Iedereen zal er ooit wel eens van dromen: succes en rijkdom. Mocht dat nou niet in het echte leven voor je zijn weggelegd kun je altijd kijken hoe ver je komt met Levensweg.
De reiseditie van levensweg biedt je een uitklapbare spelcassette, 1 zelfklevend speelbord, 1 draaiwijzer, 6 carrièrekaarten, 18 roemkaarten, 18 kaarten met klein fortuin, 18 kaarten met groot fortuin, 4 pionnen en 4 pionkaarten. Dit heb je allemaal nodig om als superster te eindigen of word jij misschien een jammerlijke mislukking?
Levensweg
Type: reisspel
Aantal spelers: 2-4
Leeftijd: vanaf 8 jaar
Duur: ca. 30 minuten
Uitgever: Hasbro
Uitbreiding: n.v.t.
Huidige adviesprijs: € 10,-
Start je eigen levensweg
Levensweg kent geen diepgaand verhaal, maar is een simpel bordspel waarbij het doel is om het meeste geld en roem bij elkaar te krijgen. Als je dat lukt, heb je namelijk gewonnen. Met twee tot vier spelers kun je Levensweg spelen en ieder zal voor zich zijn of haar 'levensweg' moeten bepalen. De eerste stap die je neemt is het draaien met de draaiwijzer om je carrière te bepalen.

Ganzenbord met een draaischijf
Er zijn zes carrières die je kunt starten: filmster, soapster, filmregisseur, popster, mannequin en televisiester. De filmregisseur, mannequin en televisiester zijn goed voor 600.000 euro, de rest voor 400.000 euro. Wie je wordt, is afhankelijk van wat je draait, waarmee direct al het grootste nadeel van Levensweg zichtbaar wordt. Het hele spel is namelijk afhankelijk van geluk. Elke ronde draai jij aan de draaischijf, dus je zult nooit zelf kunnen bepalen hoe rijk je wordt en of je het spel zult winnen. Exact het idee als Ganzenbord dus.
Hoewel Ganzenbord niet een spel is met een economische insteek, is de opzet van Levensweg echt min of meer hetzelfde. Want eenmaal je carrière gekozen (lees: gedraaid) te hebben, kan het spel dan echt beginnen. Om de beurt draai je met de draaischijf waarna je vakjes moet lopen. Op ieder vakje staat vervolgens iets dat je moet doen, wat simpelweg neerkomt op of geld uitgeven of krijgen.
Geld uitgeven of verdienen
Zo zijn er vakjes als 'Studiekosten betalen', 'Alweer een keer getrouwd betalen', 'Plastische chirurgie betalen' en meer van dat soort ongein. In het begin van het spel krijgt iedere speler drie kaarten met een groot fortuin en drie met een klein fortuin. Dit zijn de kaarten waarmee je alles betaalt. Of je een klein of een groot fortuin uitgeeft, bepaal je door iedere keer te draaien met de draaischijf. Ook hier is geluk dus weer de enige bepalende factor en dat is erg jammer.
Niet geld betalen is het doel, maar uiteraard geld verdienen. Dit is mogelijk doordat het spel geheel blauw gekleurde vakjes bevat en blauw met gele vakjes. Door te draaien, kun je op deze plaatsen een fortuin verdienen, ook dit is gewoon routine door enkel met de draaischijf te draaien.
Die draaischijf zelf is voorzien van meerdere opties, want deze schijf bevat meerdere ringen: een buitenring, een middenring en een binnenring. De buitenring geeft je carrière aan, de middenring bevat cijfers die aangeven hoeveel vakjes je over het speelbord verplaatst en de binnenring is voor een mazzeltje, waarover zo meer. In theorie klinkt het leuk die afwisseling van ringen, maar de praktijk wijst uit dat het bij alles neerkomt op gewoon een keer draaien en maar zien waar de wijzer op terecht komt. Je hebt geluk of geen geluk.

Alles draait om geluk
Op een gegeven moment doet zich ergens in het spel een mogelijkheid voor om een stukje af te snijden maar zoals je al raadt, bepaalt ook hier de draaiwijzer weer of je dit wel of niet mag doen. Dus wie gewonnen heeft op het einde, is degene met het meeste geluk, ofwel de beste 'draaihand'. Je wint als je de meeste roem, fortuin- en carrièrekaarten bij elkaar hebt. De roemkaarten kun je onderweg verdienen doordat er 'roem' vakjes zijn en spannender dan dit wordt het domweg niet. Er is nog geprobeerd afwisseling in Levensweg te brengen doordat je er een extra carrière bij kunt nemen, maar ook dit komt gewoon niet goed uit de verf.
Enkel leuk voor kids
Wat dat betreft faalt Levensweg dan ook om goed uit de bus te komen. Hoewel alles draait om roem en geld, is het niet meer dan een simpel aftreksel van Ganzenbord. Daar dobbelde je om vakjes te lopen om als eerste de finish te halen, nu draai je aan een schijf om die finish te halen. Het enige verschil is dat je bij Levensweg als eerste kunt finishen en toch kunt verliezen, omdat het aantal roem-, fortuin-, en carrièrekaarten doorslaggevend is. Maar verder mag het duidelijk zijn dat enkel geluk een factor speelt in het spel waardoor het al snel saai wordt. Dat maakt Levensweg leuk voor een keer maar zeker niet iets om steeds uit de kast te pakken, meer iets voor kinderen dus.
Pluspunten:
+ De reiseditie is mooi inklapbaar, ideaal voor onderweg
Minpunten:
- Alles is afhankelijk van geluk
- Veel te hoog Ganzenbord gehalte
- Saai om steeds te doen
Cijfer: 4.5