Reisspel: Stratego Review

Review
zondag, 15 augustus 2010 om 16:00
xgn google image
Iedereen is opgegroeid met oorlogje spelen, en tegenwoordig kan dat nog steeds leuk zijn middels een bordspel: Stratego. De reiseditie past ideaal in je koffer, dus neem jij je leger voortaan ook mee op vakantie?
De kernwoorden voor het voeren van een oorlog zijn aanval en verdediging, dat is dan ook precies waar Stratego om draait. Dit alles gaat gepaard met spanning en verrassing. De grote bordeditie is niet praktisch om mee te nemen op vakantie, echter wel deze reiseditie. De afmetingen van 15 bij 15 cm zijn ideaal, maar is Stratego wel wat voor jou?
Stratego
Type: reisspel
Aantal spelers: 2
Leeftijd: vanaf 7 jaar
Duur: ca. 30 minuten
Uitgever: Jumbo
Uitbreiding: n.v.t.
Huidige adviesprijs: € 10,-
Stratego
Verhaal en spel-idee
In het kort gezegd houdt Stratego in dat je een kleur kiest van een leger: rood of blauw. Elke speler krijgt een leger dat bestaat uit 40 stukken (veeal mensen) die diverse rangen bekleden. Ook heeft iedere speler een vlag. Het doel is om de vlag van de tegenstander te veroveren, want dan heb je gewonnen. Om dit doel te bereiken zul je uiteraard strategisch moeten handelen wat je bereikt door te kiezen voor een slagvaardige opstelling.
Verloop van het spel
Nadat het speelbord op tafel wordt gelegd en de spelers tegenover elkaar zitten, wordt er gelood wie rood zal zijn en dus mag beginnen. Daarna gaat elke speler de 40 stukken met de beeldzijde naar zichzelf toe plaatsen. Alle stukken hebben een nummer wat inhoudt, hoe hoger het nummer, hoe hoger de rang. Zo beschik je over de volgende stukken:(tussen haakjes staat hoeveel je ervan hebt)
  • Vlag (1x)
  • Maarschalk: rang 10 (1x)
  • Generaal: rang 9 (1x)
  • Kolonel: rang 8 (2x)
  • Majoor: rang 7 (3x)
  • Kapitein: rang 6 (4x)
  • Luitenant: rang 5 (4x)
  • Sergeant: rang 4 (4x)
  • Mineur: rang 3 (5x)
  • Verkenner: rang 2 (8x)
  • Spion: rang 1 (1x)
  • Bom (6x)
Verplaatsen van stukken
Als je al deze stukken gepositioneerd hebt (ieder wel op zijn eigen helft en de twee rijen water in het midden blijven leeg), kan het geweld beginnen. Rood begint en vanaf dan verplaatst ieder om de beurt een stuk. Het verplaatsen van een stuk is simpel, je doet gewoon een stapje naar links, rechts, vooruit of achteruit. Je mag dus niet diagonaal of meerdere stappen zetten. De enige uitzondering op degene die wel meerdere - maar nog steeds niet diagonaal- stappen mag zetten is de verkenner.
Verder mogen stukken niet over elkaar heen en mag er op elk vak maar één stuk staan. Dit houdt in dat als je in de aanval gaat en je op de ander zijn veld komt, er gevochten moet worden. Degene met de laagste rang sneuvelt en moet van het bord af. Andere regels zijn logisch: in het midden van het bord ligt water, daar mag je niet overheen. En als vanzelfsprekend mag een speelstuk niet ononderbroken tussen twee velden heen en weer blijven schuiven. Om een spelletje een beetje leuk te houden, denk je er niet eens over na om daarmee te beginnen.
Stratego
Aanvallen of toch niet?
Zoals duidelijk mag worden, kun je dus snel onderweg bewust of onbewust vijanden op je pad tegen komen. Hoewel het niet verplicht is aan te vallen, kan je dus niet zomaar langs iemand. Gevochten wordt er altijd eerst. De enigen die niet van hun plaats afkomen en altijd het hele spel bijven staan zijn de vlag en de bommen. Vrij logisch, want dit zijn geen mensen en kunnen dus niet uit zichzelf bewegen.
Liefde maakt blind
Wat zo leuk is aan Statego is de diversiteit van de stukken. Zo heeft elke speler zes bommen tot zijn beschikking. Er is slechts een man die deze onschadelijk kan maken, en dat is de mineur. Hoewel je er hier vijf van hebt, is hij erg laag in rang en kan hij dus ook snel sneuvelen onderweg. Iemand die het aller-snelste sneuvelt maar uiterst waardevol is, is de spionne.

Er is niet voor niets een uitspraak dat liefde blind maakt. De spionne is namelijk een verleidelijke dame die door iedereen verslagen wordt, behalve de maarschalk. Deze man heeft de hoogste rang maar valt als een blok voor de spionne, dus wil je de maarschalk van je tegenstander verslaan, wees dan maar zuinig op de enige dame in het leger.
Stratego
Goed nadenken
Hoe je dit voor elkaar krijgt is door strategisch te werk te gaan, het beste kun je haar plaatsen bij de generaal (rang 9). Wat dat betreft doet Stratego zijn naam eer aan. Alles mag dan zo simpel lijken, wat in theorie wel zo is, de praktijk blijkt anders. Maar dat maakt het spel nu net uitdagend. Over alles zul je goed na moeten denken, zoals net al bleek hoe zorgvuldig je moet omgaan met je spionne en je mineurs. Dit geldt ook voor bijvoorbeeld de verkenners. Die kunnen als enige meerdere stappen zetten en zo ineen keer naar voren, ze zijn wel laag in rang, dus ze zijn ook snel verslagen. Het is dus handig er een paar in je frontlinie te plaatsen, maar ook achteraan om wat te sparen.
Zo zijn er genoeg dingen om over na te denken waarbij het meest belangrijk is dat je goed nadenkt waar je je vlag plaatst, want als je die kwijt bent, houdt alles al op. Je kunt deze bijvoorbeeld ergens plaatsen met veel bommen er omheen, maar ook kun je de tegenstander misleiden door ergens veel bommen te plaatsen zodat hij denkt dat daar je vlag staan, terwijl jij je vlag dan gewoon heel ergens anders hebt. Daar komt dan ook de grote verrassing van Stratego om de hoek. Gelukkig biedt de handleiding nog genoeg tips om je tegenstander te verrassen.
Pluspunten:
+ strategisch maar ook verrassingen
+ erg goede handleiding
+ niets is wat het lijkt
+ mooie reiseditie met een goed magnetisch systeem
Minpunten:
- eenmaal bedachte strategie valt niet meer aan te passen
Cijfer: 9