft geschonken aan recente ontwikkelingen. Zo is Amerika ook een belangrijke speler, die flink wat troepen in Egypte heeft. Daar wordt namelijk geprobeerd om een grote revolutie de kop in te drukken. Maar na de eerste paar rondes, die de realiteit goed benaderen, gaat elke natie zijn eigen weg en moet je erg goed opletten wat er rond je land gebeurd.
Oninteressante tutorial
Omdat de focus ligt op oorlogsvoering, is Frontline Nation ideaal voor mensen die nog niet erg bekend zijn met het turn-based genre. Helaas is de tutorial niet heel goed waardoor je deze meerdere keren zult moeten doorlopen om alle knoppen te begrijpen. De tutorial bestaat namelijk uit een hele encyclopedie van korte video’s. Deze moet je dus eerst allemaal even goed doornemen vooraleer je Europa kunt veroveren zonder al teveel problemen. Even doorbijten dus en zelfs complete beginners kunnen succesvol zijn.
Geen geldproblemen meer
De meeste beginners kunnen niet overweg met de economische regelingen en raken al snel in geldproblemen in dit soort games. Dat zul je minder snel hebben met Frontline Nation aangezien je van alle gebieden in je bezit elke beurt een vast aantal euro’s krijgt. Het inkomen per gebied kun je aanpassen door gebouwen te verbeteren, maar erg veel invloed heeft dit niet. Met al dat geld zijn dan weer flink wat troepen aan te schaffen. Je kunt heel wat bekende troepen, waaronder de Spetsnaz, aanschaffen en wisselen tussen biologische, chemische en nucleaire oorlogsvoering. Wanneer verschillende troepen elkaar ontmoeten, begint de Battle modus.
In de strijd
In deze Battle modus zoomt de camera in op de locatie waar het gevecht plaatsheeft. Zo zijn er maar liefst 500 verschillende plekken die elk verschillende voor- en nadelen hebben. In drukbevolkte steden zul je sneller kunnen schuilen dan in open gebieden als woestijnen. Ook deze gevechten zijn turn-based en je moet om de beurt je troepen verschuiven over de map. Tanks zullen zich sneller kunnen voortbewegen dan infanterie, maar dat betekent niet dat je zomaar naar de frontlinie moet spurten. Goed nadenken over elke zet en over de mogelijke stappen van je tegenstander, is de boodschap.

Minpunten
Op heel wat vlakken van Frontline Nation valt weinig aan te merken, maar er zijn toch ook enkele vervelende minpunten. Zo is er geen goede balans tussen de verschillende troepen en is de helikopter gewoon veel te sterk. Goed, je kunt luchtafweergeschut aanmaken, maar dan nog is de helikopter een voertuig met veel teveel macht. Misschien dat hier in latere updates nog wat aan wordt veranderd. Daarnaast zijn de laadtijden ook wat te lang tot op het punt dat het gewoon frustrerend wordt. En tot slot is er de matige AI, die je nooit echt het vuur aan de schenen zal leggen. Zelfs op de hoogste moeilijkheidsstand krijg je niet teveel tegenstand te verduren. Minpunt voor de ervaren strategen, pluspunt voor de nieuwkomers.
Zandkorrels
Het grafisch vertoon is vrij beperkt maar weet af en toe toch mooie effecten te tonen. De grotere kaart van Europa kent niet zoveel mooie beelden. Het zijn de kleinere gevechten die knap zijn weergegeven. Het zand vliegt in het rond wanneer bommen neerstorten en de vuurgevechten zijn spannend om te volgen. Dit gaat gepaard met mooie en realistische geluiden die je dieper in de actie trekken. Af en toe wordt de achtergrondmuziek wel irritant waardoor je deze soms gewoon zult afzetten. Dit is een minpunt dat toch vrij eenvoudig verholpen had kunnen worden.
Ideaal voor nieuwkomers
STORM: Frontline Nation is een vereenvoudigde strategiegame geworden die ideaal is voor nieuwkomers in het turn-based genre. Je hoeft je niet echt druk te maken in de economie van je land en zo volledig focussen op de militaire ontwikkelingen. De AI is niet echt sterk waardoor doorgewinterde strategen deze game beter aan zich voorbij kunnen laten gaan. Daarnaast zijn niet alle troepen even goed gebalanceerd en moet je soms wel erg lang wachten tot de laadtijden gedaan zijn. De game ligt in de rekken voor een kleine dertig euro. Mede door de goede gameplay en deze lage prijs, is Frontline Nation zeker de aanschaf waard.
Cijfer: 7.5