Reisspel: Cluedo Review

Review
zondag, 12 september 2010 om 16:00
xgn google image
Stiekem droomt iedereen vroeg of laat er wel van: detective worden. Het is spannend, ga jij maar eens uitzoeken wie een moord heeft gepleegd, waar en met welk wapen. In Cluedo krijg je die kans.
Om Cluedo ook op reis mee te kunnen nemen, biedt Hasbro een reiseditie aan van het spel met daarin het volgende: een speelbord, 6 pionnen, 21 kaarten (6 verdachten, 6 wapens en 9 kamers), 2 dobbelstenen en 1 detectiveblocnote. Dit alles is voorzien van een mooi systeem, want het speelbord is inklapbaar en binnenin kun je alles items doen. Wel geldt dat de editie, net als Monopoly, wel héél klein is. Lettertjes op het bord en op de blocnote zijn maar moeilijk leesbaar en dat is toch wel jammer.
Cluedo
Type: reisspel
Aantal spelers: 3--6 spelers
Leeftijd: vanaf 8 jaar
Duur: ca. 40 minuten
Uitgever: Hasbro
Uitbreiding: n.v.t.
Huidige adviesprijs: € 10,-
Cluedo
Het verhaal
Cluedo kent een klein verhaal. Dr. Swart is namelijk dood aangetroffen in zijn landhuis en het is zo klaar als een klontje dat de beste man niet een natuurlijke dood gestorven is. Aan jou de taak om uit te zoeken wie de moord heeft gepleegd, met welk wapen en in welke kamer.
Op onderzoek uit
De bedoeling is dan ook dat je op onderzoek uitgaat. Er zijn drie stapeltjes kaarten die op voorhand geschud worden, namelijk die van de verdachten, wapens en kamers. Zonder te kijken wordt er een verdachte, een wapen en een kamer op de trap gelegd. Alle spelers die meedoen, dat kunnen er drie tot zes zijn, moeten nu uitvogelen welke drie kaarten het betreft. Want als iemand dit weet, is de moord opgelost en kun jij je misschien wel aan het einde de winnaar noemen.
Maar hoe gaat dit in zijn werk? Iedere speler begint op een aparte startplek en op het speelbord bevinden zich diverse kamers: een keuken, een balzaal, een eetkamer, een zitkamer, een hal, een serre, een biljartkamer, een bibliotheek of een studeerkamer. De bedoeling is dat jij met de dobbelstenen gooit en je over de vakjes verplaatst om uiteindelijk in een kamer terecht te komen. Want in een kamer kun je op onderzoek uitgaan.
Wie is de dader?
Je houdt op je blocnote notities bij. Op je blaadje staan namelijk alle mogelijke verdachte (inclusief jijzelf!), alle kamers en alle wapens. De eerste drie kaartjes liggen dus op de trap, de rest is onderverdeeld onder de spelers. Uiteraard kun jij de kaarten die jij in je hand hebt al voor jezelf afstrepen, want die opties vallen af. De enige manier om er achter te komen wat er op de trap ligt aan verdachte, moordwapen en zaal is uit te vogelen welke kaarten de rest van de spelers in hun handen hebben. Die kaarten kun je dan ook afstrepen. Dus door op onderzoek uit te gaan, heb je als het ware te maken met een afvalrace, door steeds dingen af te strepen op je lijstje, komt vanzelf de oplossing aan het daglicht.
Cluedo
Vermoedens uitspreken
Zoals net al aangegeven moet je dus in een vertrek terecht komen om op onderzoek te gaan, dit kan namelijk niet op de speelvakjes zelf op het bord. Eenmaal in een kamer ga je dan een vermoeden uitspreken wie je verdenkt, welk moordwapen en welke kamer. De kamer die genoemd wordt, moet overigens altijd de kamer zijn waar je op dat moment in staat. Dus stel je staat in de biljartkamer, dan kun je zeggen: 'Ik vermoed dat de moord is gepleegd in de biljartkamer, met een touw, door Professor Pimpel'.

Spelers die meedoen die een van de genoemde opties in handen hebben, moeten jou één kaart laten zien. Dus stel dat speler twee een touw in zijn handen heeft als kaart, laat hij die aan jou zien. Nu kun jij op je lijstje het touw doorstrepen, want dat kan dus het moordwapen nooit zijn. Het leuke is dat speler twee dit ook alleen aan jou mag laten zien, dus andere spelers die hebben alleen door dat er wat aan jou getoond wordt, maar weten niet wat. Iedere speler doet echt zijn eigen onderzoek om de moord op te lossen en dat maakt Cluedo erg leuk.

Ieder speelt voor zichzelf
Want hoe je te werk gaat, bepaal je zelf. Je hebt de vrijheid te bepalen welke kamer je ingaat en welke vermoedens je uitspreekt. Ook het spel zelf heeft nog een leuke variant, want op het bord zijn er geheime doorgangen aanwezig, wat inhoudt dat je van de ene kamer direct door kunt naar een kamer aan de andere kant van het bord. Dit scheelt behoorlijk veel dobbelen. Je mag dus op voorhand wel een soort van tactiek uitdenken welke route je precies wilt doorlopen. Want ook is het soms slim om bij een vermoeden een eigen wapen of kamer te noemen die je in de hand hebt, zo kun jij andere spelers bijvoorbeeld misleiden en er je voordeel van doen.
Denk je eenmaal het antwoord gevonden te hebben, dan kun je na een vermoeden je definitieve beschuldiging uitspreken. Nadat je dit hebt gedaan check jij, en alleen jij, de drie kaarten op de trap. Als het klopt, draai je ze om zodat de rest het ook zit en word je uitgeroepen tot Superspeurneus. Je hebt dan dus gewonnen. Het kan zijn dat je iets fout hebt gedaan en dat je beschuldiging niet klopt, dan kun je niet meer winnen, maar doe je nog wel mee om te reageren op vermoedens van anderen.
Cluedo
Spannend
Het is uiteraard niet de bedoeling om in Cluedo meineed te plegen, dus stel dat blijkt dat jij vergeten bent een kaart te tonen tijdens een ronde, ben je sowieso ook uitgesloten van het onderzoek en kun je niet meer winnen. Ook dan geldt dat je wel moeten blijven meespelen om op vermoeden van anderen te reageren. Al met al is Cluedo helemaal geen moeilijk spel om te leren, maar zeker leuk om te spelen, omdat iedereen op zijn eigen manier de detective uithangt. Het is dan ook best spannend.
Pluspunten:
+ spannend
+ iedereen bepaalt zijn eigen pad
+ origineel
Minpunten:
- de reiseditie is bijna niet leesbaar, zo klein
Cijfer: 8.5