Reus Review - Reusachtig van eigen bodem

Review
zaterdag, 15 oktober 2016 om 16:08
xgn google image
De god game Reus maakte in 2013 al haar opwachting op de PC. De game is ontwikkeld door Abbey Games, een ontwikkelaar van Nederlandse afkomst. De wereld mag opnieuw beginnen en jij bent de baas. Tijd om de aarde nieuw leven in te blazen in de Reus review.
In Reus neem jij de leiding over vier reuzen die samen kunnen bepalen hoe de wereld eruit komt te zien. Elke reus heeft zijn eigen krachten om zo de aarde en haar oppervlakte te beïnvloeden, ieder op een eigen manier. Het doel van de game is om een leefbare wereld te creëren voor de mensheid, een van de weinige onderdelen van de game waar je geen controle over hebt.
Om de mensen in leven te houden moet je ze voorzien van een aantal basisbehoeftes waaronder bewoonbare grond, voedsel, technologie en welvaart. Dit doe je niet door zomaar wat fruitbomen en wat dieren op de planeet te gooien. Deze zullen tactisch geplaatst moeten worden. En dat doen de reuzen dus voor je.
De Bos-, Rots, Moeras- en Oceaanreus hebben allemaal hun eigen krachten om het oppervlak van de planeet te beïnvloeden. Zo kan de Rotsreus bergen oproepen en kan de Oceaanreus, inderdaad, oceanen maken. Door te experimenteren met alle krachten van de reuzen kan je een verscheidenheid aan oppervlaktes creëren met elk hun eigen functies.
Reus Review

Heel erg veel tegelijk

Het is raadzaam om te starten met de tutorial. In drie hoofdstukken worden de belangrijkste onderdelen van de game aan je uitgelegd. En dat heb je nodig, want het systeem van Reus kan voor een beginner enorm pittig zijn. In zeer korte tijd komt er zoveel op de speler af dat het allemaal een beetje overweldigend is.
Voedsel, welvaart, technologie, mineralen, symbioses, specialisaties, enzovoorts. Verschillende krachten die allemaal iets anders doen. Het is gewoon erg veel informatie om in één keer in je op te nemen. Zorg dat je in ieder geval je concentratie erbij houdt, want het duurt wel even om alle puzzelstukjes naast elkaar te leggen.
Gelukkig lijkt het erop dat de ontwikkelaars dit ook weten. Per stap wordt je uitgelegd wat er van je verwacht wordt en wat de gevolgen kunnen zijn van sommige keuzes. Laat een ding duidelijk zijn: Deze game ga je niet leren door alleen een handleiding te lezen. Experimenteren is echt het sleutelwoord van Reus.
Reus Review

Meer, meer, meer!

Als je de basis van Reus een beetje onder de knie hebt, is het tijd om zelf aan de slag te gaan met een lege planeet. Het is aan jou de taak om de mensen een thuis te geven. Door te zorgen voor grondstoffen zal de mens een plekje op jouw planeet 'thuis' gaan noemen en dan begint het gedonder pas echt.
Elk dorpje op jouw planeet heeft een eigen willetje en gedraagt zich zoals de mens doet: hebberig. Als je een nederzetting te veel grondstoffen geeft, willen de mensen eigenlijk alleen maar meer. Meer grondstoffen, meer grond en dan beginnen de problemen pas echt.
Taak aan jouw dus om de wereld zo strak mogelijk te bevolken zonder dat de nederzettingen naast hun schoenen gaan lopen. Continu ben je bezig met het besturen en aanpassen van je planeet. Hier zit de kracht van Reus eigenlijk: de mogelijkheid om van alles te proberen.
Reus Review

Telkens wat nieuws

Want er zijn genoeg combinaties om te testen wat het beste werkt voor jouw planeet en de nederzettingen op jouw planeet. Bij het behalen van doelen bij nederzettingen krijg je de kans om een ambassadeur te koppelen aan een reus. Het koppelen geeft een van jouw reuzen een nieuwe vaardigheid. Het koppelen van verschillende ambassadeurs aan verschillende reuzen geeft dus verschillende krachten.
Door al deze krachten weer te combineren met andere krachten krijg je dus tal van mogelijkheden om de mensen op jouw planeet zo tevreden mogelijk te houden. Door je bewoners tevreden te houden en ze te helpen met het afronden van projecten in hun dorpen, speel je steeds meer mogelijkheden vrij om de game op een andere manier te spelen. Op deze manier hoeft Reus niet te stoppen na een keer een succesvolle planeet te bouwen.
Je krijgt de mogelijkheid om na elk succesvol potje weer iets nieuws te doen. Reus maakt hier handig gebruik van om de speler vast te houden en hem of haar toch opnieuw te laten beginnen. Als je dit zo leest, dan lijkt het alsof er dus een heleboel op je af komt. En dat is ook zo en daarom kun je Reus het beste met een boek vergelijken.
Soms moet je even door het begin heenvechten, maar als je eenmaal de personages kent, dan sta je te popelen om er mee verder te gaan. Daarom is het zo jammer dat Reus lastig is om in te komen, want door de looks lijkt het een game met een lage instap.
Reus Review

Wat een schatjes! Gelukkig maar

De wereld waar je in speelt is door de cartoonty-feel enorm aantrekkelijk. De reuzen zijn een lust voor het oog. Zodra je inzoomt op de gigantische vrienden zie je met wat voor detail ze ontworpen zijn. Ze voelen groot aan, maar het liefst zou je ze een flinke knuffel willen geven.
Dankzij de vriendelijke, lieve stijl van de game is het mogelijk om door de zure appel van de moeilijkheidsgraad heen te bijten. Een norse donkere game zou gelijk afgesloten worden. Door de goede eerste indruk ben je positief gestemd over de game en wil je het graag een tweede, derde of misschien zelfs een vierde kans geven.
Reus Review

Niet ideaal voor consoles

En misschien zijn die kansen ook wel nodig, want snel wordt duidelijk dat Reus duidelijk is ontworpen voor toetsenbord en muis en niet voor een controller. In de basis werkt de besturing prima, maar zodra Reus meer van je verwacht, kan de besturing wel eens een probleem worden. Opeens zit je per ongeluk in een menu waar je niks te zoeken hebt of ben je het overzicht kwijt over in welk menu je zit. Een probleem dat de pc-versie van de game niet kent.
Het per ongeluk landen in verkeerde menu's heeft enkele keren tot aardig wat irritatie geleid. Het navigeren door de menu's, de reuzen en de krachten van de reuzen vereist wat ervaring met het spel, maar is niet zo voor de hand liggend als je eigenlijk zou willen.
Een oplossing hiervoor is de game te pauzeren en je reuzen rustig een opdracht te geven, zonder gehaast beslissingen te maken. Geen ideale oplossing, maar in ieder geval een oplossing om het spelen van de game vloeiender en relaxter te maken.
Reus Review

Geen reus op lemen voeten

Spelers van het god game-genre zullen perfect uit de voeten kunnen met een game als Reus. Een beginner zal daarentegen overrompeld worden door alle onderdelen van het spel. Helemaal als je nog moet wennen aan de besturing. Maar gelukkig wint de aanhouder.
Want wie door het stroeve begin heen komt, heeft een heerlijke verslavende game te pakken die je zeker weten voor langere tijd laat voelen als God himself. Reus biedt legio aan mogelijkheden om jouw wereld vorm te geven en hoe kan dat nou beter dan met die grote, vriendelijke reuzen?
Cijfer: 8