Wijsneus is vaak een term met een negatieve lading. Toch moet de titel nu mensen juist trekken om dit spel te spelen. De slogan op de voorkant 'zelfs de grootste ezel kan winnen' lokt dan wel weer. Ben jij een wijsneus of een ezel?
Vorige week hebben we al gemerkt dat University Games in staat is op met
een hilarisch spel op de proppen te komen. Een ander spel dat je kunt meenemen op vakantie, wat ook bedoeld is voor minimaal drie spelers, is het kaartspel Wijsneus. Snelheid staat hierin centraal, dus tijd om je hersenen te kraken is er niet bij.
Wijsneus
Type: reisspel
Aantal spelers: vanaf drie spelers
Leeftijd: vanaf 8 jaar
Duur: ca. 20 minuten
Uitgever: University Games
Uitbreiding: n.v.t.
Huidige adviesprijs: € 10,-
De inhoud
Wijsneus is een kaartspel dat bestaat uit 90 kaarten. Deze zijn onverdeeld in diverse categorieën:
- 25 x Wie ben ik?
- 25x Wat ben ik?
- 25x Waar ben ik?
- 30 Breinbrekers (2 vragen per kaart)
Het totaal aan vragen is 105, dat is niet heel veel, maar daar ben je evengoed wel een tijdje zoet mee. Het doel van het spel is simpel: degene die als eerste vijf kaarten juist beantwoordt (ongeacht van welke categorie) wint het spel en wordt uitgeroepen tot grootste Wijsneus.
Tegelijk spelen
Het leuke aan Wijsneus is allereerst dat je het met meerdere mensen kunt spelen en ten tweede dat het niet zomaar een 'test je kennis' spel is. De opzet is luchtiger, wat het leuker maakt. Op elk kaartje staan meerdere hints en bij elke kaart leest iemand de hints op met een pauze tussendoor. Alle spelers mogen gelijktijdig meedoen, dus roep vooral als je denkt het antwoord te weten! De grap is uiteraard dat mensen door elkaar kunnen roepen of dat je het gevoel hebt opgejaagd te worden, omdat je snel moet zijn. Dit houdt Wijsneus erg interessant.
Echter moet je ook voorzichtig zijn en niet zomaar roepen, want per kaart krijg je slechts één kans. Je moet dus zorgen dat het goed is, anders heb je sowieso niets. Mocht niemand het goed raden tijdens een ronde, gaat de kaart naar de voorlezer.
Grappige vragen
Zoals in de inleiding is vermeld, kan de grootste ezel winnen. Dit komt omdat de hints op de kaarten geleidelijk aan het antwoord al bijna weggeven. Om een voorbeeld te geven van een 'Wat ben ik'-vraag, dit zijn de hints op volgorde:
- Je kunt me vinden in de slaapkamer
- Je kunt me ook op een mobiele telefoon vinden
- De meeste mensen haten mijn geluid
- Normaal word ik eens per dag gebruikt
- Ik ben altijd op tijd
- Ik help mensen op tijd te zijn
- Zonder mij zouden mensen meer rust hebben
- Ik ben vaak het eerste wat je 's morgens hoort
- Wat ben ik? Mijn eerste letter is een W
Breinbrekers
Zoals je al ongetwijfeld gemerkt hebt, is het antwoord een wekker. Alle 'wie, wat en waar ben ik'-vragen zijn van soortgelijke simpele kaart. Diepgang is niet waar je de lol vandaan haalt, maar puur het spelen met meerdere mensen. Toch heeft het spel wel moeilijkere vragen, dat zijn de Breinbrekers die er ook tussen zitten.
Het verschil met de anderen kaarten is dat hier geen hints op staan, het zijn dus open vragen. Per kaart zijn er twee mogelijkheden en de lezer kiest welke vraag te stellen. Uiteraard kies je voor diegene waarvan jij denkt dat de rest het niet weet, want als niemand het goed heeft, houd je zelf de kaart. Voorbeelden van Breinbrekers zijn:
- Van welke organisatie is NAVO de afkorting?
- Welke manier van executeren werd in 1981 in Frankrijk afgeschaft?
- Welk dier is het enige dier dat met vier poten kan knielen?
- Welk duo tekenfilmmakers met de initialen H en B heeft de Flinstones gemaakt?
Leuk vermaak, voor even
Kortom, van deze categorie zou je ook nog wat kunnen leren. De kracht van Wijsneus is de mix van soort vragen, de ene keer krijg je een kaart met hints voorgeschoteld, terwijl het de volgende keer dus een open vraag zou kunnen zijn. Het kan uiteraard voorkomen dat twee mensen gelijktijdig hetzelfde antwoord geven. Zwakte van de handleiding is dan dat de voorlezer moet bepalen wie het snelste was. Niet erg sterk, want wie zegt dat die lezer objectief beoordeelt? Beter zou zijn om een nieuwe vraag aan deze spelers voor te lezen om een echte winnaar van die ronde te hebben. En een nadeel is toch ook wel dat 105 vragen helaas niet veel zijn, met een leuk spel wil je ook uren vermaak hebben en dat biedt Wijsneus voor maar even.
Pluspunten:
+ leuke mix tussen vragen met hints en open vragen
+ erg grappig om met een groepje te doen
+ spelers spelen tegelijk
+ iedereen kan aan dit spel meedoen
+ Wijsneus biedt nog een spelvariant
Minpunten:
- het vragenaanbod is te beperkt
- sommige hints zijn wel héél makkelijk
- zwak systeem in de handleiding bij gelijkspel
Cijfer: 7