Reisspellen zijn er in allerlei soorten en maten, van de serieuzere varianten tot aan de ongein. University Games komt nu met een spel dat sowieso voor wat hilarische momenten zal zorgen!
Als je de naam al hoort, Dito: weet jij wat ik denk?, word je eigenlijk meteen al aangetrokken tot de aparte naam van het spel. Het lokt, want wat houdt het precies in? Ook de verpakking met de vrolijke kleuren en gekke poppetjes en termen erop nodigen uit. De vraag is uiteraard: hoe pakt het spel uit in de praktijk, is het echt zo leuk als het eruit ziet?
Dito Weet jij wat ik denk?
Type: reisspel
Aantal spelers: 3-6
Leeftijd: vanaf 8 jaar
Duur: ca. 30 minuten
Uitgever: University Games
Uitbreiding: Te gebruiken als uitbreiding op het bordspel
Huidige adviesprijs: € 10,-
De inhoud
Al eerder was er een groot bordspel van Dito: weet jij wat ik denk?, maar nu is er de reiseditie verschenen in een handig doosje dat je makkelijk onderweg kunt meenemen. De inhoud bestaat uit 4 paddles, 4 stiften (met spons), 35 HOE-kaarten, 35 WAT-kaarten en daarmee kan het feest beginnen.

WAT- en HOE-kaarten: maak combinaties
Op de HOE-kaarten staan allemaal bijvoeglijke naamwoorden en op de WAT-kaarten zelfstandige naamwoorden. De opzet is simpel: iedere speler pakt een paddle en een stift. Daarna legt iemand (je speelt gewoon met de klok mee) één WAT- en één HOE-kaart om. Bijvoorbeeld 'Snel' (= HOE-kaart) en 'Weer' (= WAT-kaart). Hierna schrijft iedere speler voor zich een antwoord op zijn/haar paddle wat hem/haar als eerste te binnen schiet, iets dat dus goed past bij de gevraagde combinatie.
Zodra iedereen dit heeft gedaan, worden de paddles omgedraaid en de antwoorden van elkaar bekeken. Het meest voorkomende antwoord scoort. Dus als twee mensen hetzelfde antwoord hebben gegeven, dan krijgen die twee mensen 1 punt. Degene die als eerste 5 punten heeft verdiend, heeft gewonnen.
Vermakelijk
Uiteraard als je elkaar goed kent, zullen mensen eerder hetzelfde antwoord opschrijven. Maar er zullen zich genoeg momenten voordoen waarop iedereen wat anders noteert, immers denkt niet iedereen aan hetzelfde bij de gevraagde combinaties. Maar juist dat maakt Dito enorm vermakelijk. Het is niet een spel waarbij je zozeer wat leert of waarbij je heel strategisch te werk gaat. Dito weet jij wat ik denk is echt een spel dat gaat om vermaak en daar slaagt het zeer goed in.
Gekke combinaties
Je zult namelijk de gekste combinaties tegenkomen, als ook daar antwoorden bij verzinnen. Om een paar voorbeelden te geven van HOE-kaarten: onsmakelijk, buitenaards, creatief, prachtig, uitdagend,origineel en brutaal. En voorbeelden van WAT kaarten zijn: feestdag, kleding, meisjesnaam, held, bier en vrouwelijke eigenschap. Ga maar na dat je combinaties kunt krijgen als onsmakelijke vrouwelijke eigenschap of opwindend bier. En verzin daar dan maar een antwoord bij! Of wat dacht je ervan als je met de familie speelt en de kaarten 'Gemeen' en 'Familielid' op tafel komen te liggen? Er zouden maar twee mensen opschrijven: mijn schoonmoeder.

Plezier voor uren
Het leuke is dat de herspeelbaarheid van het spel enorm hoog is, want de WAT- en HOE-kaarten kun je steeds weer door elkaar schudden waardoor je elke keer weer andere combinaties zult krijgen en dus moet maken. Het biedt dan ook plezier voor uren. Sowieso is er goed nagedacht over het systeem, want de paddles kun je steeds schoonvegen met de sponsjes aan de bovenkant van de stiften, ideaal dus.
Het tovert een lach op je gezicht
Dito weet jij wat ik denk? is een spel dat het leukste is om met meerdere mensen te doen. Drie is het minimum, maar om het onderste uit de kan te halen, is het raadzaam om gewoon met zes mensen te spelen en dan in teamverband. Je zult merken dat Dito je een avond zal bezorgen waarbij iedereen met een lach op zijn gezicht naar huis gaat.
Pluspunten:
+ goed systeem met paddles en stiften met sponzen
+ kan gebruikt worden als uitbreiding op het bordspel
+ grote herspeelbaarheid
+ origineel en hilarisch
+ aanrader in teamverband
Minpunten:
- enkel vermaak, niet leerzaam
Cijfer: 9