SteelSeries Arctis GameBuds Review - Muziek voor gamers?

Review
zondag, 23 maart 2025 om 16:00
steelseries arctis gamebuds case op doos
SteelSeries is altijd een voorloper op het gebied van game accessoires. Draadloze oortjes hebben vaak alleen wel bepaalde limitaties. Kunnen de SteelSeries Arctis GameBuds daarom wel op tegen koptelefoons? Dat hebben we voor jullie uitgezocht.

Een strak ontwerp

De case van de GameBuds heeft een simpel en modern ontwerp. Hij is wat breed, omdat er ook ruimte is gemaakt voor de dongle. Maar omdat hij aan de platte kant is past hij alsnog aangenaam in het kleine zakje van je broek. Daardoor is het gemakkelijk de oortjes altijd bij je te hebben. Ook hoef je de dongle dus niet los te vervoeren, of in een ander bakje te stoppen. Die zit gewoon bij de rest, waardoor je hem niet kwijtraakt en zonder problemen je werk- of gamesetup in een paar seconden klaar hebt als je niet thuis bent.
De GameBuds zelf zijn simpel, en ze zijn ontworpen zonder uitsteeksels. Als je haar hebt dat over je oren gaat, dan zal een voorbijganger niet doorhebben dat je muziek aan het luisteren bent. Ook de branding is ingeperkt. Een simpel logo op de oortjes, die gamers waarschijnlijk wel herkennen, maar waar een leek niet veel wijzer van wordt.
De dongle is wel een beetje onhandig. Die is namelijk zijwaarts ontworpen. Fijn voor als je USB-poort dichtbij de muur is, maar hij blokkeert wel andere poorten. Je wil hem dus aan de uiteinden plaatsen. En als je systeem een rond ontwerp heeft kan het een beetje onhandig worden. Tegelijkertijd is de dongle relatief klein, waardoor dit ook weer niet een enorme ramp is.

Geluid voor het gamen

Het geluid van de Arctis GameBuds is uitstekend. Muziek en geluidseffecten komen helder door, waardoor gamen en muziek luisteren een waar genot is. Er is haast geen vervorming of blikkig geluid, waardoor geluid natuurlijk lijkt. Dat is niet alleen fijn voor het gamen, maar ook voor muziek.
Ook zijn er al een hoop geluidsprofielen in de app, waaronder een boel voor specifieke games. Zo helpt SteelSeries het meeste uit je oortjes en games halen, zonder dat jij verstand moet hebben van geluid. Natuurlijk kun je ook handmatig wat tweaken. Dat tweaken zal je helaas wel op de PC moeten doen, in de mobiele app is het geen optie. Daar kun je alleen wisselen tussen voorgeselecteerde profielen.
Bovendien wissel je snel tussen active noise cancelling, transparancy en geen geluidscontrole. Dit in combinatie met de IP55 waterdichtheid zorgt ervoor dat je de GameBuds niet alleen gebruikt voor thuis, ze zijn ook erg fijn voor een wandeling, boodschappen of een treinrit. De noise cancelling is best goed. Erg goed zelfs, als je het vergelijkt met noice cancelling van andere oortjes. Het geluid om je heen wordt voor grofweg driekwart gedempt. Merkbaar beter ga je eigenlijk niet vinden in oortjes, dan zal je toch een stapje omhoog naar een koptelefoon moeten maken.

Een comfortabele fitting

De Arctic GameBuds zitten comfortabel. De rubberen nopjes zorgen voor grip, waardoor ze blijven zitten. Tijdens het fietsen en in hobbelige treinritten bleven ze gewoon zitten, zonder dat er noodzaak was om ze aan te drukken.
Wel zijn ze slecht in het detecteren of ze in je oren zitten. Als je er eentje uit doet, en je hebt autoplay nog aan staan, dan springt je muziek aan en uit. Zelfs als je het handmatig uit hebt gezet. Hierdoor moet je eigenlijk de oortjes opbergen in de case als je ze niet gebruikt, zelfs als het maar voor eventjes is. Deze modus kun je het beste uitzetten. Gelukkig doe je dat gemakkelijk in de app op PC.
Ook gingen de oortjes wel lichtelijk irriteren na een uur of drie. Geen probleem voor de gemiddelde gamesessie, maar tijdens een marathon is het iets minder. De irritatie was niet pijnlijk, wel nét genoeg om een beetje af te leiden. Een switch naar kleinere doppen hielp. Het is dus belangrijk dat jij de juiste fit vindt.

Bediening en accu

De GameBuds zijn gemakkelijk te bedienen. Ze fungeren elk als een knop, eigenlijk niet veel anders dan andere oortjes. Wel fijn is dat de bediening meteen op de binnenkant van de doos staat. Je hoeft dus niet door een boekje te bladeren om uit te vogelen hoe ze werken.
De instructies zijn alleen wel meer gericht op het gamen. Om uit te zoeken hoe je muziek pauzeert zal je even moeten googlen, of de app op PC moeten openen. Niet dat de standaardbesturing bijzonder moeilijk is. Een druk op je rechteroortje pauzeert muziek, terwijl een dubbele druk het nummer overslaat. Wil je de muziek terugdraaien? Dan moet je juist je linkeroortje tweemaal aantikken. Daar kun je ze bovendien aanpassen. Over de PC app gesproken, dat is ook de enige plek waar je de firmware van je oortje kan opwaarderen. Daarvoor moet je wel een USB-C-kabel gebruiken om je case mee te verbinden. De meegeleverde USB-C naar USB-A-kabel zal niet werken.
De batterij van de Arctis GameBuds gaat zo’n acht uur mee. Dat is met ACN aan. De case laadt je buds drie keer volledig op. Samen zorgen ze dus voor 24 uur aan luisterplezier, als je geen toegang hebt tot een stopcontact. Als je de case ’s nachts aan de oplader hangt, dan zou je dus nooit zonder komen te zitten. Met ACN en transparancy uit verleng je de accuduur van de GameBuds naar tien uur, wat inclusief de case dus dertig wordt. Voor oortjes is dat een hele hoop.

SteelSeries Arctis GameBuds - Beter dan de concurrentie

De Arctis GameBuds zijn behoorlijk goede oortjes die het een stuk beter doen dan de concurrentie. Voor betere noise cancelling of accuduur moet je eigenlijk een stap omhoog naar een koptelefoon doen, terwijl de geluidskwaliteit prima is. Het is wel jammer dat sommige instellingen alleen kunnen via de PC app, en dat de meegeleverde kabel daar niet lekker mee werkt. En je wil waarschijnlijk draagdetectie meteen uitzetten. Maar als dat de enige minpunten zijn, dan zit je met de GameBuds dus wel goed.

8,5